Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Nieuwe items

We blijven de leerervaring voortdurend ontwikkelen.

We sluiten het kalenderjaar in stijl af door de ervaring van het lesgeven en leren met Collaborate verder te verbeteren. In de versie van december 2015 hebben we ons gericht op functies die moderators in staat stellen om sessies te hosten met maximaal 100 deelnemers. Deelnemers kunnen nu vanaf hun telefoon inbellen bij een sessie en er is nu ook een chatkanaal dat alleen toegankelijk is voor sessiemoderators. Al deze functies zijn beschikbaar voor het eerste semester in 2016.

Inbellen bij een sessie

Je kunt nu vanaf je eigen telefoon inbellen bij een sessie. Elke telefoongebruiker wordt herkend als een volwaardige deelnemer aan de sessie. Iedereen kan nu dus zien wie er aan het woord is. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een slechte internetverbinding hebt.

Meer over inbellen bij een sessie als een deelnemer

Bb Student

Collaborate met de Ultra-ervaring is opgenomen in Bb Student voor iOS- en Android-apparaten. Moderators moeten Collaborate met de Ultra-ervaring gebruiken als deelnemers willen samenwerken in Bb Student. Collaborate met de originele ervaring wordt niet ondersteund.

Meer over het gebruiken van Collaborate in Bb Student

Moderators hebben een privékanaal

Moderators kunnen nu tijdens een sessie ongestoord met elkaar chatten in een privékanaal. In Collaborate kan gemakkelijk worden geschakeld tussen chatten met moderators en met iedereen in de sessie.

Meer over de chatfunctie voor moderators

Verbeterde gebruikerservaring

We vragen niet voor niets om feedback. Veel van jullie hebben de afgelopen maanden gevraagd om een verbetering van de gebruikerservaring. We hebben verschillende suggesties verwerkt in deze update van december, zoals:

 • De wisfunctie voor het whiteboard is nu alleen beschikbaar voor moderators. Deelnemers kunnen hun eigen aantekeningen selecteren en wissen.
 • De aanwijzer op het whiteboard blijft nu ingeschakeld tijdens het doorlopen van dia's en afbeeldingen.
 • Er is nu een geluid en een instelling voor chatmeldingen.

