Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Cursussen maken van sjablonen en exportpakketten (cursussen importeren)

Een nieuwe cursus die is gebaseerd op een sjabloon bevat het ontwerp en de instellingen van de geselecteerde sjabloon, maar geen cursusinhoud of -materiaal.

Nieuwe cursussen gebaseerd op cursuspakketten bevatten cursusinhoud en -materiaal. De cursussen bevatten echter geen gebruikersinteractie uit de oorspronkelijke cursus.

Cursussen maken van sjablonen

Via de instelling Sjabloonopties van een cursus kan worden aangegeven of de cursus al dan niet mag worden gebruikt als een sjabloon. De standaardinstelling is dat cursussen niet kunnen worden gebruikt als een sjabloon. Als een cursus dus wel als sjabloon mag worden gebruikt, moet u eerst de instelling van Sjabloonopties aanpassen.

Als u een nieuwe cursus wilt maken van een sjabloon, gebruikt u de wizard Cursus maken om de cursus te maken. Op de pagina Cursusmateriaal van de wizard kunt u de sjabloon selecteren die u als de basis voor de cursus wilt gebruiken. Zie Cursussen maken via batchbestanden voor meer informatie.

Een cursussjabloon maken

 1. Ga naar het configuratiescherm voor systeembeheer en klik bij Cursussen op Cursussen.
 2. Zoek naar een cursus. Zie Zoeken naar cursussen voor meer informatie.
 3. Open het contextmenu van de cursus.
 4. Selecteer Sjabloonopties.
 5. Selecteer Deze cursus als een cursussjabloon gebruiken.
 6. Klik op Verzenden.

Een cursus maken van een sjabloon

Als u een nieuwe cursus wilt maken van een sjabloon, gebruikt u de wizard Cursus maken om de cursus te maken. Op de pagina Cursusmateriaal van de wizard kunt u de sjabloon selecteren die u als de basis voor de cursus wilt gebruiken. Zie Cursussen maken via batchbestanden voor meer informatie.

Cursussen maken van exportpakketten

U kunt nieuwe cursussen maken door cursussen te importeren die zijn geëxporteerd en zijn opgeslagen buiten Blackboard Learn. Dit is een eenvoudige manier om cursussen te maken als u dezelfde cursus op een later moment aan andere studenten wilt geven.

Wanneer u een cursus exporteert, selecteert u de inhoud en het materiaal van de cursus die u in het exportbestand wilt opnemen. Blackboard Learn maakt vervolgens een zip-bestand dat alleen de inhoud en het materiaal bevat die u hebt geselecteerd. Deze zip-bestanden worden "cursuspakketten" of "exportpakketten" genoemd.

U mag geen cursuspakket importeren dat is geopend of gewijzigd sinds het pakket is gemaakt en gedownload. Het aanpassen van het zip-bestand resulteert in instabiel en onvoorspelbaar gedrag nadat de cursus is geïmporteerd.

Het is mogelijk dat u geen cursuspakketten kunt importeren die zijn gemaakt voor oudere versies van Blackboard Learn. Raadpleeg de Releaseopmerkingen voor de release die u installeert om te zien welke versies worden ondersteund.

Cursuspakketten bevatten geen gebruikersinteracties. Om een complete kopie van een cursus te maken, dus inclusief gebruikersinteracties, moet u de cursus archiveren en niet exporteren. Zie Cursussen exporteren en archiveren voor meer informatie.

Blackboard Learn ondersteunt het importeren van pakketten met de indeling Common Cartridge.  Zie Common Cartridge cursuspakketten.

Bevoegdheden van gebruikers

Als u tijdens het importeren van een cursus cursusbestanden uit een cursuspakket wilt toevoegen aan een doelmap, moet u over beheerbevoegdheden beschikken voor de cursusmap.

Als uw instelling beschikt over een licentie voor Inhoudsbeheer, zijn alleen leesbevoegdheden nodig om koppelingen naar Cursusbestanden toe te voegen. Het toevoegen van koppelingen en kopieën van cursusbestanden vereist beheerbevoegdheden. Aangezien voor het importeren van een cursus beheerbevoegdheden voor de cursusmap vereist zijn, kan dit betekenen dat niet alle inhoud in het pakket wordt opgenomen.

Alle cursusgebruikers krijgen leesbevoegdheden voor de geïmporteerde cursusbestanden. Gebruikers met de volgende rollen krijgen beheerbevoegdheden:

 • cursusleiders
 • Cursusbouwers
 • Onderwijsassistenten

Zie Cursusbestanden beheren voor meer informatie over Cursusbestanden.

Verbroken cursuskoppelingen

Als de geïmporteerde delen van de cursus koppelingen bevatten naar materiaal dat niet in de doelcursus wordt geïmporteerd, werken de koppelingen niet in de doelcursus. Als een gebied van de cursus bijvoorbeeld is gekoppeld aan een toets en u de toets niet importeert, werkt de koppeling naar de toets niet. Om die reden moet u de doelcursus achteraf controleren en verbroken koppelingen herstellen of verwijderen.

Items in het cursusmenu

De geïmporteerde cursus en de nieuwe cursus kunnen verschillende inhoudsgebieden en cursusmenu's hebben. Zie Over Cursusmenu voor meer informatie over de manier waarop problemen met duplicatie of conflicten in cursusmenu's worden opgelost door Blackboard Learn.

Een cursus importeren

 1. Ga naar het configuratiescherm voor systeembeheer en klik bij Cursussen op Cursussen.
 2. Klik opPakket importeren.
 3. Geef een waarde op voor Doelcursus-ID. Als deze cursus-ID al bestaat in de database, voegt Blackboard Learn het materiaal uit de geïmporteerde cursus toe aan de bestaande cursus. Als deze cursus-ID niet voorkomt in de database, maakt Blackboard Learn een nieuwe cursus met deze ID.
 4. Klik in het vak Pakket selecteren of klik op Bladeren om naar het cursuspakket te navigeren en klik op Openen.
 5. Schakel bij Cursusmateriaal selecteren de selectievakjes in voor alle cursusgebieden en tools in de cursus die u wilt opnemen in de doelcursus. Zie Cursusmateriaal voor meer informatie over cursusmateriaal en wat Blackboard Learn importeert voor elk item.
 6. Klik op Verzenden.