Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Gast- en waarnemertoegang

De instelling bepaalt of de rollen Gast en Waarnemer beschikbaar zijn. Als dat het geval is, kunt u instellen of gebruikers met de rollen Gast en Waarnemer toegang hebben tot uw cursus. De instelling moet de accounts aanmaken en waarnemers koppelen aan studenten.

Voorbeelden van gasten in een cursus zijn gastsprekers, potentiële studenten, maar ook andere gebruikers die niet direct deelnemen aan de cursus.

Waarnemers worden meestal aangewezen om bepaalde gebruikers van Blackboard Learn te volgen zonder verder gebruik te maken van het systeem. Waarnemers kunnen de cursus weergeven en de voortgang van studenten volgen. U kunt indien nodig ook vanuit een cursus e-mails versturen naar waarnemers.

Nadat waarnemers zich hebben aangemeld, kunnen ze informatie over de toegewezen studenten bekijken in het waarnemeroverzicht. Dit overzicht is toegankelijk via het tabblad Mijn instelling in het paneel Tools.

Gasten en waarnemers toegang bieden

  1. Activeer de bewerkingsmodus (AAN).
  2. Vouw in het configuratiescherm het gedeelte Aanpassen uit en klik op Gast- en waarnemertoegang.
  3. Selecteer op de pagina Gast- en waarnemertoegang Ja voor Gasten toestaan en Waarnemers toestaan.

De toegang van gasten en waarnemers aanpassen

De instelling kan gasten en waarnemers ook toegang verlenen of weigeren tot bepaalde functies van cursussen, zoals inhoudsgebieden en tools.

Systeeminstellingen hebben prioriteit boven cursusinstellingen als het gaat om toegangsmachtigingen. Als een gastgebruiker op systeemniveau geen toegang heeft tot een tool, kunnen gasten die zijn ingeschreven voor een cursus ook geen toegang op cursusniveau krijgen voor de tool.

U kunt gasten en waarnemers toegang bieden tot specifieke functies die niet op systeemniveau worden aangepast. De functies zijn dan zichtbaar (alleen-lezen), maar kunnen niet worden gebruikt door gasten en waarnemers wanneer deze rollen toegang hebben tot de cursus.

  1. Ga naar het configuratiescherm, vouw de sectie Aanpassen uit en klik op  Beschikbaarheid van tools.
  2. Op de pagina Beschikbaarheid van tools kunt u de toegang van gasten en waarnemers instellen door selectievakjes in of uit te schakelen. Als een tool wordt aangegeven met een cirkel met een schuine streep erdoor, betekent dit dat de tool geen beschikbaarheidsinstellingen heeft die u kunt wijzigen. Zie Beschikbaarheid van tools beheren voor meer informatie.

De volgende tabel bevat de tools die op systeemniveau niet beschikbaar zijn voor gasten en waarnemers of die alleen beschikbaar zijn voor de rol van waarnemer. De instelling kan de beschikbaarheid van een bepaalde tool in de onderstaande lijst uitschakelen voor de rol Waarnemer.

Niet-beschikbare tools
Tool Niet beschikbaar voor zowel gasten als waarnemers
Opdrachten Ja
Toetsen Ja
Blogs Ja
Samenwerken Ja
Discussieruimte Ja
E-mail Niet beschikbaar voor gasten
Groepen Ja
Dagboeken Ja
berichten Ja
Mijn cijfers Niet beschikbaar voor gasten
Naamlijst Niet beschikbaar voor gasten
Rubrieken Ja
Taken Niet beschikbaar voor gasten