Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Update Collaborate Ultra - mei 2015

Hier vind je alles wat je moet weten over de eerste versie van Blackboard Collaborate met de Ultra-ervaring.

Functies

De koppelingen "voor Moderator" in de tabel leiden u naar de help voor moderators.

Nieuwe functies en updates
Functie Beschrijving
Toegankelijkheid Blackboard streeft ernaar met Collaborate de marktleider te blijven op het gebied van toegankelijkheid. Op dit moment voldoet Collaborate met de Ultra-ervaring aan de meeste toegankelijkheidsstandaarden van WCAG 2.0. Dit omvat de volgende zaken:
 • Schermlezerondersteuning op volledig scherm van alle belangrijke werkstromen
 • Algemene sneltoetscombinaties voor veelvoorkomende acties
  Je kunt onder andere deze sneltoetscombinaties gebruiken:
  • Om de microfoon aan en uit te zetten, druk op Alt + M.
  • Om de camera aan en uit te zetten, druk op Alt + C.
  • Om je hand op te steken en te laten zakken, druk op Alt + H.
  • Om naar de volgende dia te gaan, druk op Alt + Page Up. Op een Mac drukt u op Alt + Fn + pijl-omhoog.
  • Om terug te gaan naar de vorige dia, druk op Alt + Page Down. Op een Mac drukt u op Alt + Fn + pijl-omlaag.
 • Schermlezerondersteuning voor whiteboardactiviteiten en geüploade bestanden, zonder dat ingewikkelde conversies worden vereist
Toepassingen delen Het delen van toepassingen vindt plaats in HD. Moderators kunnen specifieke toepassingen delen of hun volledige desktop. Voor het delen van toepassingen is een ChromeTM-extensie vereist. Bij deze extensie hoeven uw gebruikers geen aanvullende software te downloaden en te installeren, ook hoeven zij hun sessie niet opnieuw te starten.

Meer over het delen van content door moderators

Hoogwaardige audio en video Audio en video zijn van HD-kwaliteit. Blackboard Collaborate met de Ultra-ervaring is gebouwd op een Web Real-Time Communication (WebRTC) technologiestack. Gebruikers van Chrome kunnen gelijktijdig maximaal vijf HD-video's bekijken. De mediaervaring wordt dynamisch aangepast, afhankelijk van de bandbreedte- en netwerkbeperkingen.

Moderators kunnen ervoor kiezen om deelnemers geen audio of video te laten gebruiken tijdens hun sessies.

Bandbreedte De Ultra-ervaring maakt gebruik van WebRTC. De mediaervaring wordt dynamisch aangepast, afhankelijk van de bandbreedte- en netwerkbeperkingen.

De minimaal haalbare ervaring voor deelname vereist een downloadbandbreedte van 128 kb/s.

Chatten Deelnemers kunnen de chattool gebruiken als groep. Gebruikers kunnen uitdrukking geven aan hun ideeën, gevoelens en dergelijke met behulp van twemoji, de standaard voor emoji's (emoticonafbeeldingen) van Twitter Moderators kunnen ervoor kiezen om de chatfuncties tijdens hun sessies uit te schakelen.
Bestanden delen Het delen van bestanden vindt plaats in HD. Gebruikers kunnen afbeeldingen, PDF's en PowerPoint®-presentaties delen. De geüploade bestanden worden geconverteerd door een externe service genaamd Box.

Box converteert bestanden naar schaalbare vectorafbeeldingen (Scalable Vector Graphics, SVG). De originele en geconverteerde bestanden worden bij levering aan het nieuwe Collaborate verwijderd uit het Box-systeem.

Meer over het delen van inhoud door moderators

Begeleiding bij de eerste keer verbinden De eerste keer dat gebruikers inloggen bij de Ultra-ervaring worden zij begeleid bij het instellen van hun apparaten voor audio en video, het instellen van hun profielen en het inschakelen van de audio en video. Gebruikers kunnen terugschakelen naar de originele ervaring, zonder eerder geplande sessies te verliezen.
Navigatie Gebruikers profiteren van eenvoudigere navigatie als zij ervoor kiezen om over te stappen op de Ultra-ervaring.

