Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Wat is er nieuw

We blijven je onderwijs- en leerervaring voortdurend ontwikkelen.

We sluiten het kalenderjaar in stijl af door de ervaring van het lesgeven en leren met Collaborate verder te verbeteren. In de versie van december 2015 hebben we ons gericht op functies die het mogelijk maken om casestudies te gebruiken voor grotere groepen. Deelnemers kunnen nu vanaf hun telefoon inbellen bij een sessie en er is nu ook een chatkanaal dat alleen toegankelijk is voor sessiemoderators. Daarnaast hebben we de planningsfunctie verbeterd. Al deze functies zijn beschikbaar voor het eerste semester in 2016.

Inbellen bij een sessie

Moderators en deelnemers kunnen nu vanaf hun eigen telefoon inbellen bij een sessie. Elke telefoongebruiker wordt herkend als een volwaardige deelnemer aan de sessie. Iedereen kan nu dus zien wie er aan het woord is. Dit is ideaal voor studenten met een slechte internetverbinding.

Meer over inbellen bij een sessie als een moderator

Bb Student

Collaborate met de Ultra-ervaring is opgenomen in Bb Student voor iOS- en Android-apparaten. Moderators moeten Collaborate met de Ultra-ervaring gebruiken als deelnemers willen samenwerken in Bb Student. Collaborate met de originele ervaring wordt niet ondersteund.

Meer over het gebruiken van Collaborate in Bb Student

Sessies met maximaal 100 deelnemers

Organiseer sessies met maximaal 100 deelnemers. Ultra kan nu worden gebruikt voor grotere groepen studenten. Het is dan ook een goed idee om een update uit te voeren naar Ultra, zodat studenten voordeel kunnen hebben van de volledig browsergestuurde, geavanceerde Ultra-ervaring.

Ongestoord overleggen met andere moderators

Moderators kunnen nu tijdens een sessie ongestoord met elkaar chatten in een privékanaal. In Collaborate kan gemakkelijk worden geschakeld tussen chatten met moderators en met iedereen in de sessie.

Meer over de chatfunctie voor moderators

Een nieuwe planningsfunctie

Je kunt nu gebruikmaken van een vernieuwde interface voor het plannen van sessies en het bekijken van opnamen in 26 verschillende talen. Als je overgestapt naar de Ultra-ervaring van de planningsfunctie, krijg je de beschikking over een intuïtief ontwerp voor het plannen van sessies in de Ultra-ervaring en het bekijken van opnamen. Je kunt op ieder moment eenvoudig schakelen tussen de Ultra-ervaring en de originele ervaring van Collaborate-sessies (versie 12.6).

Je krijgt ook de beschikking over een pagina met een basisprofiel waar je de gegevens van je account kunt wijzigen. De Java-invoegtoepassing is hiervoor niet meer nodig.

Dit is een eerste aanzet om ook voor de beheerfunctionaliteit de Ultra-ervaring van Collaborate toe te passen. Net zoals bij de Ultra-ervaring voor sessies, zullen we steeds nieuwe functionaliteit toevoegen aan deze interface. Na verloop van tijd zal de huidige SAS-interface helemaal zijn vervangen.

Meer over de nieuwe planningsfunctie

Een nieuwe ervaring in LTI-compatibel LMS

Als Collaborate wordt gebruikt in een LMS (Learning Management System) dat compatibel is met LTI (Learning Tools Interoperability®) heb je automatisch toegang tot de nieuwe Ultra-ervaring van de planningsfunctie.

Je kunt nu rechtstreeks vanuit een cursus sessies plannen en opnamen bekijken.

Meer over de nieuwe ervaring voor cursussen

Verbeterde gebruikerservaring

We vragen niet voor niets om feedback. Veel van jullie hebben de afgelopen maanden gevraagd om een verbetering van de gebruikerservaring. We hebben verschillende suggesties verwerkt in deze update van december, zoals:

 • De wisfunctie voor het whiteboard is nu alleen beschikbaar voor moderators. Deelnemers kunnen hun eigen aantekeningen selecteren en wissen.
 • De aanwijzer op het whiteboard blijft nu ingeschakeld tijdens het doorlopen van dia's en afbeeldingen.
 • Er is nu een geluid en een instelling voor chatmeldingen.

