Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Controleren of Launcher is geïnstalleerd

Als u voor het eerst op Deelnemen aan ruimte klikt op de pagina Details van ruimte of op een opnamekoppeling in de tabel Opnamen, wordt u door Blackboard Collaborate gevraagd om het programma Launcher te downloaden. Er wordt dan een detectieproces gestart, waarmee wordt vastgesteld of u Launcher hebt gedownload en geïnstalleerd. Er wordt dan ook een vlag ingesteld in uw browser die ervoor zorgt dat het venster Gebruikt u Blackboard Collaborate voor de eerste keer? niet meer wordt weergegeven wanneer u de volgende keer deelneemt aan een sessie of een opname afspeelt.

Het is echter mogelijk dat dit venster toch verschijnt, ondanks dat u het programma Launcher eerder hebt geïnstalleerd. Dit is het geval wanneer u een sessie of een opnamekoppeling opent en één van deze voorwaarden van toepassing is:

 • U hebt bij het afsluiten van de browser de cache en cookies gewist.
 • U hebt veilig of anoniem browsen ingeschakeld.
 • U hebt Launcher geïnstalleerd met een browser en start nu een sessie of opname in een andere browser.

U kunt controleren of Launcher is geïnstalleerd door de toepassing te zoeken op uw computer:

 • In Windows: De naam van het programmabestand in Windows is Win32Launcher.exe. Dit bestand wordt standaard in deze map geïnstalleerd:

  C:\Users\<username>\AppData\Local\Programs\Blackboard\Blackboard Collaborate Launcher

  U kunt ook kijken of u Blackboard Collaborate Launcher ziet staan in het Configuratiescherm, onder Programma's en onderdelen of in het Start-menu.

  Gebruikers met Windows 8 of hoger kunnen Launcher vinden op het Start-scherm in de Metro-weergave.

 • Op een Mac: De naam van het programmabestand in Mac OS is Blackboard Collaborate Launcher. Het bestand wordt standaard opgeslagen in de map Downloads. Tijdens het openen van een .collab-bestand, hebt u echter de mogelijkheid gehad om het bestand te verplaatsen naar de map Programma's, dus daar moet u ook even kijken.

Als u Launcher niet kunt vinden, moet u het programma alsnog installeren.