Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Cloudbeheer

Blackboard Learn maakt verbinding met cloudservices aan de hand van de parameters in Cloudbeheer. Deze parameters brengen een veilige communicatieverbinding tot stand tussen Blackboard Learn en beschikbare cloudservices door deze Blackboard Learn-instantie een unieke identificatie te geven. Zie Veelgestelde vragen over het werken in de cloud.

Enkele voorbeelden van cloudservices:

 • Software-updates waardoor u updates kunt installeren voor Blackboard Learn via het configuratiescherm voor systeembeheer. Zie Software-updates voor meer informatie.
 • Gebruikersprofielen, waardoor gebruikers hun persoonlijke identiteit kunnen bekijken en maken.

 • De pagina Mensen, waarmee gebruikers andere gebruikers kunnen zoeken en bekijken.

Verbinding maken met de cloud

De cloud moet verbonden zijn met uwBlackboard Learn-instantie. Klik in het configuratiescherm voor systeembeheer, onder Cloudbeheer, op Cloud Connector. In de volgende tabel worden de verschillende onderdelen beschreven van het venster dat u vervolgens ziet.

Verbinding maken met de cloud
element Beschrijving
Instantie van Blackboard Learn
Externe URL Geef hier de URL op van de openbare website van Blackboard Learn
Weergavenaam Geef een naam op om uw school mee aan te geven, bijv. de volledige naam van uw school. Gebruikers zien deze naam op de pagina's Mensen en Ruimten.
Beschrijving Typ hier desgewenst een beschrijving voor deze instantie van Blackboard Learn.
Instantietype

Geef aan hoe deze Blackboard Learn-instantie zal worden gebruikt in uw omgeving. Selecteer Ontwikkeling, Implementeren of Test.

Als u wilt overstappen naar de productiecloud, klikt u op Verplaatsen naar productie. De URL moet correct zijn voor een overstap naar de productiecloud.

Site-ID Er wordt een unieke site-ID toegewezen aan uw Blackboard Learn-instantie nadat deze is geregistreerd.
Status cloudverbinding
Instellingen opslaan Klik op deze knop om de gewijzigde instellingen op te slaan.
Verplaatsen naar productie

Klik op deze knop als u deze instantie wilt overbrengen naar de productiecloud. U moet over een geldige URL beschikken om over te stappen naar de productiecloud. 

Als u deze instantie verplaatst naar de productiecloud, worden alle cloudgegevens verwijderd en wordt deze instantie gekoppeld aan de servers van de productiecloud. Dit betekent dat gebruikers hun profielen en ruimten opnieuw moeten aanmaken.

Het is belangrijk dat u controleert of de externe URL een vrij toegankelijke URL is voor deze instantie van Learn. Het is daarnaast belangrijk dat u controleert of het volgende bericht wordt weergegeven op de pagina:  “Deze instantie van Blackboard Learn is succesvol met de cloud verbonden.” Als u een waarschuwing of een foutbericht ziet, neem dan contact op met Blackboard Client Support om het probleem op te lossen.

Instantietype

Er zijn twee soorten instanties: productie en niet-productie, waarbij het laatste type kan worden onderverdeeld in Implementeren, Test en Ontwikkeling.

De pagina Cloud Connector bevat standaard gegevens van niet-productieservers. In de interface wordt een watermerk weergegeven bij alle cloudvoorzieningen om aan te geven dat deze instantie nog niet in productie is genomen.

U kunt een instantie ook koppelen aan de productieservers. Ga hiervoor naar de pagina Cloud Connector en klik op Verplaatsen naar production. Als een instantie wordt overgebracht van niet-productie naar productie, worden alle gegevens op de niet-productieservers verwijderd en moeten deze opnieuw worden aangemaakt op de productieservers. Dit betekent ook dat gebruikers hun profielen en ruimten opnieuw moeten aanmaken.

Als de instantie is gekoppeld aan de productieservers, kunt u niet meer terug naar de niet-productieservers. Dit kan alleen door de machine te klonen of door de hulp van Client Support in te roepen.

Controleer of het type instantie juist is ingesteld voordat u gaat upgraden. 

 • Instanties van Learn met het type Implementeren, Test of Ontwikkeling worden overgebracht naar NIEUWE cloudservers. Hierbij gaan alle bestaande gegevens voor sociaal leren van deze instanties verloren. Productie-instanties blijven gewoon werken in de huidige cloud.

 • Als de instantie van Learn een productiesysteem is EN het type is ingesteld op Productie, zijn de cloudinstellingen goed geconfigureerd en hoeft u verder niets te doen.

 • Als de instantie van Learn een productiesysteem is maar het type is ingesteld op Test, Implementeren of Ontwikkeling, moet u het type instantie wijzigen in Productie voordat u het systeem gaat bijwerken met de versie van april in Software-updates. Als u dat niet doet, hebben gebruikers na de update geen toegang meer tot hun gegevens voor sociaal leren.