Wat is er nieuw

Wat is er nieuw

Vrijgavedatum Wat was er nieuw
november 2015
 • Samen kunnen we Collaborate nog beter maken: De sessie-ervaring van gebruikers is belangrijk voor ons. Als we weten of een sessie uitstekend, goed of slecht is verlopen, kunnen we daar iets mee en wordt Collaborate uiteindelijk alleen maar beter en beter. We hebben het daarom gemakkelijker gemaakt om ons te vertellen hoe een sessie is verlopen. Klik op Sessie verlaten en vertel ons je mening. Als je de ervaring beoordeelt met goed of lager, horen we graag waarom het niet perfect is verlopen. Dit is uiteraard geen verplichting en er wordt ook geen ondersteuningsticket aangemaakt en je wordt ook niet om verdere actie gevraagd.
 • Snel je aanwezigheidsstatus aanpassen: Je kunt met één klik je status aanpassen. Klik op Instellen als Afwezig om de anderen te laten weten dat je er niet bent. Klik op Ik ben terug! als je weer aanwezig bent.
 • De browser Microsoft® Edge wordt nu ondersteund: Deelnemers kunnen nu vanuit Windows 10 deelnemen aan sessies met de Edge-browser. De ervaring is vergelijkbaar met Internet Explorer® en wordt ondersteund door de invoegtoepassing Flash®.
 • De hulpmiddelen voor het aanpassen van de grootte van inhoud minimaliseren: De hulpmiddelen voor het aanpassen van de grootte van inhoud kunt u nu uitvouwen en minimaliseren, zodat het scherm mooi overzichtelijk blijft.
oktober 2015
 • Verbeterde audio-ervaring: Collaborate kan nu beter overweg met een lagere bandbreedte of vertraging in het netwerk bij het versturen van audio. Hierdoor is er nog minder vaak sprake van een robotachtig geluid als je wat zegt, zodat andere mensen je beter kunnen verstaan. We hebben ook gelijk het probleem opgelost waarbij de audio af en toe wegvalt op het moment dat iemand anders de actieve spreker wordt.
 • Meer controle over het groter maken van inhoud: Er zijn nu meer mogelijkheden om gedeelde inhoud groter te maken. Maak kennis met de hulpmiddelen voor het aanpassen van de grootte van inhoud. Zie De tools gebruiken voor meer informatie.
  • Optimaal aangepast: Maak optimaal gebruik van de beschikbare schermruimte. Pas de content zo aan dat deze volledig zichtbaar is in de beschikbare ruimte. De content wordt zo groot mogelijk weergegeven, met behoud van de hoogte-breedteverhouding.
  • Werkelijke grootte: Hiermee wordt de afbeelding met de oorspronkelijke grootte weergegeven.
  • Inzoomen: De content groter maken. Verplaats de content om alles te kunnen zien.
  • Uitzoomen: De content kleiner maken.
september 2015
 • Naar een bepaalde dia springen: Als een moderator nu een PowerPoint®- of PDF-presentatie gaat delen in Collaborate, kunnen ze een voorbeeld bekijken van alle dia's en dan snel naar de dia springen die ze willen laten zien. Klik op de naam van de presentatie om het deelvenster voor dianavigatie te openen. Zie content delen door moderators voor meer informatie.
 • Inhoud groter maken: Je kunt inzoomen door te dubbelklikken op bestanden, toepassingen en whiteboards die anderen met je delen. Sleep de content om de content weer te geven die je wilt zien.
 • Kleur bekennen: We hebben kleur toegevoegd. En niet alleen omdat het er mooi uitziet. Je kunt nu aan de kleur van iets zien of het is ingeschakeld. Als je een tool selecteert, verandert de kleur ervan om aan te geven dat de tool is ingeschakeld.
 • Opnamen downloaden: Gebruikers van Session Administrator System (SAS) en Learning Tools Interoperability® (LTI) kunnen nu opnamen downloaden via de SAS-gebruikersinterface en vanaf de pagina voor het afspelen van opnamen. Moderators moeten voor elke sessie het downloaden van sessieopnamen toestaan. Open het venster Sessie-instellingen van een sessie en schakel Opnamedownloads toestaan in. Alle opnamen die nu worden gemaakt in deze sessie, kunnen worden gedownload zolang deze optie is ingeschakeld. Zie Opnamen voor moderators voor meer informatie.
 • Werken met een lage bandbreedte: Je hoeft niks meer te missen door een trage verbinding. De werking van Collaborate wordt aangepast aan de verbindingssnelheid en beperkingen van het netwerk, zodat je nog steeds kunt zien en horen wat belangrijk is. Zie Werken met een lage bandbreedte voor beheerders voor meer informatie.
 • Update van toegankelijkheidsfuncties: Het resultaat is dat het gebruik van ondersteunende technologie in deze meest recente versie van Collaborate sterk is verbeterd. De formele compliance-documentatie volgt binnenkort. Zie Toegankelijkheid voor meer informatie over toegankelijkheid.
augustus 2015
 • Vernieuwd uiterlijk: De volgorde van de menu's is hier en daar aangepast en we hebben nieuwe functies toegevoegd. De leerervaring zal hierdoor nog beter worden. Zie De tools gebruiken voor meer informatie.
 • Sessies opnemen: Moderators kunnen nu sessies opnemen en delen met deelnemers. Zie Sessies opnemen voor moderators voor meer informatie.
 • Een foto maken: Maak een foto van jezelf en gebruik die als profielfoto. Je kunt de foto eventueel eerst nog bijsnijden en dan opslaan. Ziet er goed uit! Zie een profielfoto toevoegen voor meer informatie.
 • Volume regelen: pas het volume van de microfoon en luidsprekers aan. Zie audio instellen voor meer informatie.
 • Veraf wordt dichtbij: je kunt de weergave van gedeelde bestanden en het whiteboard aanpassen. Zoom in om dingen beter te kunnen zien. Zie navigeren in Collaborate voor meer informatie.
 • Collaborate gebruiken in je cursus: Collaborate is nu beschikbaar vanuit de meeste cursussen. Zie Vanuit de cursus voor meer informatie.
juni 2015
 • Live-ondertitels: Live-ondertitels zijn nu beschikbaar in de Ultra-ervaring. Hierdoor kan audiocontent op een andere manier beschikbaar worden gesteld, wat kan bijdragen aan de leerervaring van dove en slechthorende studenten, evenals studenten met een andere moedertaal dan de moderator. Zie live-ondertitels voor meer informatie.