Wat is er nieuw

Wat is er nieuw

Vrijgavedatum Wat was er nieuw
november 2015
 • Samen kunnen we Collaborate nog beter maken: De sessie-ervaring van gebruikers is belangrijk voor ons. Als we weten of een sessie uitstekend, goed of slecht is verlopen, kunnen we daar iets mee en wordt Collaborate uiteindelijk alleen maar beter en beter. We hebben het daarom gemakkelijker gemaakt om ons te vertellen hoe een sessie is verlopen. Klik op Sessie verlaten en vertel ons je mening. Als je de ervaring beoordeelt met goed of lager, horen we graag waarom het niet perfect is verlopen. Dit is uiteraard geen verplichting en er wordt ook geen ondersteuningsticket aangemaakt en je wordt ook niet om verdere actie gevraagd.
 • Snel je aanwezigheidsstatus aanpassen: Je kunt met één klik je status aanpassen. Klik op Instellen als Afwezig om de anderen te laten weten dat je er niet bent. Klik op Ik ben terug! als je weer aanwezig bent.
 • De browser Microsoft® Edge wordt nu ondersteund: Deelnemers kunnen nu vanuit Windows 10 deelnemen aan sessies met de Edge-browser. De ervaring is vergelijkbaar met Internet Explorer® en wordt ondersteund door de invoegtoepassing Flash®.
 • De hulpmiddelen voor het aanpassen van de grootte van content minimaliseren: De hulpmiddelen voor het aanpassen van de grootte van inhoud kunt u nu uitvouwen en minimaliseren, zodat het scherm mooi overzichtelijk blijft.
oktober 2015
 • Verbeterde audio-ervaring: Collaborate kan nu beter overweg met een lagere bandbreedte of vertraging in het netwerk bij het versturen van audio. Hierdoor is er nog minder vaak sprake van een robotachtig geluid als je wat zegt, zodat andere mensen je beter kunnen verstaan. We hebben ook gelijk het probleem opgelost waarbij de audio af en toe wegvalt op het moment dat iemand anders de actieve spreker wordt.
 • Meer controle over het groter maken van content: Er zijn nu meer mogelijkheden om gedeelde inhoud groter te maken. Maak kennis met de hulpmiddelen voor het aanpassen van de grootte van inhoud. Zie De tools gebruiken voor meer informatie.
  • Optimaal aangepast: Maak optimaal gebruik van de beschikbare schermruimte. Pas de inhoud zo aan dat deze volledig zichtbaar is in de beschikbare ruimte. De inhoud wordt zo groot mogelijk weergegeven, met behoud van de hoogte-breedteverhouding.
  • Werkelijke grootte: Hiermee wordt de afbeelding met de oorspronkelijke grootte weergegeven.
  • Inzoomen: De content groter maken. Verplaats de content om alles te kunnen zien.
  • Uitzoomen: De content kleiner maken.
september 2015
 • Naar een bepaalde dia springen: Als je nu een PowerPoint®- of PDF-presentatie gaat delen in Collaborate, kun je een voorbeeld bekijken van alle dia's en dan snel naar de dia springen die je wilt laten zien. Klik op de naam van de presentatie om het deelvenster voor dianavigatie te openen. Zie voor meer informatie.
 • Content groter maken: Je kunt inzoomen door te dubbelklikken op bestanden, toepassingen en whiteboards die je deelt of die anderen met je delen. Sleep de content om de content weer te geven die je wilt zien. Zie voor meer informatie.
 • Kleur bekennen: We hebben kleur toegevoegd. En niet alleen omdat het er mooi uitziet. Je kunt nu aan de kleur van iets zien of het is ingeschakeld. Als je een tool selecteert, verandert de kleur ervan om aan te geven dat de tool is ingeschakeld.
 • Opnamen downloaden: Gebruikers van Session Administrator System (SAS) en Learning Tools Interoperability® (LTI) kunnen nu opnamen downloaden via de SAS-gebruikersinterface en vanaf de pagina voor het afspelen van opnamen. Moderators moeten voor elke sessie het downloaden van sessieopnamen toestaan. Open het venster Sessie-instellingen van een sessie en schakel Opnamedownloads toestaan in. Alle opnamen die nu worden gemaakt in deze sessie, kunnen worden gedownload zolang deze optie is ingeschakeld. Zie Opnamen voor meer informatie.
 • Werken met een lage bandbreedte: Je hoeft niks meer te missen door een trage verbinding. De werking van Collaborate wordt aangepast aan de verbindingssnelheid en beperkingen van het netwerk, zodat je nog steeds kunt zien en horen wat belangrijk is. Zie Werken met een lage bandbreedte voor beheerders voor meer informatie.
 • Update van toegankelijkheidsfuncties: Het resultaat is dat het gebruik van ondersteunende technologie in deze meest recente versie van Collaborate sterk is verbeterd. De formele compliance-documentatie volgt binnenkort. Zie Toegankelijkheid voor meer informatie over toegankelijkheid.
augustus 2015
 • Vernieuwd uiterlijk: De volgorde van de menu's is hier en daar aangepast en we hebben nieuwe functies toegevoegd. De samenwerking zal hierdoor nog beter en makkelijker verlopen. Zie Een korte introductie voor meer informatie.
 • Sessies opnemen: Je kunt sessies nu opnemen. Je kunt ze dan later nog eens bekijken of beschikbaar stellen aan deelnemers die niet aanwezig konden zijn. Zie Sessies opnemen voor meer informatie.
 • Een foto maken: Maak een foto van jezelf en gebruik die als profielfoto. Je kunt de foto eventueel eerst nog bijsnijden en dan opslaan. Ziet er goed uit! Zie een profielfoto toevoegen voor meer informatie.
 • Volume regelen: pas het volume van de microfoon en luidsprekers aan. Zie audio instellen voor meer informatie.
 • Terugkerende sessies maken: je kunt instellen dat sessies moeten worden herhaald en koppelingen voor moderators en gasten opvragen bij de System Administration Server (SAS). Zie SAS-omgeving voor meer informatie.
 • Veraf wordt dichtbij: je kunt de weergave van gedeelde bestanden en het whiteboard aanpassen. Zoom in om dingen beter te kunnen zien. Zie Content delen voor meer informatie.
 • Collaborate gebruiken in je cursus: Collaborate is nu beschikbaar vanuit de meeste cursussen. Zie Gebruiken in je cursus voor meer informatie.
juni 2015
 • Live-ondertitels: Live-ondertitels zijn nu beschikbaar in de Ultra-ervaring. Hierdoor kan audiocontent op een andere manier beschikbaar worden gesteld, wat kan bijdragen aan de leerervaring van dove en slechthorende studenten, evenals studenten met een andere moedertaal dan de moderator. Zie live-ondertitels voor meer informatie.