Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Learn implementeren als een SaaS-oplossing

Blackboard Learn is nu beschikbaar als een SaaS-oplossing (software-as-a-service). Als wordt gekozen voor deze oplossing, wordt Learn gehost, aangeboden en beheerd via een moderne infrastructuur voor cloudcomputing. Net als bij de meeste SaaS-producten, worden alle updates voor u gedaan. Op deze manier beschikken uw gebruikers altijd over de meest recente versie van Learn, zonder langere uitval of onderbrekingen van de service voor de eindgebruikers. 

Op dit moment is het SaaS-model alleen verkrijgbaar door de aankoop van de volgende Blackboard-oplossingen. Het is dus niet mogelijk om de SaaS-versie los of “ongebundeld” te kopen (er is dus geen aanbod voor alleen Course Delivery beschikbaar via SaaS-implementatie in de cloud).

 •  Learning Core (verkocht in NAHE)
 •  Learning Essentials (verkocht in NAHE)
 • Common Core (verkocht in K-12)
 • Innovative Classroom (verkocht in K-12) 

De SaaS-implementatie is geen vervanging van oplossingen voor zelf-hosting of beheerde hosting, alleen een aanvulling. Klanten kunnen nog steeds kiezen voor deze oplossingen. 

De SaaS-implementatie wordt op dit moment niet aangeboden met de oplossingen Learning Insight en Learning Insight & Student Retention. NAHE-klanten die zijn geïnteresseerd in die oplossingen kunnen kiezen voor zelf-hosting of beheerde hosting.

Wat betekent dit voor u?

Moderne platforms voor cloudcomputing zoals de SaaS-oplossing maken intensief gebruik van virtualisatie en automatisering om voordelen aan te bieden zoals snelle implementatie, efficiënte schaling en nog veel meer. Het betekent ook dat er een paar dingen zijn veranderd in bepaalde beheerdersfuncties in de SaaS-oplossing.

Enkele voordelen van deze implementatiemethode:

Functiewijzigingen voor beheerders in de SaaS-oplossing

Enkele bestaande functies van Blackboard Learn in het configuratiescherm voor systeembeheer zijn niet relevant in de SaaS-implementatie en zijn gewijzigd of hebben een ander ontwerp gekregen. 

 • Updates zonder onderbrekingen Learning Core (verkocht in NAHE)
 • Updates zonder onderbrekingen: Door te kiezen voor een omgeving met cloudcomputing kan Blackboard instanties bijwerken en overstappen naar een nieuwe omgeving zonder dat gebruikers hier iets van merken.
 • Kwaliteit: De cloud stelt Blackboard in staat om onderhoudspatches en fixes sneller dan ooit in productie te nemen.
 • Change-management: Kleinere releases met een korter interval betekent eenvoudiger change-management.
 • Flexibiliteit: Eén van de voordelen van platforms voor cloudcomputing is de mogelijkheid om te schalen bij een wisselende belasting.
 • Stabiliteit: Cloudplatforms zijn ontworpen voor een snelle en naadloze afhandeling van hardwarestoringen en zijn direct weer online.
 • Innovatie: De cloud stelt Blackboard in staat om verbeteringen en nieuwe functies sneller dan ooit aan te bieden.
 • De tool Software-updates is verwijderd. De implementatie van upgrades, onderhoudspatches en updates van Building Blocks worden voor u beheerd als onderdeel van het SaaS-implementatieproces. 
 • Er is een communicatiepaneel toegevoegd. Ga naar Communication in het configuratiescherm voor systeembeheer voor meldingen van de implementatie van patches, fixes en nieuwe functionaliteit in uw Learn-instantie. Dit paneel is een aanvulling (geen vervanging) op andere communicatiekanalen zoals Support Bulletins, e-mails, etc.

