Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Collaborate in Bb Student

Bb Student omvat Blackboard Collaborate met de Ultra-ervaring voor iOS- en Android-apparaten. Blackboard Collaborate is een synchrone webconferentieoplossing die hoogwaardige, interactieve, virtuele lessen en vergaderingen mogelijk maakt. Cursusleiders en docenten kunnen bestanden en video delen terwijl ze in gesprek zijn met de klas. Je hoeft niets te installeren om deel te nemen aan een sessie.

Cursusleiders gebruiken Collaborate met de Ultra-ervaring op een desktopwebbrowser voor het modereren van sessies met gebruikers in Bb Student. Collaborate met de originele ervaring wordt niet ondersteund.


Neem deel aan een sessie

Activeer de sessie als het kan ruimschoots van tevoren om er wegwijs in te raken.

 1. Je moet de app Bb Student installeren voordat je kunt samenwerken. Als je de app nog niet hebt, ga dan naar Snel aan de slag.
 2. Open de koppeling die je hebt gekregen van je cursusleider of sessiemoderator in de mobiele webbrowser van je telefoon. Vaak krijg je de koppeling van je cursusleider via e-mail of via een bericht in een cursus.
 3. Volg de instructies op het scherm van je apparaat.
 4. Als je je nog niet aangemeld hebt bij Bb Student, wordt je gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord. Dit zijn dezelfde referenties die je gebruikt om Blackboard-cursussen te openen op een computer.

  Als je nog geen aanmeldingsgegevens hebt voor Blackboard, kun je "Neem deel aan Collaborate zonder je aan te melden".

Meer details over het deelnemen aan sessies en oplossen van problemen

De ervaring kan iets anders zijn en is afhankelijk van je apparaat.

 • iOS: Nadat je de koppeling van je instructeur hebt geopend, kun je een venster te zien krijgen met de vraag: Deze pagina openen in Bb Student? Selecteer Openen.
 • Android: Als je je al hebt aangemeld bij Bb Student, wordt de Collaborate-sessie meteen geopend.

Laten we samenwerken!

Je kunt de inhoud en video's van je docent bekijken en de volgende taken uitvoeren:

 1. Deel je video, zet je microfoon aan, steek je hand op om de moderator te laten weten dat je iets wilt zeggen en chat met andere deelnemers. Je eigen video staat links onderin de hoek en de huidige spreker staat rechts onderin de hoek.
 2. Tik op de pijl in de pictogrambalk voor tekentools. De pijl verschijnt alleen nadat je docent of sessiemoderator de whiteboardtools heeft ingeschakeld. Je kunt tekenen op gedeelde bestanden of op een leeg whiteboard. Selecteer het potlood of een vorm en begin te tekenen! Gebruik de pijl om te zoomen en te scrollen.
 3. Bekijk wie er in de sessie zit. Tik op de drie puntjes bovenaan het scherm om een lijst met deelnemers te zien, een gedeeld bestand te selecteren en hulpdocumenten te openen.
 4. Hang op om de sessie te beëindigen.

Meer functies

Activiteitsmeldingen. Kijk boven aan de app om te zien wanneer iemand gaat deelnemen aan een sessie of deze verlaat, of er chatberichten zijn, of er een hand is opgestoken en wanneer sessieopnamen starten of stoppen.

Documenten met meerdere pagina's. Als je bestanden deelt, kun je navigeren door documenten en verdergaan in presentatiedia's.

Multitasken. Als je Bb Student verlaat om een andere taak uit te voeren op je apparaat, hoef je alleen maar op de statusbalk te tikken boven aan je scherm om terug te gaan.

Tips

Wifi biedt de beste ervaring. Dit vermindert ook de hoeveelheid mobiele gegevens die wordt gebruikt. Zorg dat je batterij volledig opgeladen is of aan de stroom ligt. Bij versies van voor iOS 8.4 en Android 4.4 kan de batterij snel leeglopen.

Heb je problemen? Bij problemen maak je een case aan op Behind the Blackboard (alleen beschikbaar in het Engels).


