Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Aanbevolen procedure: Een opmaak aanpassen

Het maken van een aangepaste opmaak voor uw instelling is een directe manier om uw logo, kleuren en belangrijke informatie weer te geven aan uw gebruikers. Met een aangepaste opmaak kunt u de personaliteit, uitstraling, missie en services van uw instelling communiceren. U kunt kiezen uit allerlei manieren om uw opmaak aan te passen, variërend van eenvoudig tot complex.

Bepaal eerst wat u wilt gaan aanpassen en hoe u dit wilt doen.

 • Stel vast welke aanpassingen in uw situatie wenselijk zijn en kies vervolgens de beste en eenvoudigste methode om deze te realiseren. U hoeft bijvoorbeeld geen aangepast systeemthema te maken als u alleen de kleuren en het logo van uw school wilt toevoegen. Probeer de kleuren aan te passen en een logo toe te voegen door in plaats daarvan de standaardopmaak aan te passen.
 • Doe onderzoek naar de identiteit van de instelling, zodat u rekening kunt houden met meer en minder officiële richtlijnen voor het gebruik van bijvoorbeeld kleuren en stijl.
 • Maak mockups als u een aangepaste versie gaat maken van de aanmeldingspagina, toegangspagina en systeemthema.
 • Plan voldoende tijd in voor het ontwerpen, ontwikkelen en testen van aangepaste paletten en thema's.
 • Stel een plan op voor de kwaliteitsborging en het onderhoud van aangepaste systeemthema's.

File:en-us/Learn/Sandbox/en-us/Learn/9.1_SP_12_and_SP_13/Administrator/180_User_Interface_Management/040_Brands_and_Themes/Best_Practice_Customizing_Brand/easy.png Aangepaste aanmeldingspagina en toegangspagina

Aangepaste aanmeldingspagina - Een eenvoudige manier om te beginnen met het aanpassen van de opmaak is het personaliseren van de aanmeldingspagina. De aanmeldingspagina bestaat uit één bestand met een eigen CSS en vrijwel alle bewerkbare code. Het aanpassen van het ontwerp van de aanmeldingspagina heeft geen gevolgen voor de rest van de toepassing en de impact van de wijziging is dus beperkt. Ervaring met HTML en CSS is noodzakelijk om de aanmeldingspagina aan te passen. Ook moet vooraf worden bepaald waar eventuele afbeeldingen voor de aanmeldingspagina worden opgeslagen. Zie De aanmeldingspagina aanpassen voor meer informatie.

Toegangspagina - De toegangspagina is de allereerste webpagina die gebruikers zien wanneer ze Blackboard openen (tenzij deze instelling is uitgeschakeld). U kunt een eigen welkomstbericht en afbeelding toevoegen, evenals modules met belangrijke en tijdgevoelige informatie. Er is enige kennis van HTML en CSS nodig om aangepaste modules te maken. Zie Modules en De toegangspagina aanpassen voor meer informatie.

Aanbevolen procedures voor het ontwerpen van een portaalpagina

Een portaalpagina, zoals de pagina Mijn instelling, is vaak de eerste pagina die een gebruiker ziet na het openen van Blackboard Learn. Het zorgvuldig ontwerpen en rangschikken van de module-inhoud op deze pagina kan een versterking van de identiteit van de school betekenen, maar ook een verbeterde gebruikerservaring. Er zijn twee algemene stappen om dit te bereiken:

