Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Discussies

Over Discussies

Het Building Block Discussies in SP12 is op twee manieren aangepast, waardoor de gebruikersinterface van de discussieruimte nogal is veranderd. De pagina met de details van een discussielijn (thread) heeft een compleet ander ontwerp, maar met behoud van alle bestaande functies, en cursusleiders kunnen nu instellen dat studenten eerst moeten posten op een forum voordat ze de berichten van andere studenten kunnen zien.

De belangrijkste updates van het onderdeel Discussies:

 • Alle berichten op één pagina; alle berichten in een discussielijn zijn nu allemaal tegelijk zichtbaar op één pagina.
 • Extra informatie; berichten van forumbeheerders en moderators bevatten nu een vermelding van de cursusrol en de forumrol van de gebruiker.
 • Inline antwoorden; als iemand reageert op een bericht, wordt de inhoudseditor voor het schrijven van een reactie op dezelfde pagina weergegeven, in de context van de discussie.
 • Verplicht eerst een bericht plaatsen; cursusleiders kunnen nu instellen dat studenten eerst moeten bijdragen aan een discussie voordat ze de berichten van andere studenten kunnen zien.

Alle berichten op één pagina en extra informatie over cursusleiders

 1. De actiebalk (met de knoppen Cijfer geven, Controle, Overeenstemmingen, Abonneren/Opzeggen, Zoeken en Vernieuwen) is verplaatst naar een nieuwe laag van de interface die verschijnt wanneer de gebruiker de muisaanwijzer op de hoofdtekst van de pagina plaatst. Deze wijziging is doorgevoerd om de hoeveelheid verticale schermruimte te vergroten die beschikbaar is voor het weergeven van berichten.
 2. Er zijn twee nieuwe functies toegevoegd aan het begin van de pagina: Alles uitvouwen en Alles samenvouwen.  Met deze knoppen kunnen gebruikers met één muisklik de weergave van de berichten op de pagina aanpassen.  De bestaande batchbewerkingen zijn ook nog steeds beschikbaar.
 3. Het aantal ongelezen berichten wordt prominent rechtsboven weergegeven, samen met het totale aantal berichten.  Klik op het cijfer om (op basis van de huidige functionaliteit) naar een weergave te gaan met de berichten die als ongelezen zijn gemarkeerd in de huidige discussielijn.
 4. Er wordt een grotere versie van de avatar van gebruikers weergegeven.
 5. De cursusrol en de forumrol worden weergegeven voor gebruikers met de forumrol beheerder of moderator.  Als de instelling bijvoorbeeld aangepaste rollen heeft ingesteld voor cursusleiders of onderwijsassistenten, wordt deze informatie weergegeven. Deze extra informatie is op dit moment alleen beschikbaar binnen de discussieruimte, maar zal in een toekomstige release van Learn overal binnen de Bb Stream worden toegevoegd.
 6. De mogelijkheid om inline te reageren, is beschikbaar voor alle berichten. Hieronder kunt u meer lezen over deze nieuwe gebruikerservaring.
 7. Er is een nieuw pictogram om aan te geven dat een bericht is gelezen . Dit pictogram is blauw voor een ongelezen bericht en wit voor een gelezen bericht. Berichten worden automatisch als gelezen gemarkeerd wanneer de gebruiker omlaag bladert. Alleen berichten die wat langer op het scherm worden weergegeven en uitgevouwen, worden automatisch als gelezen gemarkeerd. Dit gebeurt dus niet als gebruikers een pagina heel snel doorbladeren om zo alle berichten op ‘gelezen’ te zetten. De gebruiker kan een bericht dat automatisch is gemarkeerd als gelezen handmatig op ongelezen zetten.
 8. De datum van een bericht wordt nu als een relatieve datum weergegeven.  Plaats de muisaanwijzer op de datum om extra informatie weer te geven zoals de absolute datum waarop het bericht is gemaakt of gewijzigd, en het aantal weergaven.
 9. De waardering wordt weergegeven als de gemiddelde waardering voor het bericht, maar alleen als de functie Waardering geven aan bericht is ingeschakeld. Als u de muisaanwijzer op de waardering houdt, ziet u de ingevoerde beoordelingen of kunt u zelf een beoordeling kiezen.
 10. Wanneer u cursusmateriaal voor de discussieruimte kopieert, importeert of exporteert, kunt u desgewenst voor elke discussielijn in een forum (anoniem) een beginbericht toevoegen aan het pakket.
 11. Toegankelijkheid: de nieuwe aanpak voor het lezen van een discussielijn is eenvoudig te verwerken door schermleesprogramma's. Bovendien is de interface wat opgeruimd, zodat gebruikers van een schermleesprogramma of het toetsenbord minder ruis tegenkomen wanneer ze door de interface navigeren.

Zie Discussieruimte voor meer informatie over het gebruik van de Discussieruimte.