Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Cursussen exporteren en archiveren

Op de pagina Cursus exporteren/archiveren worden alle export- en archiefpakketten bijgehouden die u van een cursus maakt. Wanneer u een cursus exporteert of archiveert, wordt er op deze pagina een koppeling naar het pakket weergegeven. U kunt het pakket naar uw computer downloaden en dit vervolgens gebruiken voor importeren of herstellen.

Wanneer u een pakket exporteert of archiveert, wordt dit niet onmiddellijk op deze pagina weergegeven. U krijgt een e-mail zodra het systeem het pakket heeft gemaakt. Vervolgens kunt u deze pagina openen om het pakket te downloaden.

Blackboard beveelt aan dat u pakketten verwijdert van deze pagina nadat u ze hebt gedownload. Elk pakket telt mee voor het quotum van de cursus. Als u de pakketten laat staan, kan de ruimte beperkt worden en kan er op een gegeven moment geen inhoud meer aan de cursus worden toegevoegd.

Uw instelling bepaalt welke opties beschikbaar zijn bij het koppelen van cursusbestanden om cursussen te exporteren, archiveren en kopiëren.

Een cursus exporteren

Met de functie Cursus exporteren maakt u van de cursusinhoud een pakket dat later in Blackboard kan worden geïmporteerd en kan worden gebruikt voor een andere cursus met dezelfde inhoud. In tegenstelling tot de functie Cursus archiveren maakt u met de functie Cursus exporteren pakketten die geen gebruikersinteractie met de cursus bevatten. Alleen de inhoud en de tools van de cursus worden in het pakket opgenomen.

Bestanden in Cursusbestanden die niet worden gebruikt in de cursus of die niet gekoppeld zijn in de cursus, worden niet opgenomen tijdens het exporteren.

Exportpakketten worden gedownload als gecomprimeerde ZIP-bestanden en worden geïmporteerd in dezelfde indeling. Als u een exportpakket uitpakt of bestanden uit het pakket verwijdert, wordt het pakket niet juist geïmporteerd.

De pagina Cursus exporteren/archiveren openen:

 1. Vouw in het configuratiescherm het onderdeel Pakketten en functies uit en klik op Cursus exporteren/archiveren.
 2. Klik op de actiebalk van de pagina Cursus exporteren/archiveren op Pakket exporteren.
 3. Geef op de pagina Cursus exporteren aan of u alleen de koppelingen naar de cursusbestanden wilt opnemen of de koppelingen naar en kopieën van de inhoud van de cursusbestanden.

  Als u Koppelingen en kopieën van de inhoud kopiëren selecteert, klikt u op Grootte berekenen om te controleren of het pakket niet groter is dan de waarde die wordt weergegeven bij Toegestane pakketgrootte. U kunt bestanden en mappen uit het pakket verwijderen door op Pakketinhoud beheren te klikken.

 4. Schakel bij Cursusmateriaal selecteren de selectievakjes in voor alle cursusgebieden en tools in de cursus die u wilt exporteren. Als u Discussieruimte selecteert, geef dan aan of u voor de discussielijnen in een forum de beginberichten wilt opnemen in de kopie (anoniem) of alleen de forums, dus zonder beginberichten.

  Het gedeelte Bestandsbijlagen is beschikbaar als uw instelling beschikt over een licentie voor Content Management.

 5. Klik opVerzenden.

Common Cartridge-indeling

Common Cartridge is een initiatief dat wordt voorgezeten door het IMS Global Learning Consortium en dat als doel heeft cursuspakketten uitwisselbaar te maken tussen verschillende LMS-systemen, zoals Blackboard Learn.

U kunt cursuspakketten exporteren uit Blackboard Learn met de indeling Common Cartridge 1.0, 1.1 en 1.2. Om materiaal te kunnen hergebruiken in een groot aantal LMS-systemen, bevat het pakket alleen functies die door de meeste systemen worden ondersteund. Inhoudstypen die niet worden ondersteund door Common Cartridge worden niet opgenomen wanneer een cursus met de indeling Common Cartridge wordt geëxporteerd.

