Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Veelgestelde vragen over profielen

Wat is een profiel in Blackboard Learn?

Met behulp van een profiel kunnen gebruikers een online-identiteit creëren, zodat ze elkaar kunnen vinden en hun academische cv kunnen delen met medestudenten en potentiële werkgevers. Profielkaarten geven een samenvatting van het profiel van een gebruiker en bevatten de naam van een gebruiker plus highlights van hun ervaring en competenties. Profielen worden geïntegreerd met MyEdu, waardoor de academische cv van een gebruiker ook toegankelijk wordt op plaatsen waar werkgevers rondkijken. Zie myedu.com voor meer informatie over MyEdu.

Waar worden profielen opgeslagen?

Aangezien profielen op de cloud zijn gebaseerd, worden ze opgeslagen in de Blackboard Cloud. Profielen hebben dus geen gevolgen voor de opslagcapaciteit in Learn.

Op het moment dat de functie Sociale profielen en hulpprogramma's beschikbaar komt, bevat onze cloudinfrastructuur services en componenten die worden gehost in door Blackboard beheerde datacenters in de VS en in de AWS-infrastructuur (Amazon Web Services). Profielgegevens en gegevens van Blackboard Social bevinden zich binnen AWS-gehoste componenten in de Verenigde Staten. Op dit moment worden alle gegevens van de cloudservices gehost in de Verenigde Staten.

Eén van de voordelen van cloudgebaseerde services is de flexibiliteit die ze bieden om gebruik te maken van verschillende infrastructuurplatforms. Dit betekent dat de details van onze service-implementaties binnen infrastructuurplatforms kunnen veranderen na verloop van tijd.

Wat is de relatie tussen gegevens in het cloudgebaseerde profiel en gegevens in het account van een gebruiker in Blackboard Learn?

Deze twee zaken staan helemaal los van elkaar. De account van Blackboard Learn van de gebruiker geeft deze gegevens door aan de cloudservice: voornaam, achternaam, en de huidige inschrijvingen van de gebruiker bij cursussen en organisaties. Wijzigingen van velden zoals Naam of E-mailadres in het profiel hebben geen gevolgen voor vergelijkbare velden in Learn.

Kan een instelling automatisch foto's toevoegen aan het profiel van gebruikers?

Dat is niet mogelijk omdat profielen het eigendom zijn van de gebruiker en door de gebruiker worden beheerd. Gebruikers van het systeem hebben echter wel de mogelijkheid om aan te geven dat een afbeelding of tekst in een profiel ongepast is. Zie de vraag “Hoe worden profielen gecontroleerd op ongepaste inhoud?” verderop in dit onderwerp als u meer wilt weten over het melden van ongepaste inhoud.

Moeten alle gebruikers een MyEdu-account hebben?

Als u uw profiel niet wilt verbinden met MyEdu, selecteer dan I am employed by in de vervolgkeuzelijst op de pagina Let's get started!

Wat zijn de verschillende privacy-instellingen voor een profiel?

Gebruikers kunnen kiezen uit de volgende privacy-instellingen voor hun profiel:

 • Verborgen: Als u deze optie selecteert, kan geen enkele gebruiker u zoeken en bekijken op de pagina Mensen. Uw naam en avatar worden weergegeven in al uw cursussen, maar gebruikers kunnen van daaruit geen voorbeeld van uw profiel zien.
 • Mijn instituut: Als u deze optie selecteert, kan iedereen op uw instelling u zoeken en bekijken op de pagina Mensen. Zij hoeven niet ingeschreven te zijn in dezelfde cursus of organisatie als u. Uw naam en avatar worden weergegeven in al uw cursussen en gebruikers kunnen van daaruit een voorbeeld van uw profiel zien.
 • Alle instellingen: als u deze optie niet ziet, heeft uw instelling de optie niet ingeschakeld. Als u deze optie selecteert, kan iedereen met een Blackboard-profiel u vinden en uw profiel bekijken op de pagina Mensen. Ze hoeven dus niet te zijn ingeschreven bij dezelfde instelling, cursus of organisatie. Uw naam en avatar worden weergegeven in al uw cursussen en gebruikers kunnen van daaruit een voorbeeld van uw profiel zien.
 • Instellingen + werkgevers: als u deze optie niet ziet, heeft uw instelling de optie niet ingeschakeld. Als u deze optie selecteert, kan iedereen met een Blackboard-profiel u vinden en uw profiel bekijken op de pagina Mensen. Ze hoeven dus niet te zijn ingeschreven bij dezelfde instelling, cursus of organisatie. Uw naam en avatar worden weergegeven in al uw cursussen en gebruikers kunnen van daaruit een voorbeeld van uw profiel zien. Werkgevers kunnen u vinden en een bericht sturen op MyEdu.com.
 • Openbaar (aanbevolen): als u deze optie niet ziet, heeft uw instelling de optie niet ingeschakeld. Als u deze optie selecteert, kan iedereen met een Blackboard-profiel u vinden en uw profiel bekijken op de pagina Mensen. Ze hoeven dus niet te zijn ingeschreven bij dezelfde instelling, cursus of organisatie. Uw naam en avatar worden weergegeven in al uw cursussen en gebruikers kunnen van daaruit een voorbeeld van uw profiel zien. Werkgevers kunnen u vinden en een bericht sturen op MyEdu.com. Daarnaast beschikt u over een Google-profiel dat is geoptimaliseerd voor zoekmachines, zodat anderen u kunnen vinden op internet.

