Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Launcher installeren op een Mac

Gebruik de volgende stappen om Blackboard Collaborate Launcher te downloaden en te installeren:

 1. Ga naar de pagina Details van ruimte  en klik op Deelnemen aan ruimte of klik in de tabel Opnamen op de koppeling van een opname. U wordt gevraagd door Blackboard Collaborate om Launcher te downloaden als u dat nog niet hebt gedaan of als uw browser "denkt" dat u dat nog niet hebt gedaan.

  • U gebruikt Launcher de eerste keer: als dit de eerste keer is dat u Launcher gebruikt, klikt u op Launcher downloaden in het venster Gebruikt u Blackboard Collaborate voor de eerste keer?.
  • U hebt Launcher eerder gebruikt: zelfs als u Launcher al hebt geïnstalleerd, is het mogelijk dat u wordt gezien als iemand die Launcher "voor het eerst gebruikt" en wordt u gevraagd om het programma te downloaden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als u bij het afsluiten van de browser de cache en cookies hebt gewist, u veilig of anoniem browsen hebt ingeschakeld, of u een andere browser gebruikt.

   In een dergelijke situatie hoeft u het installatieprogramma natuurlijk niet opnieuw te downloaden. Klik in het venster Gebruikt u Blackboard Collaborate voor de eerste keer? op Start Blackboard Collaborate nu om de download over te slaan en open vervolgens het .collab-bestand.

 2. Het is mogelijk dat u Java toestemming moet geven om het programma uit te voeren. Klik op Always run on this site om Java altijd toestemming te geven.

 3. Als het bestand met het installatieprogramma ( BlackboardCollaborateLauncher-Mac.zip) volledig is gedownload, pakt u het bestand uit om Launcher te installeren.

  • Als u Safari gebruikt, gebeurt dit automatisch. U hoeft dan verder niks te doen.

  • Als u Firefox of Chrome gebruikt, opent u het zip-bestand in de map Downloads om het bestand uit te pakken en Launcher te installeren.

   Het is mogelijk dat u moet aangeven met welke toepassing u het zip-bestand wilt openen. Selecteer in dat geval Archiveringshulpprogramma in System/Library/CoreServices.

  Als de browser ook aangeeft dat u het .collab-bestand moet openen, mag u dat pas doen nadat u Launcher hebt geïnstalleerd.

  Als u het installatieprogramma uitpakt met het Archiveringshulpprogramma, verschijnt mogelijk het foutbericht "BlackboardCollaborateLauncher-Mac.zip kan niet worden uitgepakt in Downloads. (Fout 2 - Bestand of directory bestaat niet.)". Dit betekent dat het installatieprogramma niet helemaal is gedownload. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de verbinding even wegvalt tijdens het downloaden. Download het zip-bestand met het installatieprogramma opnieuw.

  Het programma Launcher wordt standaard opgeslagen in de map Downloads. Wanneer u het .collab-bestand van de sessie of opname opent, wordt u door Blackboard Collaborate gevraagd of u Launcher wilt verplaatsen naar de map Programma's.

  Als er problemen zijn met het installeren van Launcher, lees dan dit Engelstalige Knowledge Base-artikel over Collaborate: Setting Mac OS X File Associations to Open Blackboard Collaborate Launcher.zip Files.

 4. Klik in het venster op OK om te bevestigen dat u Launcher hebt geïnstalleerd.

  Het venster De Launcher installeren

 5. Open meeting.collab om deel te nemen aan de sessie of play.collab om de opname af te spelen. Als dit niet wordt gevraagd, kunt u het bestand openen via de map Downloads.