Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Aanbevolen procedure: Plagiaat

Plagiaat is een strafbaar feit dat in dit digitale tijdperk steeds vaker voorkomt. Studenten kunnen bijna alles vinden op internet en vervolgens snel kopiëren en plakken. Er zijn maar weinig mensen die het hergebruiken van materiaal van het internet als een ernstige vorm van misbruik zien.

U kunt helpen om plagiaat te voorkomen en op te sporen. U kunt uw studenten handvatten geven om plagiaat te voorkomen en tools gebruiken zoals SafeAssign om mogelijke instanties van plagiaat te onderzoeken.

  Plagiaat voorkomen

Leg aan studenten uit wat plagiaat precies inhoudt. Geef uw studenten de kennis om te voorkomen dat ze zich schuldig maken aan plagiaat en wat volgens u als plagiaat wordt gezien in een cursus. Veel studenten weten dat ze bronvermelding moeten toepassen, maar weten niet hoe ze de ideeën van iemand anders kunnen bespreken zonder de exacte tekst over te nemen. Geef voorbeelden en informatiebronnen om studenten te helpen met effectief schrijven en het realiseren van de mogelijke ernstige gevolgen van plagiaat.

Laat studenten zie hoe ze bronvermelding moeten gebruiken. Deel wat voor soorten bronnen u verwacht en geef richtlijnen. Demonstreer de stijl die uw voorkeur heeft.

Stel controlepunten in voor opdrachten. Vraag uw studenten om overzichten, inleidingen en concepten in te leveren voor cijfertoekenning. De kans is groter dat voorlopige versies die vroeg in het traject worden ingeleverd, oorspronkelijk zijn omdat het tijd kost om geschikte en bruikbare bronnen te vinden. U kunt ook werken met concepten gebruiken om te kijken hoe studenten uw feedback verwerken in een volgende versie.

Probeer niet in elke groep dezelfde opdrachten te gebruiken. U verkleint zo de kans dat studenten een opdracht van een andere groep kunnen gebruiken.

Eis van studenten dat ze kopieën van hun referentiemateriaal leveren. Studenten plegen minder snel plagiaat als ze weten dat u directe toegang hebt tot hun bronnen.

  Inzendingen controleren op tekenen van plagiaat

vergrootglasEr is geen magische formule om plagiaat op te sporen. SafeAssign vergelijkt ingezonden opdrachten met een set bronnen om vast te stellen of er sprake is van overlap tussen de ingezonden opdracht en bestaand materiaal. Er kan een goede reden zijn waarom stukken tekst overeenkomen. Dit kan echter niet worden vastgesteld door SafeAssign.

SafeAssign kan alleen aangeven of er mogelijk sprake is van plagiaat en u vervolgens de hulpmiddelen bieden om de informatie te controleren en vast te stellen of dit inderdaad het geval is.

 


Bronnen

"Cheating in School: How the Digital Age Affects Cheating and Plagiarism."INFOGRAPHIC: Cheating in School: How the Digital Age Affects Cheating and Plagiarism. N.p., n.d. Web. 17 apr. 2014.

"Actions Instructors Can Take to Help Prevent Plagiarism." Columbia College. N.p., n.d. Web. 17 apr. 2014.

"Guidelines for Plagiarism Prevention" [PDF]. Turnitin.com​ en Research Resources. N.p., n.d. Web. 17 apr. 2014.

https://www.aub.edu.lb/it/acps/Documents/PDF/guidelines_plagiarism_prevention.pdf

Meer informatie

Zie SafeAssign gebruiken in opdrachten en Meerdere opdrachtpogingen voor meer informatie.