Kunnen systeembeheerders beperkingen afdwingen voor bepaalde privacy-instellingen of een standaardinstelling kiezen?

De standaardinstelling voor profielen is Persoonlijk. Systeembeheerders kunnen geen beperkingen afdwingen voor bepaalde privacy-instellingen of de standaardinstelling wijzigen, aangezien deze instellingen hetzelfde zijn voor alle instellingen met Learn die verbinding maken met het cloudgebaseerde wereldwijde onderwijsnetwerk.  

Kan een gebruiker iemand de toegang tot zijn of haar profiel ontzeggen?

Ja, als een gebruiker het niet prettig vindt dat een iemand zijn of haar profiel kan zien of contact kan zoeken, kunnen ze op Blokkeren klikken in het profiel of de profielkaart van die gebruiker.

Het onderstaande venster wordt dan weergegeven. Wanneer een gebruiker een andere gebruiker blokkeert, is dit een persoonlijke actie tussen twee gebruikers en hoeft de beheerder niet in te grijpen.

Hoe worden profielen gecontroleerd op ongepaste inhoud?

Alle gebruikers en systeembeheerders van Blackboard Learn kunnen ongepaste inhoud rapporteren die ze aantreffen in een profiel. In een profiel kunt u op Melden klikken en in een profielkaart op het vlaggetje in de rechterbenedenhoek van de kaart.

Er verschijnt dan een scherm waarin enkele gegevens moeten worden ingevuld om het profiel te melden.

Als het profiel van een gebruiker is gemeld, moet een beheerder de melding bekijken. De systeembeheerder wordt gewaarschuwd via een mededeling naast Gemelde items onder Cloudbeheer in het configuratiescherm voor systeembeheer.

Klik op Gemelde items om alle gemelde items te zien.

Dit is het scherm waarin de beheerder actie kan ondernemen voor het gemelde item. Klik op de actiekoppeling naast een item om de melding te lezen en het item indien nodig te blokkeren voor andere gebruikers in deze instantie van Learn.

Als u een item blokkeert, verschijnt er een dialoogvenster.

Klik op de knop Blokkeren om een e-mail te sturen naar de geblokkeerde gebruiker met het verzoek het profiel aan te passen, zodat dit kan worden vrijgegeven. De gebruiker ziet ook een melding in het eigen profiel met de mededeling dat het profiel is geblokkeerd en moet worden aangepast.

Nadat de gebruiker een aangepast profiel ter beoordeling heeft verzonden, ontvangt de beheerder een nieuwe melding “Gemeld item”. Op de pagina Gemelde items ziet de beheerder dat de status is gewijzigd in Wordt geëvalueerd. Het item kan opnieuw worden beoordeeld en het profiel worden vrijgegeven.

Kan een gebruiker met een Blackboard-account in meerdere instanties van Blackboard hetzelfde profiel hebben?

Dit is bijvoorbeeld het geval voor een student die cursussen op meerdere scholen volgt of iemand die op de ene school docent is en op een andere school student.

Ja, gebruikers met Blackboard-accounts in meer dan één instantie van Blackboard hebben nu de mogelijkheid profielen samen te voegen om zo hetzelfde profiel te gebruiken met verschillende gebruikersaccounts van Blackboard Learn.

Deze nieuwe mogelijkheid betekent dat een gebruiker één profiel kan onderhouden in de cloud van Blackboard Social en dat profiel met meerdere Blackboard Learn-accounts kan gebruiken. Dit is handig voor gebruikers die tegelijkertijd in verschillende instellingen met Blackboard Learn werken (zoals een gebruiker die afstudeert op de ene instelling en al docent is op een andere instelling, of een gebruiker die al een universitaire studie volgt, maar tijdens de zomer enkele cursussen volgt bij een andere instelling). Nog belangrijker is dat gebruikers “hun profiel nu gedurende hun hele academische loopbaan kunnen meenemen”, ook wanneer ze bij een andere onderwijsinstelling gaan studeren of werken. Een student die afstudeert op een universiteit waar Blackboard Learn wordt gebruikt en vervolgens onderwijsassistent wordt op een hogeschool die ook Blackboard Learn gebruikt, kan zijn profiel dan meenemen en blijven beschikken over de opgebouwde relaties, blijven deelnemen aan ruimten, enzovoort.