 • Bestanden, items, discussieforums, webkoppelingen (URL's) en beoordelingen worden geëxporteerd, maar het is mogelijk dat bepaalde onderdelen worden uitgesloten. Zo worden wel onderwerpen op discussieforums geëxporteerd, maar cijfers niet, omdat dit niet wordt ondersteund door een ander LMS.
 • De normen van IMS Common Cartridge ondersteunen op dit moment niet alle vraagtypen of kenmerken van beoordelingen. Dit betekent dat geëxporteerde toetsen en pools alleen de compatibele vragen bevatten.

Cursussen met de indeling Common Cartridge worden geëxporteerd als één map met inhoud. Elk inhoudsgebied wordt vervolgens geëxporteerd als een submap binnen de hoofdmap van de cursus. Als een Common Cartridge-pakket bijvoorbeeld wordt geëxporteerd uit een cursus van Blackboard Learn en vervolgens weer wordt geïmporteerd, is het resultaat een cursus met één inhoudsgebied met daarin een map voor elk origineel inhoudsgebied en een inhoudsgebied WebLinks met alle externe koppelingen.

Als u meer wilt weten over de specificaties van Common Cartridge, neemt u contact op met de instelling.

ZieCursuspakketten met de indeling Common Cartridge voor meer informatie.

Een cursus exporteren met de indeling Common Cartridge

 1. Vouw in het configuratiescherm het onderdeel Pakketten en functies uit en klik op Cursus exporteren/archiveren.
 2. Selecteer Exporteren als Common Cartridge.

  Als u het pakket wilt exporteren met de indeling Common Cartridge 1.1 of 1.2, schakelt u het gewenste selectievakje in. Als u geen selectievakje inschakelt, wordt de cursus geëxporteerd met de indeling Common Cartridge 1.0. De juiste versie is afhankelijk van het feit of het systeem waarin het pakket wordt geïmporteerd, ondersteuning biedt voor versie 1.1 of 1.2.

 3. Klik opVerzenden.

Een cursus archiveren

De functie cursus archiveren maakt een permanente record van een cursus, inclusief alle inhoud en gebruikersinteractie. Gearchiveerde cursussen worden opgeslagen als ZIP-bestanden. Als een cursus wordt gearchiveerd, wordt deze niet uit het systeem verwijderd.

Alle bestanden in de cursus worden opgenomen in het archief, zelfs als een bestand niet gekoppeld werd in de cursus.

De pagina Cursus exporteren/archiveren openen:

 1. Vouw in het configuratiescherm het onderdeel Pakketten en functies uit en klik op Cursus exporteren/archiveren.
 2. Klik op de actiebalk van de pagina Cursus exporteren/archiveren op Cursus archiveren.
 3. Schakel op de pagina Cursus archiveren het selectievakje Inclusief Grade Center-overzicht onder de cursus-ID in om gegevens uit het overzicht van Grade Center op te nemen in het archief. Hierdoor neemt zowel de bestandsgrootte van het archief als de verwerkingstijd toe.
 4. Geef op de pagina Bestandsbijlagen aan of u alleen de koppelingen naar de cursusbestanden wilt opnemen of de koppelingen naar en kopieën van de inhoud van de cursusbestanden.

  Het gedeelte Bestandsbijlagen is beschikbaar als uw instelling beschikt over een licentie voor Content Management.

  Als u Koppelingen en kopieën van de inhoud kopiëren selecteert, klikt u op Grootte berekenen om te controleren of het pakket niet groter is dan de waarde die wordt weergegeven bij Toegestane pakketgrootte. U kunt bestanden en mappen uit het pakket verwijderen door op Pakketinhoud beheren te klikken.

 5. Klik opVerzenden.

Het cursuspakket downloaden

Zodra u de pagina Cursus archiveren of Cursus exporteren verzendt, wordt het cursuspakket gemaakt. Wanneer het pakket klaar is, ontvangt u een e-mail van het systeem. U kunt het cursuspakket dan downloaden.

 1. Vouw in het configuratiescherm het onderdeel Pakketten en functies uit en klik op  Cursus exporteren/archiveren.
 2. Klik op de koppeling voor het pakket dat u wilt downloaden.
 3. Sla het bestand op de gewenste locatie op.

U kunt het eenvoudige of gedetailleerde logboek bekijken via het contextmenu van een gearchiveerde cursus.

Zie Cursuspakketten importeren voor meer informatie.