 • Het is niet mogelijk om Building Blocks te installeren of te verwijderen. Als u kiest voor het SaaS-implementatiemodel, kunt u niet zelf Building Blocks installeren of verwijderen. U kunt alleen een set vooraf gedefinieerde Building Blocks gebruiken die zijn opgenomen in de configuratie.  Zie Beleid voor Building Blocks in SaaS-model voor meer informatie over Building Blocks in de SaaS-implementatie.
 • Er kunnen geen aangepaste rapporten worden geïnstalleerd. De installatie van aangepaste rapporten wordt niet ondersteund en de interface is verwijderd uit de UI.
 • De beheerconsoles is verwijderd. De beheerconsole is niet beschikbaar in de SaaS-implementatie. Het Building Block Redis Cache nog steeds beschikbaar, maar met beperkte controle voor beheerders.
 • Technische instellingen onder Inhoudsbeheer is verwijderd. Blackboard beheert de impact op de prestaties van de functionaliteit voor inhoudsbeheer op de resources voor rekenkracht in de SaaS-implementatie.
 • Toegang tot logboeken via Kibana is toegevoegd. Toegang tot Kibana, een Open Source visualisatieprogramma, is geïntegreerd in het configuratiescherm voor systeembeheer. Het bestaande programma voor het raadplegen van logboeken is hiermee vervangen.
 • Systeemprestatie-instellingen onder Systeemconfiguratie is verwijderd. Instellingen voor de systeemprestatie worden door Blackboard beheer in de SaaS-implementatie. De toegang tot deze instellingen is verwijderd.
 • Het venster met instellingen voor de Afbeeldingsservice van de wiskundige editor is verwijderd. Blackboard definieert de locatie en het pad naar de host voor de Afbeeldingsservice van de wiskundige editor. De toegang tot deze instellingen is verwijderd.

Er zijn ook wijzigingen die gevolgen hebben voor systeembeheerders van Blackboard Learn en hoe u de Learn-implementatie beheert.

 • SSL kan niet worden uitgeschakeld. De SaaS-implementatie van Blackboard Learn wordt altijd uitgevoerd onder SSL.
 • De standaardmechanismen voor verificatie worden ondersteund in de SaaS-implementatie. Alleen standaardmechanismen worden ondersteund, uitgezonderd Shibboleth. Shibboleth en Building Blocks voor aangepaste verificatie worden momenteel niet ondersteund. Vanwege de beperkingen van klantspecifieke Building Blocks, worden Building Blocks voor aangepaste verificatie niet ondersteund. Zie Beleid voor Building Blocks in SaaS-model voor meer informatie.
 • Alle integraties met het studenteninformatiesysteem (SIS) in de SaaS-implementatie moeten via het SIS Integration Framework lopen. De opdrachtregeltool Snapshot Controller wordt niet ondersteund via de SaaS-implementatie. De bestandsindeling van de tool Momentopname wordt nog wel ondersteund, maar kan alleen worden verwerkt via het SIS Integration Framework, niet via de opdrachtregeltool Snapshot Controller. Vanwege de beperkingen van klantspecifieke Building Blocks, worden geen Building Blocks ondersteund die aangepaste integratie met een SIS mogelijk maken. Dergelijke integraties kunnen nog wel worden ondersteund via webservices. Zie Beleid voor Building Blocks in SaaS-model voor meer informatie.
 • Toegang tot de opdrachtregel en opdrachtregeltools worden niet ondersteund in de SaaS-implementatie.
 • Directe toegang tot gegevens met als doel directe query's (ons initiatief voor een Open Database) wordt niet ondersteund in de SaaS-implementatie. Daarnaast wordt geen ondersteuning geboden voor de ASR-functie (Advanced System Reporting), waarmee een subset van de gegevensset van Learn wordt geëxtraheerd en deze afgevlakt wordt opgenomen in een afzonderlijke database die is bedoeld voor rapportages. De architectuur van de ASR-database wordt niet ondersteund in de technologie-stack voor de cloud van de SaaS-implementatie.

Functiewijzigingen voor cursusleiders en studenten

Voor cursusleiders en studenten werkt de SaaS-oplossing op precies dezelfde manier als voor andere implementatiemodellen van Learn. Er is maar één wijziging in de SaaS-implementatie die zichtbaar is voor cursusleiders en studenten.

Virtueel klaslokaal en Chat worden niet ondersteund in de SaaS-implementatie. De productbundel Learning Essentials bevat de volledige functionaliteit van Blackboard Collaborate.