 • Als de instantie van Learn is ingesteld op Test, Implementeren of Ontwikkeling maar het type instantie is ingesteld op Productie, moet u het type wijzigen in Test, Implementeren of Ontwikkeling om te voorkomen dat de productiecloud na de update van april wordt vervuild met testgegevens.

Als u hulp nodig hebt bij het instellen van uw Cloud Connector, neem dan contact op met Blackboard Client Support.

Gekloonde cloudinstellingen detecteren

Blackboard Learn kan vaststellen of er cloudinstellingen zijn gekloond. Als dat het geval is, wordt de cloud automatisch uitgeschakeld.

Kies de gewenste optie:

 • Annuleren
 • Opnieuw: er wordt opnieuw geprobeerd verbinding met de cloud te maken omdat eerdere netwerkproblemen nu mogelijk zijn verholpen.
 • Als de implementatiefase actief is, kiest u Nieuwe site maken om een nieuwe site te maken. Hierdoor worden de gegevens van de huidige cloud verwijderd en moet u deze aanmaken op de nieuwe implementatiesite.
 • Als het een productieomgeving betreft, selecteert u Verplaatsen naar niet-productie om de implementatiefase te activeren. Hierdoor worden de gegevens op de productieservers verwijderd en moeten deze opnieuw worden aangemaakt op de implementatieservers.

Problemen met de cloudverbinding oplossen

De knop Meer informatie wordt weergegeven in het configuratiescherm voor systeembeheer, onder Software-updates, wanneer er een probleem is met de registratie van de cloudverbinding. Ook ziet u dan het bericht "Er is een conflict met de cloudverbindingsinstellingen. Klik op deze knop om problemen met de instellingen op te lossen zodat u uw Learn-instantie in de cloud kunt registreren." Klik op Meer informatie om de pagina Bevestiging voor Cloudverbindingsinstellingen te openen en wijzigingen aan te brengen om het probleem op te lossen.

De cloud inschakelen

Als de instantie van Blackboard Learn verbinding heeft met de cloud, moet u de cloud nog inschakelen om de cloudservices en -tools te gebruiken.

Ga als volgt te werk om de cloud in te schakelen:

 1. Ga naar het configuratiescherm voor systeembeheer en klik onder Cloudbeheer op Cloudprofielen en -hulpprogramma's.
 2. Klik op Aan/Uit om de cloud in te schakelen.
 3. Lees de privacyovereenkomst en klik op Accepteren.

U ziet nu de pagina Cloudinstellingen.

Zodra de optie Cloudprofielen en -hulpprogramma's is ingeschakeld, hebben gebruikers toegang tot nieuwe tools en functies. Zie  Mijn Blackboard voor meer informatie.

Cloudinstellingen beheren

De cloud moet verbonden zijn met uw Blackboard Learn -instantie. Met het beheerdersprivilege "Cloudinstellingen (tools)" kunt u de cloudinstellingen beheren.

Klik in het configuratiescherm voor systeembeheer, onder Cloudbeheer, op Cloudinstellingen. In de volgende tabel worden de verschillende onderdelen beschreven van het venster dat u vervolgens ziet.

Cloudinstellingen
element Beschrijving
1. Gebruik van cursus- en organisatienaam
 

Geef aan hoe namen van cursussen en organisaties worden weergegeven in de cloudservice en -tools.

 • Cursus-/Organisatienaam weergeven: Inleiding Oceanografie
 • Cursus-/organisatie-ID weergeven: SCI110
 • Cursus-/organisatienaam weergeven gevolgd door cursus-/organisatie-ID: Inleiding Oceanografie SCI110
 • Cursus-/organisatie-ID weergeven gevolgd door cursus-/organisatienaam: SCI110 Inleiding Oceanografie
2. Verzenden
Verzenden Klik op deze knop om de gewijzigde instellingen op te slaan.

De cloud uitschakelen

Schakel de cloud uit in Cloudprofielen en -hulpprogramma's op dezelfde manier als u deze hebt ingeschakeld. Klik op Aan/Uit om de cloud uit te schakelen.

Alle gemaakte en samengevoegde informatie met cloudtools en -services zijn niet langer beschikbaar in uw Blackboard Learn-instantie. Als gebruikers bijvoorbeeld een profiel hebben gemaakt en de cloud is uitgeschakeld, kunnen ze dat profiel niet meer bekijken of bewerken vanuit uw Blackboard Learn-instantie.

De gemaakte en samengevoegde informatie met de cloudtools en -services worden niet verwijderd wanneer de cloud is uitgeschakeld, omdat deze in de cloud worden opgeslagen. Als een gebruiker bijvoorbeeld een profiel heeft gemaakt en de cloud weer wordt ingeschakeld, dan wordt het door de gebruiker bewerkte profiel hersteld.