 1. Neem alle inhoud van de module door om er zeker van te zijn dat deze niet conflicteert met de nieuwe opmaak. Probeer bij het ontwerpen van de module-inhoud de conventies te volgen van het gebruikte thema en palet. Codeer de module met HTML als dat mogelijk is, zodat de moduletekst kan worden aangepast door de kleur- en lettertypestijlen die zijn vastgelegd in uw thema en palet. Soms worden modules gekenmerkt door één grote afbeelding (vergelijkbaar met een banner-advertentie op een website) om een signaal af te geven. Het is bekend dat beelden meer zeggen dan woorden, maar houd wel altijd rekening met het thema en palet die in de opmaak zijn gebruikt. Kijk goed of een banner volgepropt met een koptekst, alineatekst en afbeeldingen wel past bij de identiteit en het gevoel dat u wilt creëren. Het toepassen van HTML zorgt ervoor dat de module flexibel is en dat het formaat van de inhoud wordt aangepast als het browservenster wordt verkleind of vergroot.
 2. Probeer een visuele hiërarchie te definiëren, zodat gebruikers de pagina eenvoudig kunnen scannen en snel de gewenste inhoud vinden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het feit dat een portaal vaak verschillende modules met diverse inhoud bevat, betekent dat de pagina moet voorzien in de behoeften van allerlei interne belanghebbenden. Soms wil iedere belanghebbenden dat zijn of haar materiaal prominent wordt aangeboden. Als alle modules echter even prominent worden weergegeven, is het meestal zo dat geen van de modules opvalt en de gebruiker in verwarring achterblijft. Probeer de pagina holistisch voor te stellen, en orden de modules zo dat primaire inhoud eenvoudig kan worden gevonden door de gebruiker.

De andere aanbevolen procedures die van toepassing zijn op het ontwerpen van een portaalpagina zijn niet specifiek voor dit type pagina. Het gaat dan om procedures die u mogelijk al hebt overwogen tijdens het definiëren van het uiterlijk van uw opmaak.

Toegankelijkheid

Esthetiek

 • Gebruik kleuren die aansluiten bij uw opmaak en thema
 • Gebruik eenvoudig leesbare lettertypen
 • Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit
 • Orden modules zo dat ze de pagina vullen
 • Maak een visuele hiërarchie zodat inhoud snel kan worden gescand
 • Voorkom een drukke, onrustige, overvolle pagina-indeling/-layout
 • Vernieuw de inhoud van de pagina regelmatig
 • Pas indien mogelijk Responsive Design-technieken toe zodat de inhoud dynamisch wordt aangepast voor verschillende schermresoluties (http://en.wikipedia.org/wiki/Responsive_web_design)

Tip

 • Als de standaardlayout van Learn voor modules te veel beperkingen oplegt, kunt u overwegen de portaalpagina op te maken als één kolom die wordt gevuld door één (en echt niet meer dan één) HTML-module. U kunt de aangepaste HTML-code in deze module aanpassen voor elke gewenste layout, om zo trends in andere indexpagina's te volgen.

File:en-us/Learn/Sandbox/en-us/Learn/9.1_SP_12_and_SP_13/Administrator/180_User_Interface_Management/040_Brands_and_Themes/Best_Practice_Customizing_Brand/sort-of-easy.png GUI-besturingselementen

GUI-besturingselementen - U kunt de look-and-feel van uw opmaak eenvoudig aanpassen door een set kleuren en layout-opties voor uw installatie van Learn uit te kiezen. U hebt de volgende mogelijkheden:

 • De kleur van een beperkte set UI-elementen wijzigen
 • Een logo-afbeelding opgeven en linken naar een specifieke URL
 • De tabbladkleuren en layout-opties voor het systeem selecteren

Deze wijzigingen kunt u aanbrengen zonder kennis van HTML of CSS. U kunt de aanpassingen bekijken in het voorbeeldvenster voordat u de wijzigingen echt gaat doorvoeren. Alle kleurselecties kunt u voor later gebruik opslaan als een kleurenpalet.

File:en-us/Learn/Sandbox/en-us/Learn/9.1_SP_12_and_SP_13/Administrator/180_User_Interface_Management/040_Brands_and_Themes/Best_Practice_Customizing_Brand/middle.png Kleurenpalet en systeemthema

Kleurenpalet - Blackboard Learn bevat meer dan tien vooraf samengestelde kleurenpaletten. U kunt een van deze paletten selecteren voor uw standaardopmaak. U kunt de kleuren in het palet wijzigen via de UI of u kunt het palet downloaden en wijzigingen aanbrengen met een teksteditor of CSS-editor. 

