Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Aanbevolen procedure: Twitter

Afbeelding bij de tekstEen tweet is een bericht dat door iemand op Twitter.com wordt gezet en dat direct wordt weergegeven aan alle Twitter-gebruikers die de betreffende persoon volgen.

Tweets kunnen maximaal 140 tekens bevatten. Met behulp van deze korte berichten kunt u informatie verspreiden, in real-time communiceren met grote groepen en gesprekken archiveren. De beperkte lengte van de berichten kan de creativiteit stimuleren, maar zorgt er ook voor dat de informatiestroom beperkt blijft tot goed verwerkbare hoeveelheden. Veel websites hebben een Twitter-knop voor het snel delen van informatiebronnen met uw Twitter-volgers.

Klaar om wat dynamische inhoud toe te voegen aan uw cursus? Gebruik een Twitter-widget om een feed van uw eigen tweets of de resultaten van een Twitter-zoekopdracht te integreren in uw inhoud. De feed wordt in real-time bijgewerkt, waarbij nieuwe activiteit voorbij scrolt terwijl u kijkt. Zelfs studenten zonder een Twitter-account kunnen inhoud van de feed bekijken die ze interessant vinden. Studenten kunnen onder aan de widget een tweet schrijven.

Een Twitter-widget toevoegen aan een cursus

 1. Meld u aan bij Twitter.
 2. Klik op het pictogram Instellingen en selecteer Widgets.
 3. Klik op Nieuwe maken.
 4. Open het tabblad Tijdlijn van gebruiker om uw eigen tweets te publiceren in de widget. Open eventueel ook de tabbladen Favorieten, Lijst, Zoeken en Verzameling. Selecteer bijvoorbeeld het tabblad Zoeken en typ #elearning in het vak Zoekopdracht. In de widget worden dan de nieuwste tweets weergegeven met die hashhtag.
 5. Bekijk het voorbeeld van de widget en klik op Widget maken als u tevreden bent.
 6. Kopieer de code die wordt weergegeven onder het voorbeeld.
 7. Ga in de cursus in Blackboard naar een inhoudsgebied of map.
 8. Wijs op de actiebalk Inhoud bouwen aan en klik op Item.
 9. Geef het item een naam.
 10. Selecteer Weergave HTML-code in de inhoudseditor. Plak de code in het venster dat verschijnt.
 11. Klik op Bijwerken. In de inhoudseditor ziet u nu een koppeling.
 12. Klik opVerzenden. Het inhoudsgebied bevat de Twitter-widget met een lijst met tweets die automatisch wordt bijgewerkt.

U kunt ook een lege pagina toevoegen aan het cursusmenu en de Twitter-widget daar toevoegen.

Waarom Twitter gebruiken in een academische omgeving?

Lees de handleiding Aan de slag met Twitter om de basisinformatie door te nemen. Als u voldoende kennis hebt van Twitter, kunt u onderstaande suggesties misschien gebruiken om Twitter breder toe te passen.

Academische toepassingen voor Twitter
Toepassing Beschrijving
Wereldwijd sociaal netwerk Netwerk met andere professionals en instellingen over de hele wereld. Vraag om advies, maak gebruik van de ervaringen van anderen en blijf op de hoogte van trends in uw discipline.
Breng uw werk onder de aandacht Informeer uw volgers over wetenschappelijke artikelen die u hebt gepubliceerd en over andere belangrijke activiteiten.
Deel koppelingen Koppelingen die u deelt op Twitter.com worden automatisch ingekort tot een koppeling als http://t.co. Een URL van elke lengte wordt omgezet in 22 tekens, zelfs als de koppeling zelf minder dan 22 tekens lang is. Op deze manier is het makkelijker voor gebruikers om zich aan de maximale berichtlengte van 140 tekens te houden.
Backchannel-communicatie Studenten nemen deel aan een real-time discussie terwijl ze een activiteit vanaf verschillende locaties volgen. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld naar een politiek debat kijken en het debat tegelijkertijd bespreken op Twitter. ­­Wanneer studenten een hashtag van een activiteit toevoegen aan hun tweets, kan iedereen een zoekopdracht uitvoeren in Twitter om alle backchannel-tweets voor die activiteit te bekijken.
Creëer een community met een exclusieve hashtag Het uitbreiden van een discussie naar Twitter kan bijdragen aan het creëren van een community en studenten stimuleren om direct antwoord op vragen te krijgen met behulp van medestudenten. Bedenk een hashtag voor uw cursus en controleer in Twitter of deze al bestaat. Bekijk de activiteit voor die hashtag door de hashtag in het zoekvak van Twitter te typen.
Tweets als een studiehandleiding Het posten van tweets met hashtags binnen de cursus geeft studenten de mogelijkheid om terug te verwijzen naar wat er in de cursus is gezegd. Als onderwerpen in kleine groepjes zijn besproken, tweeten studenten relevante punten om deze beschikbaar te stellen aan alle cursusdeelnemers.
Help studenten met het bouwen van professionele netwerken Studenten kunnen al voor hun afstuderen bedrijven gaan volgen die interessant voor hun zijn.
Maak content met een bekende persoon Probeer een tweet te sturen naar een bekende persoon of expert binnen het vakgebied. De kans is groot dat studenten een reactie krijgen.
Vergroot de betrokkenheid In cursussen met erg veel studenten kan Twitter worden gebruikt om de deelname aan lezingen te bevorderen omdat er gewoonweg onvoldoende tijd is om iedereen aan het woord te laten. Sommige studenten vinden het ook prettiger om een tweet te sturen dan in het openbaar te spreken.
Breng de discussie op gang Studenten tweeten vóór de start van de cursus vragen of opmerkingen over het lesmateriaal en de Twitter-stream voor die hashtag kan dan worden gebruikt om de discussie in de cursus op gang te brengen.
Duidelijk en beknopt Hoewel het lastig kan zijn om met 140 tekens een zinvolle reactie te geven, kan dit ook een goede invloed op de creativiteit van studenten.
Imitatie van een historische of literaire figuur Gebruik Twitter om studenten zich te laten inleven in een historische of literaire figuur door als die persoon tweets te versturen.

Bijdrage van

Katherine Linzy | Office of Technology Services | University of Evansville | Evansville, Indiana  | www.evansville.edu