Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Een woordenlijst samenstellen

Elke cursus kan een eigen woordenlijst met termen hebben. Elke invoer bestaat uit een term en een bijbehorende definitie. U en uw instelling bepalen of de tool Woordenlijst beschikbaar is.

Een woordenlijst samenstellen

Als u van plan bent een omvangrijke woordenlijst samen te stellen, kunt u een bestand uploaden met alle of vrijwel alle termen en de woordenlijst vervolgens bijwerken door handmatig termen toe te voegen. Dit is de beste manier om een uitgebreide woordenlijst te maken voor een cursus.

Het handmatig toevoegen van afzonderlijke termen is met name handig voor een beknopte woordenlijst met slechts een paar termen of voor het bijwerken van termen in een bestaande woordenlijst.

Een woordenlijstbestand uploaden

U kunt een woordenlijstbestand maken dat u vervolgens kunt uploaden door de termen en de bijbehorende definities op te nemen in een spreadsheet, bijvoorbeeld in Microsoft® Excel®. Het bestand moet één term en één definitie per regel bevatten, met de term in een eigen kolom en de definitie in de volgende kolom. Sla het bestand op met de indeling CSV (een bestand met door komma's gescheiden waarden).

U kunt desgewenst ook een eenvoudige teksteditor gebruiken om het woordenlijstbestand te maken. Ook dan moeten de term en definitie op één regel staan, maar moet u zelf een komma of tab toevoegen tussen de onderdelen. Sla het bestand vervolgens op in de indeling CSV of TXT.

Als het woordenlijstbestand klaar is, kunt u het uploaden via de tool Woordenlijst. U hebt de mogelijkheid om een bestaande woordenlijst aan te passen of te vervangen. Als de woordenlijst is bijgewerkt, kunt u het bestand verder aanpassen door handmatig termen toe te voegen of door een ander bestand te uploaden.

als het geüploade bestand termen bevat die al in de bestaande woordenlijst staan, worden de termen in de bestaande woordenlijst vervangen.

Indeling van woordenlijstbestand

In het csv-bestand wordt elke vermelding gescheiden door een harde return en worden de term en de definitie gescheiden door een komma. Bijvoorbeeld:

'Appel','Rood fruit.'

'Ui', 'Een groente.'

Hoewel het niet altijd nodig is de term en de definitie tussen aanhalingstekens te zetten, raden wij u aan dit wel te doen om fouten bij de verwerking te voorkomen.

 

"Appel","Een heerlijke fruitsoort, meestal <b>rood</b> van kleur. Appels worden overal in de wereld geteeld en vormen een belangrijk religieus en mythisch symbool in diverse culturen. De noordwestelijke kust van de Verenigde Staten, met name de staat Washington, staat bekend om zijn appels.<br><br> Toch zijn de meest verfijnde appelliefhebbers het er over eens dat de beste appels uit de vallei van de Hudson River in New York komen. Dat is misschien ook de reden geweest dat New York City zijn bijnaam ''The Big Apple'' kreeg.'

'Uien','De ui is een smakelijke groente met groene stengels en een witte, gele of rode bol. Ga voor de beste uien naar de \'Uienhoofdstad van de wereld\', Pine Island, New York.'

Aanhalingstekens die in een definitie of term voorkomen, moeten met een escape-teken worden ingevoerd. Dit betekent dat het aanhalingsteken geïdentificeerd moet worden als deel van de definitie, anders wordt het teken gelezen als het einde van de definitie. U kunt bij aanhalingstekens het escape-teken aangeven met een backslash (\') of andere aanhalingstekens ('') gebruiken.

Batchbestanden

Batchbestanden zijn tekstbestanden (.txt) met grote hoeveelheden gegevens die in het systeem kunnen worden geladen. Elke batchfunctie bevat specifieke instructies voor het maken van een batchbestand. De volgende richtlijnen gelden voor elk batchbestand.

 • Elk bestand moet van een ondersteund type zijn: CSV of TXT.

  In Microsoft Excel 2003 en hoger worden automatisch dubbele aanhalingstekens ingevoegd in velden als het werkblad wordt opgeslagen als een CSV-bestand.