Systeemthema  - Het systeemthema is de CSS-laag die de look-and-feel van uw instelling bepaalt. U kunt een thema van Blackboard Learn gebruiken of zelf een thema ontwerpen. De eenvoudigste manier om zelf een thema te maken, is een bestaand thema te downloaden en dit als een sjabloon te gebruiken. Wijzigingen kunt u aanbrengen met een teksteditor of CSS-editor. 

File:en-us/Learn/Sandbox/en-us/Learn/9.1_SP_12_and_SP_13/Administrator/180_User_Interface_Management/040_Brands_and_Themes/Best_Practice_Customizing_Brand/complex.png Aangepast kleurenpalet

Aangepast kleurenpalet - U kunt de UI nog verder aanpassen door zelf een kleurenpalet te maken dat aansluit bij het kleurenschema, het logo of de opmaak van uw instelling. Blackboard Learn wordt geleverd met verschillende kleurenpaletten waarmee u verschillende kleuren kunt toepassen op het systeem. U kunt een bestaand kleurenpalet bewerken en aanpassen aan uw specifieke wensen.

Aanbevolen procedures voor het ontwerpen van een aangepast kleurenpalet

Houd rekening met de volgende 'best practices' bij het selecteren van kleuren voor uw aangepaste kleurenpalet.

 • Gebruik kleuren die aansluiten bij de visuele identiteit van uw instelling. Neem de stijlhandleiding van de instelling door voor voorgeschreven kleuren. Zorg ervoor dat de gekozen kleurencombinaties in een kleurenschema passen dat geschikt is voor gebruik in de UI.
 • Controleer of de kleurselecties goed combineren en een harmonieuze, visuele ervaring opleveren. Color Matters is een goede website voor informatie over monochromatische, analoge en complementaire kleurenschema's. Als u meer kennis hebt van kleurtheorie, kunt u gemakkelijker kleuren selecteren die goed aansluiten bij de identiteit van uw instelling.

File:en-us/Learn/Sandbox/en-us/Learn/9.1_SP_12_and_SP_13/Administrator/180_User_Interface_Management/040_Brands_and_Themes/Best_Practice_Customizing_Brand/most-complex.png Aangepast systeemthema

Aangepast systeemthema - U kunt de UI van Learn binnen uw instelling radicaal transformeren door een aangepast systeemthema te maken. Dit is de duurste en meest complexe aanpassingsmethode omdat er meer dan 12.000 regels code moeten worden gecontroleerd en aangepast. Het is de beste optie om de UI van Blackboard Learn volledig in overeenstemming te brengen met de visuele identiteit van uw instelling, maar deze methode vereist constant testen bij elke nieuwe release van Learn.

Aanbevolen procedures voor het ontwerpen van een aangepast systeemthema

Het ontwerpen van een aangepast systeemthema is een complexe aangelegenheid en kan nooit worden beschouwd als een deelproject. Er is heel veel kennis van CSS en DOM nodig. Daarnaast moet u een ontwikkelomgeving hebben voor het ontwikkelen, testen en onderhouden van het thema.

