Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Uw reputatie en identiteit online beschermen

Waarom is het belangrijk dat u zorg besteedt aan uw online gepubliceerde reputatie en identiteit?

Maar liefst 37% tot 50% van de werkgevers maakt gebruik van sociale sites om potentiële werknemers te screenen, aldus onderzoeksresultaten die zijn verzameld door The Next Web. Bovendien is het belangrijk dat u zich beschermt tegen identiteitsdiefstal. Volgens schattingen van de Amerikaanse Federal Trade Commission worden ieder jaar ongeveer 10 miljoen Amerikaanse staatsburgers slachtoffer van identiteitsdiefstal.

Uw onlinereputatie en persoonlijke veiligheid

Hanteer als vuistregel dat alles wat u post op een sociaal netwerk permanent en openbaar is. Zelfs als uw profiel op een sociale-netwerksite niet "openbaar" is, kan iedereen die van u toestemming heeft het profiel in te zien uw profiel kopiëren, opslaan en de gegevens of foto vervolgens ergens anders publiceren. Zonder uw toestemming. Zoek een paar keer per jaar naar uw naam op internet om te controleren of er geen informatie beschikbaar is die u helemaal niet wilt delen. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen om uzelf op een goede manier online te presenteren:

 1. Denk goed na voordat u een bericht post. Als u denkt dat uw baas, docent of oma niet blij zou zijn met het bericht dat u wilt posten, doe het dan niet. Publiceer nooit uitdagende foto's, provocerende opmerkingen, opmerkingen over illegale activiteiten, bedreigende of haatdragende teksten, of andere ongepaste inhoud. Publiceer geen leugens en neem geen letterlijke informatie over zonder bronvermelding. Lees de beleidsregels van uw school over het gebruik van technologie en de omgang met anderen.
 2. Houd uw sociale leven gescheiden van uw academische en professionele leven.
  • Mijn Blackboard bevat een sociale toolset die wordt opgeslagen in de cloud. U kunt een online-identiteit maken en deelnemen aan een academische community die helemaal losstaat van andere accounts die u gebruikt met social media. De toolset bevat onder andere de tools Profielen, Mensen, Berichten en Ruimten. Als u deze tools niet ziet, heeft uw school de tools niet ingeschakeld of zijn ze niet beschikbaar op uw school. Zie Mijn Blackboard voor meer informatie.
  • Maak lijsten op Facebook om bepaalde mensen uit te sluiten wanneer u iets gaat delen. Mensen in de lijst Beperkt zien alleen uw openbare inhoud of uw eigen berichten waarin u de persoon hebt getagt.
  • Stel voor uzelf criteria op om te bepalen met welke mensen u op de verschillende sociale sites contact wilt hebben. Zo kunt u alle verzoeken van Facebook die uitsluitend zijn bedoeld voor professionele doeleinden doorverwijzen naar uw LinkedIn-account.
  • Maak een afzonderlijk e-mailadres dat u alleen gebruikt voor uw school of professionele leven.
 3. Kies de juiste privacy-instellingen voor al uw accounts voor sociale netwerken. Bekijk de Help van de site voor instructies voor het aanpassen van de privacy-instellingen. Hier volgen enkele tips voor populaire sociale netwerken:
  • In Facebook kunt u voor elk bericht de doelgroep selecteren. U kunt ook de standaardinstelling wijzigen in Algemene privacyinstellingen en hulpprogramma's. U kunt al uw vrienden selecteren of een aangepaste instelling maken om bepaalde mensen of lijsten te kiezen of juist uit te sluiten. Selecteer niet de optie Openbaar. Dan kan namelijk iedereen op internet het bericht zien. U kunt ook voorkomen dat een voorbeeld van de openbare informatie op uw tijdlijn wordt opgenomen in de resultaten van zoekmachines. Dit is trouwens standaard al zo ingesteld. Gebruik privacysnelkoppelingen om snel uw instellingen te wijzigen en uw profiel te bekijken zoals openbare gebruikers dit zien.
  • In Twitter kunt u uw tweets openbaar of beveiligd maken. Denk goed na of u uw locatie wel moet opnemen in tweets.
  • Als u de standaardinstellingen van Blackboard Learn gebruikt voor de privacyopties, worden alleen uw naam en avatar weergegeven in cursussen, zoals in de communicatietools. Zie Persoonlijke gegevens en instellingen bewerken voor meer informatie.