Bestaande profielen samenvoegen

Als u al twee of meer profielen hebt, kunt u deze samenvoegen in één profiel.

Kies het profiel dat u als het zogenaamde doelprofiel wilt gebruiken. Het is raadzaam een profiel te kiezen waarin u een persoonlijk e-mailadres hebt ingesteld als het primaire e-mailadres. 

Stel het veld Primair e-mailadres van de overige bestaande profielen in op het e-mailadres van het doelprofiel. Dit is het moment waarop de profielen worden samengevoegd.

Bestaande activiteiten en relaties (berichten, opmerkingen, lidmaatschap van ruimten, volgers en mensen die u volgt) worden samengevoegd in het "doel"profiel. De avatar, het colofon en het studiegebied worden altijd opgehaald uit het "doel"profiel.

 

 • Als u een bestaand profiel hebt met het e-mailadres ik@mijnschool.com en u tijdens het aanmaken van een nieuw profiel ik@mijnschool.com invoert, wordt het nieuwe profiel (dat leeg is) samengevoegd met het bestaande profiel.
 • Als u twee bestaande profielen hebt, één met ik1@mijnschool.com als het primaire e-mailadres en een ander profiel met ik2@mijnschool.com, en u het e-mailadres van het eerste profiel wijzigt in ik2@mijnschool.com, is het profiel voor "ik2" het doelprofiel (omdat het primaire e-mailadres van dat profiel hetzelfde blijft). De berichten, opmerkingen, lidmaatschap van ruimten, volgers en mensen die u volgt uit beide profielen zijn dan allemaal beschikbaar in het samengevoegde profiel, maar de avatar, het colofon en het studiegebied van het samengevoegde profiel worden opgehaald uit het doelprofiel.

Profielen verwijderen

Gebruikers kunnen hun profiel verwijderen. Dit kan via de pagina Profiel bewerken. Het selecteren van Mijn Blackboard-profiel verwijderen door de gebruiker heeft deze gevolgen:

 • Het profiel wordt verwijderd. Het betreft hier alle profielgegevens, de profielkaart, de foto voor de avatar, het prikbord van het profiel, berichten die de gebruiker daar heeft geplaatst en eventuele opmerkingen die andere gebruikers hebben toegevoegd voor berichten.
 • De gebruiker heeft mogelijk geen toegang tot bepaalde inhoud in hun cursussen. Items die vanuit de cloudservices zijn opgenomen in de stream-interface Berichten van een gebruiker zijn niet toegankelijk. 
 • De tool Mensen is niet meer beschikbaar. De gebruiker heeft geen toegang meer tot de tool Mensen en kan geen volledige profielen van andere gebruikers bekijken (profielkaarten zijn nog wel zichtbaar). Bovendien kan hun profiel niet meer worden gevonden omdat het niet meer bestaat. Eventuele opmerkingen op het prikbord van andere gebruikers worden weergegeven als “Gebruiker verwijderen.” 
 • De tool Berichten is niet meer beschikbaar. De gebruiker heeft geen toegang meer tot de tool Berichten en kan geen cloudberichten verzenden (Cursusberichten en E-mail verzenden werken nog wel gewoon). Bijdragen aan gesprekken in de tool Berichten worden weergegeven als “Verwijderde gebruiker.”
 • De tool Ruimten is niet meer beschikbaar. De gebruiker heeft geen enkele toegang meer tot de tool Ruimten. Eerdere bijdragen aan de tool Ruimten worden weergegeven als “Verwijderde gebruiker.”
 • De gebruiker wordt anoniem weergegeven in xpLor. Eventuele bijdragen aan forums in xpLor of bijdragen aan opdrachten/toetsen van xpLor worden weergegeven als “Verwijderde gebruiker” in de xpLor-interface. Opmerking: hoewel de gebruiker anoniem wordt weergegeven in de xpLor-interface, blijft de numerieke xpLor-ID bestaan en is deze nog steeds in Learn gekoppeld aan de gebruikers-ID van Learn. Dit betekent dat de inzendingen voor opdrachten en toetsen van xpLor nog steeds aan de juiste gebruiker zijn toegewezen in Learn. Die gegevens zijn echter niet aanwezig in een xpLor-interface.

Als de gebruiker zijn of haar profiel verwijdert, kan het profiel niet meer worden hersteld. Uiteraard kan de gebruiker altijd een nieuw profiel maken, maar dit wordt dan niet “opnieuw gekoppeld” aan bestaande gegevens (zoals berichten in Ruimten die onder het oorspronkelijke profiel zijn gepost). 

Wat gebeurt er met inactieve profielen?

Na 12 maanden van inactiviteit wordt vanuit de cloudservice een e-mail verstuurd naar het primaire e-mailadres van de gebruiker dat in het profiel is ingesteld. In de e-mail staat dat het profiel automatisch na 30 dagen zal worden verwijderd, tenzij er stappen worden genomen om het profiel te behouden.