 • Kleuren - doe onderzoek naar de visuele identiteit van de instelling. De kans is groot dat er een stijlhandleiding is met richtlijnen voor het kleurgebruik. Zorg ervoor dat de gekozen kleurencombinaties in een kleurenschema passen dat geschikt is voor gebruik in de UI.
 • Kleurharmonie - een algemene kennis van monochromatische, analoge en complementaire kleurenschema's maakt het eenvoudiger kleuren te selecteren die goed combineren en die passen bij uw instelling.
 • Toegankelijkheidsvereisten - kennis van zaken is zeer belangrijk om een systeemthema te ontwikkelen dat voldoende contrast heeft en anderszins goed toegankelijk is (http://www.w3.org/TR/WCAG/).
 • Lettertypen - u kunt verschillende lettertypen gebruiken in een opmaak. Test lettertypen om er zeker van te zijn dat ze in verschillende besturingssystemen kunnen worden weergegeven. U kunt ook aangepaste lettertypen gebruiken door hiernaar in het thema te verwijzen met een regel @font-face. Controleer of aangepaste lettertypen ondersteuning bieden voor de talen waarin u lesgeeft.
 • Pictogrammen - u kunt het ontwerp van bepaalde pictogrammen of symbolen aanpassen en deze binnen de toepassing als achtergrondafbeeldingen gebruiken.

Change Management voor aangepaste opmaken

Wanneer u een upgrade gaat evalueren en testen, is het zeer belangrijk dat u alle aanpassingen downloadt en opslaat voor het geval u ze moet herstellen. Gebruik de tool Theme Diff om de wijzigingen in het CSS te vergelijken tussen versies van Learn. Met deze tool kunt u eenvoudig zien waar wijzigingen zijn aangebracht in het CSS, zodat u kunt vaststellen wat voor gevolgen dit heeft voor uw aanpassingen. 

De elementen die bepalend zijn voor een opmaak (meestal een thema, palet en/of logo) staan los van de pagina-inhoud. Vergeet niet de inhoud van "openbare" pagina's, zoals portaalpagina's, te controleren om er zeker van te zijn dat deze de visuele richtlijnen van de opmaak volgt.

Aangepaste systeemthema's en nieuwe Building Blocks installeren

Als u een aangepast systeemthema hebt, kunt u de aanpassingen ook doorvoeren op nieuwe pagina's die deel uit maken van een Building Block dat u hebt geïnstalleerd via Software-updates. Niet alle Building Blocks die u op deze manier installeert, hebben hun eigen tool-specifieke opmaakmodellen, maar sommige wel.

Wanneer u een Building Block met eigen opmaakmodellen installeert op een systeem met minimaal één aangepast thema, verschijnt er een bericht tijdens de installatie. In dit bericht wordt geadviseerd de voorziening te vergelijken met het aangepaste thema, net als bij een upgrade van Learn. U krijgt dit bericht wanneer er op het systeem een aangepast thema is geïnstalleerd, zelfs als dat thema op dit moment niet in gebruik is. 

In het configuratiescherm voor systeembeheer kunt u zien of er voor een Building Block tool-specifieke opmaakmodellen beschikbaar zijn. Ga hiervoor naar  Building Blocks , selecteer Building Blocks en klik vervolgens op  Geïnstalleerde tools. Open het contextmenu voor een weergegeven Building Block en selecteer Componenten weergeven. Als het Building Block tool-specifieke opmaakmodellen bevat voor één van de standaardthema's van Learn, worden de handles van het thema op deze pagina vermeld.

Als u aangepaste thema's beheert door kopieën van de pakketten offline op te slaan, kunt u het offline pakket met aangepaste thema's vernieuwen door het te downloaden via het configuratiescherm voor systeembeheer nadat de upgrade naar SP14 is voltooid. U krijgt dan een kopie met de nieuwe pakketstructuur die wordt geïntroduceerd in dat Service Pack. De opmaakmodellen zelf blijven ongewijzigd en de werkstroom voor aanpassingen wordt verder niet gewijzigd. Na de upgrade naar SP14, is het echter niet meer mogelijk offlinepakketten met de oudere structuur te uploaden. Als u dat probeert, wordt er een foutbericht weergegeven.

Verschillende opmaken voor dezelfde installatie van Learn

Als uw instelling beschikt over een licentie voor Community Engagement, kunt u verschillende definiëren voor verschillende groepen gebruikers gebaseerd op hun rol in het systeem. U moet aangepaste hostnamen maken als u in één instantie van Learn meerdere opmaken wilt gebruiken.