Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Cursusstructuur: Web 2.0

Interactieve samenwerkingstools van Web 2.0 maken dat uw studenten intensief betrokken zijn bij uw cursusmateriaal. Studenten maken samen inhoud in de tool Onze wiki en de gebruiken de blogs van de tool Delen om hun gedachten vorm te geven en te reageren op het werk van anderen.

Gebruik het gebied Cursusplek voor het delen van lezingen, opdrachten en instructies. U kunt mashups verwerken in uw cursus om studenten bij de les te houden met YouTube™-video's, foto's van Flickr® en SlideShare-presentaties. Studenten kunnen ook mashups gebruiken in hun inhoud.

Deze structuur werkt goed voor cursussen die zijn gebaseerd op actuele gebeurtenissen en trends, zoals politicologie en mediastudies.

Klaar om aan de slag te gaan?

U kunt dit onderwerp afdrukken en raadplegen als u de cursus gaat maken. Het is misschien ook een goed idee het onderwerp Werken met cursusstructuren af te drukken als naslagmateriaal.

Het cursusmenu gebruiken

In de volgende tabel worden de inhoudsgebieden en cursustools van de cursusstructuur Web 2.0 beschreven.

Inhoudsgebieden en cursustools van de cursusstructuur Web 2.0
Type inhoud Beschrijving
Discussiëren Gebruik de tool Discussiëren om discussieforums op te zetten voor formele opdrachten, bijvoorbeeld door iedere week een vraag te stellen over de onderwerpen, maar ook voor informele interactie, waar studenten vragen kunnen stellen en kunnen reageren op vragen van anderen. U kunt discussieforums en discussielijnen (threads) maken met cijfertoekenning om de inzet en de kennis van leerlingen te beoordelen. Stel na ieder onderwerp reflectieve vragen om de discussie op gang te brengen. Wat is de essentiële boodschap van dit onderwerp? Wat zou u in deze situatie doen? Hoe zou u dit probleem oplossen?

Zie Discussieruimte voor meer informatie.

Deel De module Delen is gekoppeld aan de individuele blogs van uw cursus. Studenten kunnen na elk onderwerp een blogbericht posten en zo een plek creëren waar ze bepaalde aspecten van het materiaal kunnen overdenken die ze interessant vinden. U kunt studenten vragen antwoord te geven op een specifieke vraag of ze helemaal naar eigen inzicht laten reageren op de inhoud. Studenten kunnen discussies uit het klaslokaal voortzetten door in het blog te reageren op elkaars berichten. Help studenten hun ideeën verder uit te werken door ondersteuning te geven, maar ook achtergrondinformatie en verwijzingen naar informatiebronnen.

Zie Blogs voor meer informatie.

Ontmoeten Gebruik het gebied Ontmoeten om te chatten over besproken onderwerpen, realtime interactie in asynchrone cursussen en een spreekuur. Plan sessies waar studenten elkaar kunnen leren kennen. Zet in het begin luchtige onderwerpen op de agenda. Als u merkt dat studenten zonder schroom met u en elkaar kunnen communiceren, kunt u het gebied gebruiken voor meer academische doeleinden. Als er in de discussieforums of blogs interessante vragen worden gesteld of verrassende argumenten worden gepresenteerd, kunt u een chatsessie organiseren zodat studenten snel en eenvoudig met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Evalueer de chatsessie met discussievragen die studenten in staat stellen de aangeboden oplossingen en meningen verder uit te werken.

Zie Chat voor meer informatie.

Cursusplek Het inhoudsgebied Cursusplek is het centrale, door uzelf ontworpen inhoudsgebied. Gebruik mappen voor de verschillende onderwerpen en verzamel hier al het materiaal dat studenten nodig hebben om basiskennis van het onderwerp op te doen. Dit lesmateriaal, deze webbronnen en deze opdrachten vormen een uitgangspunt voor de online interactie van studenten.

Zie Inhoud maken in een inhoudsgebied voor meer informatie.

Onze wiki U kunt introductiepagina's maken in Onze wiki en studenten opdracht geven een bepaald onderwerp uit te werken. Het samen maken en bewerken van pagina's is goed voor de ontwikkeling van hun interpersoonlijke vaardigheden en het vermogen om problemen in een teamomgeving op te lossen. Als er sprake is van patstellingen of als er te veel overeenstemming is, kunt u studenten bepaalde opdrachten geven zodat ze vanuit een ander perspectief bijdragen kunnen leveren.

Zie Wiki's voor meer informatie.

Recente activiteit De aanpasbare modulepagina Recente activiteit biedt studenten een overzicht van actuele cursusinformatie via modules zoals Mededelingen, Mijn agenda, Takenlijst, Nieuwe items en Mijn taken.

Zie Meldingsoverzicht voor meer informatie.

Introductiemateriaal Gebruik het inhoudsgebied Introductiemateriaal om materiaal aan te bieden aan studenten dat ze gedurende het semester kunnen raadplegen. Voeg hier bijvoorbeeld een syllabus toe of andere basisinformatie, zoals het beoordelingsbeleid, informatie over tekstboeken en belangrijke datums. Als chatsessies verplicht zijn, vergeet dan niet de datums van de sessies te vermelden zodat studenten hun planning kunnen aanpassen.

Zie Inhoud maken in een inhoudsgebied voor meer informatie.

Cursusmentor Gebruik het gebied Cursusmentor om profielen aan te maken van uzelf, andere cursusleiders, onderwijsassistenten en gastdocenten die meewerken aan de cursus. Voeg contactgegevens toe zoals e-mailadressen, telefoonnummers, kantooruren en locatie.

Zie Contactpersonen voor meer informatie.

Mijn cijfers Op de pagina's van het onderdeel Mijn cijfers kunnen studenten de status zien van items met cijfertoekenning zoals opdrachten, toetsen, wiki-bijdragen en bijdragen aan discussieforums.

Zie Mijn cijfers voor meer informatie.

Tools Geef studenten op één pagina toegang tot alle beschikbare cursustools. Veelgebruikte cursustools kunt u toevoegen aan het cursusmenu, zodat studenten de tools eenvoudig kunnen gebruiken.

Zie Beschikbaarheid van tools beheren voor meer informatie.

Help Blackboard Help bevat procedures voor taken die u kunt uitvoeren in het systeem. Uiteraard kunt u zoeken in de Help. Studenten die extra hulp nodig hebben, kunnen contact opnemen met de helpdesk van de instelling.

U kunt de cursusstructuur aanpassen door inhoudsgebieden een andere naam te geven, te verwijderen, te verbergen of toe te voegen. Ook kunt u koppelingen naar tools toevoegen.