Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Portfolio's maken

Neem voordat u een portfolio gaat maken even de tijd om het doel van de portfolio te bepalen, wat u er mee wilt aantonen en welk verhaal u wilt vertellen. Maak een schema van de punten die u wilt benadrukken in de portfolio. Zorg dat u voor elk punt voldoende ondersteunend materiaal hebt. Presenteer het materiaal op een duidelijke en overzichtelijke manier.

Gebruik werkstukken om inhoud toe te voegen aan een persoonlijke portfolio. Werkstukken zijn gekoppeld aan items die bewijsmateriaal zijn van uw werk, kennis en vaardigheden. U kunt werkstukken vóór of tijdens het samenstellen van een portfolio maken. Als u een goed beeld hebt van wat u wilt bereiken met de portfolio, kunt u beter eerst de werkstukken maken en vervolgens de portfolio.

Als de werkstukken klaar zijn, maakt u een structuur voor de portfolio. Deze bevat een naam en beschrijving van de portfolio. Aan de hand van de beschrijving kunt u de verschillende portfolio's goed van elkaar onderscheiden. Als de structuur klaar is, werkt u de portfolio verder uit door pagina's en inhoud toe te voegen.

Het maken van een portfolio omvat de volgende stappen:

  1. Een portfolio maken.
  2. Pagina's en werkstukken toevoegen.
  3. De vormgeving ontwerpen.
  4. De instellingen kiezen.

Een portfolio maken

Klik op de pagina Mijn portfolio's op Portfolio maken.

De eerste keer dat u een portfolio maakt, kunt u desgewenst een korte rondleiding krijgen van het ontwerpgebied voor portfolio's. Als u de rondleiding op een later tijd wilt bekijken of nog een keer wilt zien, kunt u deze starten via de overzichtsbalk. Klik hiervoor op het pictogram van een kompas ( File:en-us/Learn/Building_Blocks/Portfolios/04_Shared_Topics/Create_Portfolios/compass_icon.png ). 


U kunt de koptekst en voettekst van uw portfolio aanpassen. Klik hiervoor op het pictogram van een potlood ( File:en-us/Learn/Building_Blocks/Portfolios/04_Shared_Topics/Create_Portfolios/pencil_icon.png ) nadat u de kop- of voettekst hebt gemaakt.

Een portfolio bestaat uit pagina's en secties. Gebruik een pagina om structuur te geven aan de portfolio. Elke pagina moet ten minste één sectie hebben. Gebruik een sectie om structuur te geven aan de inhoud van de pagina.

In het menu aan de linkerkant ziet u alle pagina's en secties van de portfolio, zodat u deze elementen gemakkelijk kunt beheren. Klik boven aan het menu op het plusteken (+) om een element toe te voegen. Klik rechts van een pagina op het pictogram van een prullenbak ( File:en-us/Learn/Building_Blocks/Portfolios/04_Shared_Topics/Create_Portfolios/trash_can_icon.png ) om de pagina te verwijderen.

Als u een pagina verwijdert, worden ook alle secties en inhoud op die pagina verwijderd. Werkstukken in een sectie blijven beschikbaar in Mijn werkstukken, zodat u ze ergens anders kunt gebruiken.

U kunt pagina's en secties naar een andere positie slepen in het menu. Gebruik het menu om tijdens het maken van de portfolio naar de pagina's te gaan die u wilt aanpassen.

Als u de titel van een sectie later wilt wijzigen, klikt u op het pictogram van een potlood naast de titel. In elke sectie is een inhoudseditor beschikbaar voor het maken van inhoud. De inhoudseditor verschijnt wanneer u in het betreffende vak klikt. U kunt een of meer werkstukken koppelen aan een sectie. Meestal voegt u eerst werkstukken toe aan een sectie en gebruikt u vervolgens de inhoudseditor om een toelichting te geven.

Met de optie Instellingen kunt u verschillende instellingen wijzigen tijdens het maken van de portfolio, zoals de titel en de beschrijving van de portfolio.

Gebruik de optie Bekijken en aanpassen om te kijken hoe de portfolio wordt weergegeven en om opties voor de lay-out en de kleuren te kiezen die van invloed zijn op het definitieve ontwerp van de portfolio.

Kies Klaar met bewerken om het ontwerpgebied te verlaten.
 Als u deze optie kiest en nieuwe of bijgewerkte inhoud niet hebt opgeslagen, verschijnt er een waarschuwing dat de wijzigingen dan verloren gaan.