Meer over het navigeren door moderators

Geen downloads of installaties De Ultra-ervaring is volledig browsergebaseerd en vereist geen downloads of installaties.
Presentator Met de nieuwe rol van presentator kunnen studenten als presentator optreden zonder dat ze volledige moderatorrechten hoeven te krijgen.
Profielen Gebruikers krijgen simpele profielen die ze kunnen bijwerken met persoonlijke avatars. Deze avatars verschijnen in de deelnemerslijst, chatthread en in de lay-out voor videoconferencing als er geen video wordt gebruikt. Moderators kunnen ervoor kiezen om deze functie tijdens hun sessies uit te schakelen.
Realtime notities en tekstinvoer Gebruikers kunnen in real time items bewerken en tekst invoeren in gedeelde bestanden en op het whiteboard. Moderators kunnen ervoor kiezen om deze functie tijdens hun sessies uit te schakelen.
SaaS-implementatie Collaborate is een Software-as-a-Service (SaaS)-implementatie. SaaS is een leveringsmodel dat centraal wordt gehost, dat wordt verspreid via internet en dat vrijwel onmiddellijk wordt geïmplementeerd.
WebRTC De Ultra-ervaring maakt gebruik van WebRTC voor Chrome-gebruikers. De mediaervaring wordt dynamisch aangepast, afhankelijk van de bandbreedte- en netwerkbeperkingen.

Ga voor meer informatie naar de WebRTC-website (alleen in het Engels)

Het nieuwe Collaborate ondersteunt Flash voor Firefox, Internet Explorer en Safari.

Audioprioritering bij WebRTC WebRTC biedt plaats aan vijf actieve sprekers. Een spraakdetectiealgoritme wordt gebruikt om te bepalen wie er in de lay-out van de conferentie moet verschijnen. Bij nieuwe sprekers die niet in de lay-out van de conferentie verschijnen, kan het een paar seconden duren voordat zij hoorbaar zijn.
Whiteboard Gebruikers hebben toegang tot een basiswhiteboard voor realtime aantekeningen en tekstinvoer.

Meer informatie over de Ultra-ervaring

Netwerken

Lees het Engelstalige artikel Collaborate with the Ultra Experience Networking Information article op Behind the Blackboard om Collaborate met de Ultra-ervaring uit te voeren in een netwerk.

Prestaties en schaalbaarheid

Collaborate is alleen beschikbaar als SaaS-product. De componenten die elasticiteit of schaalbaarheid op aanvraag vereisen, zoals opslag en de multipoint control units (MCU's) die audio en video leveren aan deelnemers, maken gebruik van cloudtechnologieën.

De initiële release van de Ultra-ervaring heeft een sessielimiet van 50 deelnemers.


Rollen

Gebruikers kunnen de volgende rollen hebben in de Ultra-ervaring: moderator, presentator of deelnemer

 • Moderator: gebruikers met deze rol hebben volledige controle over alle inhoud die wordt gedeeld. Ze kunnen elke deelnemer presentator of moderator maken. Moderators kunnen meldingen in de vorm van opgestoken handen zien en deze handen weer laten zakken. Ze kunnen deelnemers verwijderen uit een sessie, maar ze kunnen geen andere moderators verwijderen. Moderators kunnen de sessie-instellingen bepalen, waarbij zij onder andere kunnen besluiten wat deelnemers wel en niet mogen doen.
 • Presentator: dit is een nieuwe rol die studenten de mogelijkheid biedt om te presenteren, zonder dat zij volledige moderatorrechten krijgen. Presentators kunnen inhoud uploaden, delen en bewerken. Ze kunnen ook gedeelde inhoud stopzetten.
 • Deelnemer: gebruikers met deze rol kunnen meldingen in- en uitschakelen, bijvoorbeeld wanneer deelnemers gaan deelnemen aan een sessie of deze verlaten, of wanneer iemand iets heeft geplaatst in de chat. De moderator van de sessie bepaalt de bevoegdheden van deelnemers.

Integratie

Op dit moment omvat Collaborate een planningsoptie in de Session Administrator Server (SAS) voor sessies met de Ultra-ervaring , terwijl ook de planning voor de orignele ervaring wordt ondersteund.