 • Elk bestand moet in DOS-indeling zijn. Bestanden in Mac- of UNIX-indeling moeten worden geconverteerd naar DOS.
 • Alle velden moeten tussen dubbele aanhalingstekens (") worden geplaatst. Bijvoorbeeld: "ENG_201"
 • Als in een veld aanhalingstekens worden weergegeven, moet u een escape-teken gebruiken zodat het volgende teken niet wordt beschouwd als een teken dat het einde van het veld aangeeft. Het escape-teken is een backslash (\). Bijvoorbeeld: "\"ENG_201\""
 • Gebruik een van de volgende scheidingstekens tussen velden: een komma, een dubbele punt of een tab. Als u AUTO selecteert, mag u in elk batchbestand maar één type scheidingsteken gebruiken. Bijvoorbeeld: "ENG_201","Engelse literatuur" of ""ENG_201":"Engelse literatuur"
 • Elke record moet op een afzonderlijke regel staan. Bijvoorbeeld:

  "ENG_201","Engelse literatuur"

  "ENG_201","Engelse literatuur"

 • Plaats geen lege regels tussen de records. Een lege regel wordt verwerkt en resulteert in een fout.
 • Blackboard adviseert maximaal 500 records te gebruiken in een batchbestand. Dit vanwege time-outbeperkingen van de meeste browsers.

Een woordenlijstbestand uploaden

 1. Open de woordenlijst via de standaardkoppeling Tools in het cursusmenu.

  -OF-

  Ga naar het configuratiescherm, vouw de sectie Cursustools uit en klik op Woordenlijst.

 2. Selecteer op de pagina Woordenlijst de optie Woordenlijst uploaden in de vervolgkeuzelijst.
 3. Blader op de pagina Woordenlijst uploaden naar het gewenste bestand.
 4. Selecteer een van de opties bij Huidige termen opslaan:
  • De termen in dit bestand toevoegen aan de woordenlijst: selecteer deze optie om de bestaande woordenlijst aan te vullen met een lijst met nieuwe termen. Wanneer een term in zowel de bestaande woordenlijst als het bestand staat, vervangt de definitie in het bestand de definitie in de bestaande woordenlijst. Wanneer dezelfde term twee keer of vaker in het bestand voorkomt, wordt de laatste definitie van de term in de woordenlijst geplaatst.
  • Alle termen in de woordenlijst verwijderen en vervangen door de termen in dit bestand: selecteer deze optie om de bestaande woordenlijst te verwijderen en te vervangen door termen in het bestand.
 5. Klik opVerzenden.

Schakel de bewerkingsmodus uit (UIT) en bekijk de woordenlijst om er zeker van te zijn dat deze in orde is voordat u de woordenlijst beschikbaar stelt aan studenten.

Een term voor de woordenlijst maken

 1. Klik op de pagina Woordenlijst op Term maken.
 2. Typ op de pagina Term maken de term die u wilt toevoegen plus de bijbehorende definitie.

  Gebruik de spellingcontrole van de inhoudseditor om te zoeken naar spelfouten.

 3. Klik opVerzenden.

Een woordenlijst downloaden

Wanneer u een woordenlijst downloadt, wordt er een gegevensbestand met komma's als scheidingsteken (CSV) gemaakt van de woordenlijst. Elke vermelding wordt gescheiden door een harde return en binnen elke vermelding worden de term en de definitie gescheiden door een komma.

Het downloaden van een woordenlijst is nuttig voor het toevoegen van termen aan een andere cursus. U kunt de woordenlijst offline aanpassen en vervolgens uploaden naar een andere cursus.

U kunt de woordenlijst bewerken in een spreadsheetprogramma zoals Excel of in een tekstverwerkingsprogramma zoals Kladblok. Vervolgens kan de gewijzigde woordenlijst worden geüpload. Het uploaden lukt alleen als de opmaak van het bestand ongewijzigd is gebleven tijdens het aanpassen van de woordenlijst.

 1. Klik op de pagina Woordenlijst op Woordenlijst downloaden in de vervolgkeuzelijst Uploaden/downloaden.
 2. Klik op de pagina Woordenlijst downloaden op Downloaden.
 3. Selecteer Opslaan als in het pop-upvenster dat verschijnt en klik op OK om het woordenlijstbestand op te slaan op uw computer.

Een koppeling voor de woordenlijst toevoegen aan het cursusmenu

U kunt een koppeling toevoegen aan het cursusmenu, zodat studenten met één muisklik toegang hebben tot de tool Woordenlijst. U kunt de naam van de koppeling desgewenst aanpassen.

 1. Activeer de bewerkingsmodus (AAN) en wijs het plusteken boven het cursusmenu aan. De vervolgkeuzelijst Menu-item toevoegen verschijnt.
 2. Klik op Toolkoppeling.
 3. Voer een naam in voor de koppeling.
 4. Selecteer Woordenlijst in de vervolgkeuzelijst Type.
 5. Schakel het selectievakje Beschikbaar voor gebruikers in.
 6. Klik opVerzenden.

De nieuwe toolkoppeling wordt onder aan het cursusmenu weergegeven. Gebruik de pijlen om de koppeling op de gewenste positie weer te geven. Open het contextmenu van de koppeling om de koppeling te hernoemen, te verbergen of te verwijderen.