Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Afbeeldingen

Gebruik afbeeldingen met een doel en niet omdat ze er mooi uitzien.

U kunt afbeeldingen gebruiken om andere inhoud te benadrukken of als afzonderlijke instructie-elementen. Afbeeldingen kunnen waardevolle informatie bieden, zoals grafieken, foto's, diagrammen en voorbeelden. Afbeeldingen kunnen helpen bij de navigatie in de vorm van banners. Daarnaast kunnen ze visuele tips geven in de vorm van pictogrammen die studenten informeren waar ze zich bevinden in de cursus.

Voordelen van afbeeldingen

 • Navigatie. Gebruikers kunnen informatie sneller vinden via visuele aanwijzingen.
 • Begrip. Houd de aandacht langer vast en maak moeilijke informatie eenvoudig te begrijpen.
 • Modellen. Beschrijf een concept visueel om tijd te besparen en de effectiviteit te vergroten.
 • Relaties. Verbindingen tussen ideeën of concepten zijn gemakkelijker te begrijpen met afbeeldingen.

Tips voor het toevoegen van afbeeldingen aan uw cursus

 • Gebruik eenvoudige afbeeldingen. Helder en overzichtelijk is vaak de beste oplossing. Het is niet de bedoeling dat de inhoud op de tweede plaats komt na het ontwerp en het is evenmin wenselijk dat de downloadtijd wordt verlengd. Voorkom lange tekst en veel getallen binnen de afbeelding.
 • Voorkom achtergrondafbeeldingen. Gebruik een witte of lichte effen achtergrond met donkere tekst in plaats van achtergrondafbeeldingen toe te voegen. Een hoog contrast tussen tekst en achtergrond is eenvoudiger te lezen.
 • Let op de bestandsgrootte. Als u veel en grote afbeeldingen gebruikt op een pagina, kan dit er fantastisch uitzien maar werkt dit averechts als gebruikers moeten gaan zitten wachten tot de afbeeldingen zijn geladen.
 • Gebruik de juiste indeling. Bewaar de afbeeldingen in een indeling die geschikt is voor online weergave. Meestal kunt u PNG gebruiken voor eenvoudige afbeeldingen zoals logo's, grafieken en tekeningen. De indeling JPG is meestal beter voor foto's en afbeeldingen met subtiele tinten of overgangen. Met JPG kunnen bestanden ook beter worden gecomprimeerd. Zo kan een bestand van 1500 kB file worden verkleind tot 150 kB. De compressie kan echter wel iets nadelig zijn voor de beeldkwaliteit. Selecteer de beste indeling voor een betere beeldkwaliteit en een kleinere bestandsgrootte.
 • Snijd foto's bij. Verwijder onbelangrijke delen van een afbeelding om de impact te vergroten en de downloadtijd te verlagen.
 • Maak beperkt gebruik van bewegende afbeeldingen. Deze kunnen tot gevolg hebben dat het scherm, of delen ervan, gaat flikkeren en snel verandert. Animaties kunnen nadelige gevolgen hebben voor de toegankelijkheid en bruikbaarheid van een pagina. Bewegende afbeeldingen veroorzaken ook problemen voor studenten met cognitieve beperkingen en kunnen lastig zijn te interpreteren door studenten met een beperkt gezichtsvermogen.
 • Gebruik het kenmerk ALT om alternatieve tekst op te geven. Bij gedetailleerde afbeeldingen zoals grafieken of kaarten gebruikt u het kenmerk long description om meer informatie te geven. Schermlezers en andere tekst naar spraak-software lezen de alternatieve tekst voor de afbeelding op voor de gebruiker.