Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Navigeren in een cursus

Het ontwerp van cursussen varieert afhankelijk van de cursusleider en de instelling, maar er zijn toch wel enkele gemeenschappelijke elementen.

U kunt deze pagina helemaal doornemen of rechtsboven op het pictogram Inhoudsopgave File:/Learn/9.1_2014_04/Student/040_In_Your_Course/010_Navigate/table_of_contents_icon.png  klikken en een bepaald onderwerp kiezen.

Studentenweergave van de cursusomgeving

 1. Paginakop: het gebied boven aan het scherm met de tabbladen, uw avatar, toegang tot het algemene navigatiemenu en Mijn Blackboard en de functie Afmelden. De elementen in de paginakop zijn altijd hetzelfde, ongeacht waar u zich bevindt in Blackboard Learn.
 2. Tabbladen: Blackboard Learn heeft twee algemene tabbladen: Mijn instituut en Cursussen. Zie Het tabblad Mijn instituut en Het tabblad Cursussen voor meer informatie. Uw instelling kan tabbladen een andere naam geven.

  Als uw instelling beschikt over een licentie voor Inhoudsbeheer, kunt u het tabblad Content Collection kiezen. Als uw instelling beschikt over een licentie voor Community Engagement, zijn de tabbladen Community en Diensten beschikbaar.

 3. Navigatie tussen cursussen: Gebruik deze functie om toegang te krijgen tot alle cursussen waarbij u bent ingeschreven. Open het contextmenu naast het pictogram van een huis om naar een andere cursus te gaan. Naast het pictogram van een huis kunt u de oriëntatiebalk gebruiken om terug te gaan naar pagina's die u onlangs hebt bezocht.
 4. Cursusmenu: het toegangspunt voor alle cursusinhoud. Cursusleiders beslissen welke koppelingen hier beschikbaar zijn.
 5. Inhoudsframe: het grotere gebied op het scherm naast het cursusmenu waarin inhoudsgebieden, tools, modulepagina's of cursusmateriaal worden weergegeven. Cursusleiders kiezen de pagina die hier wordt weergegeven wanneer u een cursus opent.
 6. Actiebalk: de rijen boven aan het inhoudsframe, met acties die u op paginaniveau kunt uitvoeren, zoals Discussielijn maken in de discussieruimte.

Cursusmenu

Het cursusmenu is het paneel aan de linkerkant van de interface met koppelingen naar alle cursusgebieden op het hoogste niveau. Cursusleiders kunnen ook koppelingen toevoegen naar de pagina Tools, afzonderlijke tools, websites, cursusitems en modulepagina's. Cursusleiders bepalen de inhoud en tools die beschikbaar zijn in het cursusmenu.

Cursusleiders kunnen de stijl van het cursusmenu aanpassen. Dit kunnen ze doen door de kleur te wijzigen, subkoppen en scheidingslijnen toe te voegen, en knoppen of tekst te kiezen voor de koppelingen. Dit betekent dat de opmaak en vormgeving per cursus kan verschillen.

 1. In het ontwerp van het cursusmenu kan de cursusleider koppelingen weergeven als alleen tekst of als knoppen met tekst.
 2. Het cursusmenu openen in een afzonderlijk venster. Het cursusmateriaal wordt dan altijd in een boomstructuur weergegeven. U kunt de weergave uitvouwen om de hiërarchie van de cursusnavigatie zichtbaar te maken en u kunt het venster overal naartoe slepen.
 3. De weergave vernieuwen.
 4. U kunt het cursusmenu uitvouwen of samenvouwen door de muisaanwijzer op de rand te plaatsen en op de pijl te klikken die verschijnt. Wanneer u het cursusmenu samenvouwt, is er meer ruimte beschikbaar om inhoud te bekijken.

Navigatie tussen cursussen

U hebt vanuit een cursus altijd eenvoudig toegang tot alle andere cursussen waarbij u bent ingeschreven. Open hiervoor het contextmenu naast het pictogram van een huis. Klik op de titel van een andere cursus. Als de pagina waarop u zich nu bevindt ook aanwezig is in die cursus, wordt die pagina automatisch weergegeven. De cursus die u het laatst hebt bezocht, wordt als eerste genoemd in het contextmenu.

Als u bijvoorbeeld de pagina Mededelingen in een cursus bekijkt en een andere cursus selecteert in het contextmenu, wordt de pagina Mededelingen van die cursus weergegeven.

Homepage van cursus

Het cursusmenu bevat standaard een koppeling naar de homepage of beginpagina van een cursus, maar dit kan worden gewijzigd door de cursusleider of de instelling. De homepage bevat modules met informatie over activiteiten binnen de cursus en meldingen. De modules werken hetzelfde als de modules op het tabblad Mijn instituut. Gebruik de koppelingen in modules om te navigeren naar gebieden in uw cursussen en om modules toe te voegen, te verwijderen en te verplaatsen. Zie Modules voor meer informatie.

De instelling kan de namen van modules wijzigen en bepalen welke beschikbaar zijn.

Cursusinhoud afdrukken

Aangezien Blackboard Learn een oplossing is die volledig webgebaseerd is, wordt het afdrukken meestal geregeld via de browser die u gebruikt. Als de inhoud bestaat uit een bijgevoegd bestand, zoals een document van Microsoft® Word, wordt het afdrukken geregeld door dat programma.

In de meeste browsers kunt u de "Help" raadplegen om informatie over afdrukken te vinden.

Als u extra hulp nodig hebt bij het afdrukken van cursusinhoud, neemt u contact op met de helpdesk van uw instelling.

Opties voor paginering

U kunt de opties voor paginering wijzigen om te bepalen hoeveel items er op een pagina worden weergegeven in Blackboard Learn. U kunt bijvoorbeeld bepalen hoeveel forums er worden weergegeven op de hoofdpagina van de discussieruimte.

Klik op Alles weergeven om alle items weer te geven. De besturingselementen Volgende pagina en Vorige pagina verdwijnen dan. Om het systeem niet te veel te belasten, moet u Alles weergeven niet inschakelen als het om heel veel items gaat.

Ga als volgt te werk om de opties voor paginering te bewerken:

 1. Klik op Paginering bewerken.
 2. Typ een waarde in het vak Items per pagina.
 3. Klik op Start.