Doe meer met verschillende rollen

In het algemeen ben je een deelnemer aan de sessie en is je docent de moderator. Een moderator kan ervoor kiezen om je extra mogelijkheden te geven door je presentator of moderator te maken. Open deze functies door op de drie puntjes bovenaan het scherm te tikken:

 • Inhoud uploaden en delen.
 • Meldingen van opgestoken handen bekijken en omlaag doen.
 • Schakel de whiteboardfuncties in zodat deelnemers kunnen tekenen op gedeelde bestanden.
 • Neem sessies op als je moderator bent op een Android-apparaat.

In Bb Student hebben de presentator en de moderator dezelfde mogelijkheden. Collaborate met de Ultra-ervaring in de webbrowser van je desktop biedt moderators extra mogelijkheden.


Bestanden delen

Als je presentator- of moderatorrechten krijgt, kun je bestanden laten zien aan de andere deelnemers. Je kunt een afbeelding, PowerPoint of PDF laten zien en er tegelijk iets over vertellen. Schakel het whiteboard in om op het bestand te kunnen tekenen.

Met toestemming voor het delen van bestanden kunnen alle andere gebruikers alle bestanden openen die worden geüpload door moderators of presentatoren.

 1. Tik op het mappictogram.
 2. Tik op Bestand toevoegen.
  • Van mijn telefoon: In iOS kun je alleen foto's delen van je telefoon. Met Android kun je GIF-, JPEG-, PNG-, PDF- en PowerPointbestanden uploaden.
  • Van een cursus: Je kunt bestanden delen die cursusleiders eerder aan een cursus hebben toegevoegd. Je kunt bijvoorbeeld een PDF-bestand delen dat je cursusleider aan een map heeft toegevoegd. In het venster om bestanden te selecteren staan alleen de items die gedeeld kunnen worden. Toetsen en opdrachten kunnen niet worden gedeeld.
 3. Selecteer een bestand op je telefoon of in een cursus.
 4. Stoppen met delen zorgt ervoor dat deelnemers het bestand niet langer kunnen zien.

Als je deelneemt aan een sessie zonder je aan te melden bij Bb Student, kun je alleen bestanden delen van je telefoon. Je kunt geen bestanden delen uit cursussen.


Vergelijk met Collaborate in de webbrowser van je desktop

Als je al eerder gebruik hebt gemaakt van Collaborate met de Ultra-ervaring in de desktopwebbrowser, zal samenwerking in de Bb Student app je bekend voorkomen. Gebruik Collaborate in de desktopwebbrowser om de volgende functies te gebruiken. Deze functies zijn namelijk op dit moment niet beschikbaar in de app.

 • Gesloten ondertitels.
 • Avatars en profielfoto's. Op dit moment zie je geen Bb Student-avatars in Collaborate-sessies in de app. Je kunt alleen avatars van sessiedeelnemers zien die de desktopversie van Collaborate met de Ultra-ervaring gebruiken en geüploade afbeeldingen hebben.

Psst....cursusleiders! Zo bied je studenten de beste mobiele Collaborate-ervaring!

 • Zorg ervoor dat studenten de koppeling naar de sessie makkelijk kunnen vinden. Zet deze duidelijk in de cursus met een opmerking dat de koppeling in een mobiele webbrowser op een telefoon moet worden geopend. Nog beter: e-mail de koppeling naar de studenten, zodat ze deze eenvoudig kunnen openen met een mobiele webbrowser.
 • Geef studenten de koppeling naar deze Helppagina en laat ze deze voor de Collaborate-sessie goed doorlezen.
 • Gebruik een URL-verkorter, zoals bitly.com (alleen beschikbaar in het Engels) of tinyurl.com (alleen beschikbaar in het Engels) voor je Collaborate-sessie. Het is makkelijker voor studenten om een korte link in te typen in hun mobiele browser.

Cursusleiders gebruiken Collaborate met de Ultra-ervaring op een desktopwebbrowser voor het modereren van sessies met gebruikers in Bb Student. Collaborate met de originele ervaring wordt niet ondersteund.


Hulp nodig?

@BbMobileSupport on Twitter (alleen beschikbaar in het Engels)

Stuur een e-mail naar Support (alleen beschikbaar in het Engels)