Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Werken met bestandsbijlagen

U kunt bestandsbijlagen aan verschillende onderdelen van cursus toevoegen, zoals een inhoudsitem, een opdracht of een bericht in een discussieruimte. Gebruikers openen een bijgevoegd bestand door te klikken op een koppeling naar het bestand die wordt weergegeven in de cursus.

Ga op een van de volgende manieren te werk om het bestand te zoeken dat u wilt toevoegen aan de cursus:

 • Als u een bestand wilt uploaden vanaf uw computer, klikt u op Bladeren in mijn computer.
 • Als u een bestand wilt uploaden vanuit de opslaglocatie van de cursus:
  • Als Cursusbestanden de opslaglocatie is van de cursus, klikt u op Bladeren in cursusbestanden.

   -OF-

  • Als uw school beschikt over een licentie voor Inhoudsbeheer, klikt u op Bladeren in Content Collection.

Nadat u een bij te voegen bestand hebt geselecteerd, kunt u een naam invoeren voor de koppeling naar het bestand. Studenten zien deze in plaats van de naam van het document. Gebruikers zien bijvoorbeeld "Biologiesyllabus" in plaats van de bestandsnaam syllabus_bio_101.doc.

Toegestane tekens in bestandsnamen

Blackboard Learn staat alle tekens in bestandsnamen toe. Het besturingssysteem en de browser van de gebruiker kunnen een limiet stellen aan het aantal toegestane tekens. Sommige browsers accepteren bijvoorbeeld geen tekens die uit meerdere bytes bestaan, terwijl andere browsers niet beschikken over de taalpakketten die nodig zijn om bepaalde accenttekens weer te geven.

Ondersteunde bestandstypen

De volgende bestandstypen worden herkend door Blackboard Learn. Deze bestanden kunnen worden toegevoegd aan een inhoudsitem.

Opmerking:  Blackboard Learn kan extra bestandstypen herkennen en toepassingen daaraan koppelen wanneer een MIME-extensie wordt toegevoegd. Neem contact op met uw school voor meer informatie over het toevoegen van MIME-extensies.

 
Extensie Bestandstype Aan het bestandstype gekoppelde programma's
aam Multimedia De invoegtoepassing Adobe® Authorware®. Het AAM-bestand is het startpunt voor een reeks bestanden die in een zip-bestand moeten worden opgenomen.
aiff Audio Audiomediaspeler
asf Multimedia Microsoft® .NET™ Show
au Audio Real Audio Player™
avi Video Videospeler (niet compatibel met Macintosh®)
doc Tekst Microsoft® Word of een andere tekstverwerker
exe Uitvoerbaar bestand Uitvoerbaar bestand
gif Afbeelding Grafisch programma of webbrowser
html, htm Webpagina HTML-editor of webbrowser
jpg, jpeg Afbeelding Grafisch programma of webbrowser
jif Afbeelding Grafisch programma of webbrowser
mp3 Audio Audiomediaspeler
mpe Audio/video Audiomediaspeler
mpg, mpeg Audio/video Audiomediaspeler
moov,movie Film QuickTime®-films
mov Video Film- of mediaspeler
pdf Tekst Adobe® Acrobat® Reader
png Afbeelding Portable Network Graphics
ppt, pps Diapresentatie Microsoft® PowerPoint® en PowerPoint® Player®
qt Film QuickTime™
ra Audio Real Audio Player™
ram Video Real Audio Movie™
rm Audio Audiomediaspeler
rtf Tekst Rich Text Format
swf Multimedia Invoegtoepassing Adobe® Shockwave®
tiff, tif Afbeelding Grafisch programma of webbrowser
txt Tekst Tekst- of HTML-editor, tekstverwerker
wav Audio Audiomediaspeler
wma Audio Audiomediaspeler
wmf Afbeelding Microsoft® Windows®
wmv Video Microsoft® Windows®
wpd Tekst WordPerfect® of andere tekstverwerker
xls Werkblad Microsoft® Excel®
zip Tekst WinZip®

Bestanden delen en uitwisselen in cursussen

Blackboard Learn biedt verschillende mogelijkheden voor het delen en uitwisselen van bestanden met studenten.

Items en bestanden

Als u bestanden wilt distribueren aan studenten, kunt u hiervoor de opties Items en Bestanden gebruiken in een inhoudsgebied. U hebt ook de mogelijkheid om items en bestanden alleen gedurende een bepaalde periode beschikbaar te stellen. Daarnaast kunt u regels voor adaptieve inhoud toepassen om de toegang te beperken tot studenten die voldoen aan bepaalde voorwaarden.

U kunt ook Cursusbestanden gebruiken om bestanden op te slaan en te koppelen in een inhoudsgebied. Als uw school beschikt over een licentie voor Inhoudsbeheer, kunt u dit ook doen met Content Collection.

Opdrachten

U kunt opdrachten maken waarvoor studenten bestanden moeten versturen. Ook de beschikbaarheid van opdrachten kan worden beperkt door een datumbereik op te geven of criteria voor adaptieve inhoud toe te passen. Een belangrijk voordeel is dat u alle bestanden die zijn verstuurd voor een opdracht kunt downloaden in één ZIP-bestand, in plaats van bestand voor bestand.

Bestandsuitwisseling voor groep

De functie cursusgroepen stelt u in staat subsets met studenten te maken en deze een eigen werkruimte te geven om samen te werken binnen een cursus. Bestandsuitwisseling is een van de beschikbare groepstools. Hiermee kunnen groepsleden en cursusleiders documenten uploaden en beheren in het gebied van de groep. Aangezien alleen specifieke gebruikers toegang hebben tot het gebied van een groep, is deze oplossing geschikt voor zowel gezamenlijk werken aan documenten als het uitwisselen van bestanden.

Blogs, dagboeken en wiki's

De interactieve voorzieningen van blogs, dagboeken en wiki's bieden een andere mogelijkheid voor het delen van bestanden binnen een cursus.

 • De tool Dagboeken is bedoeld voor rechtstreekse communicatie tussen de cursusleider en een student en kan worden gebruikt om feedback te geven op bestanden die zijn ingeleverd door de student of om gepersonaliseerde bestanden beschikbaar te stellen aan studenten.
 • Blogs vormen een communicatiemiddel waarmee studenten feedback kunnen geven en krijgen van andere studenten. Door opmerkingen toe te voegen voor gedeelde documenten, kunnen studenten elkaar zo helpen. Bovendien kunt u bestanden delen door deze toe te voegen aan eigen blogvermeldingen.
 • Wiki's vormen een gezamenlijke werkruimte waarin studenten en cursusleiders bestanden kunnen delen en uitwisselen. Daarnaast kunnen ze de inhoudseditor gebruiken om gedeelde documenten te maken.

U kunt blogs, dagboeken en wiki's ook inschakelen binnen groepsgebieden.

Discussieruimte

Een andere mogelijkheid om bestanden te delen is de discussieruimte. Via discussielijnen (threads) op een discussieforum kunnen besprekingen van documenten eenvoudig worden bijgehouden.