   Als de school de functie Profielen heeft ingeschakeld, kunt u een uitgebreider profiel maken en bepalen welke gebruikers het profiel kunnen zien. Als integratie met Facebook en Twitter beschikbaar is, worden uw foto en beschrijving opgehaald uit die bronnen. Het is dan belangrijk dat die inhoud geschikt is voor uw Blackboard-profiel. Zie Profielen voor meer informatie.

 4. Zorg voor uw persoonlijke veiligheid. Voorkom automatische vermelding van uw locatie op sociale sites en geef niet aan waar u naartoe gaat, zeker niet als u alleen bent. Doe geen mededelingen over uw woonadres of wanneer u niet thuis bent.

Als u deze tips opvolgt en nog steeds foto's of informatie ziet die u niet online wilt hebben, neemt u contact op met de bron en vraagt u om verwijdering van de informatie. Controleer de site voor manieren waarop u de connectie tussen uw naam en het bericht of de foto kunt verwijderen. Op Facebook kunt u bijvoorbeeld uw tag verwijderen van een foto die door iemand anders is gepost. Op de meeste sites zijn opties beschikbaar voor het rapporteren van gebruikers als de bovenstaande oplossingen niet werken. In Blackboard Learn kunt u hiervoor de optie Ongepaste inhoud rapporteren gebruiken.

Uw identiteit

Identiteitsdiefstal betekent dat iemand uw naam, burgerservicenummer, creditcardnummer of andere persoonlijke gegevens gebruikt voor eigen financieel gewin. Blijf op de hoogte van nieuwe manieren om veilig online te blijven en deel de methoden met uw vrienden en collega's. Als u meer informatie wilt over een veilige onlineaanwezigheid, gaat u naar StaySafeOnline.org, een initiatief van de Amerikaanse National Cyber Security Alliance. Hier kunt u informatie vinden voor bepaalde leeftijdsgroepen, maar ook meer specifieke informatie over veel van de onderstaande tips.

Hoewel identiteitsdiefstal steeds vaker voorkomt, betekent dit niet dat u een eenvoudig slachtoffer hoeft te zijn. Begin in ieder geval met deze tips:

 1. Plaats NOOIT persoonsgegevens online die door criminelen kunnen worden gebruikt om uw identiteit te stelen. Enkele voorbeelden van dergelijke gegevens:
  • burgerservicenummer
  • de ID van uw studentenkaart
  • het nummer van uw rijbewijs
  • uw geboortedatum
  • uw adres
  • uw telefoonnummer
 2. Veilige wachtwoorden kunnen onmogelijk door iemand worden geraden. Kies sterke wachtwoorden met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Deel wachtwoorden niet met anderen en bewaar ze niet op een onveilige plaats. Het is een goed idee voor al uw accounts unieke wachtwoorden te gebruiken. Wijzig uw wachtwoorden regelmatig. Voeg een terugkerende herinnering toe aan de agenda om na bepaalde tijd andere wachtwoorden te maken.
 3. Apparaatbeveiliging is essentieel.

  • Meld u af wanneer u een computer gebruikt die ook door anderen wordt gebruikt, zoals een openbare computer en uw eigen computer als deze door meerdere mensen wordt gedeeld. In Blackboard Learn vindt u de knop om u af te melden knop voor afmelden in de rechterbovenhoek van de paginakop.

   Verwijder uw aanmeldingen uit de geschiedenis van de browser en verwijder alle cookies als u klaar bent. Zie How to Use Public Computers Safely van PCMag.com voor meer informatie.

  • Vergrendel uw smartphone, laptop en mobiele apparaten met wachtwoorden en gebruik de overige beveiligingsfuncties. Als u een mobiel apparaat gebruikt om financiële gegevens of andere persoonlijke gegevens online te raadplegen, kunnen de gegevens worden onderschept door criminelen.
  • Antivirus- en antimalwaresoftware moet altijd zijn bijgewerkt op uw computer en apparaten. Schakel automatisch bijwerken in als deze optie beschikbaar is. Gebruik uw beveiligingssoftware om alle apparatuur die u aansluit op uw computer te scannen op virussen.
 4. Voorzorgsmaatregelen voor het online invoeren van persoonsgegevens of het uitvoeren van financiële transacties:
  • Controleer of de internetverbinding beveiligd is. Kijk of in de browser een hangslotsymbool en het protocol "https" worden weergegeven. U weet dan dat er een beveiligde verbinding wordt gebruikt voor het online uitvoeren van transacties of het maken van accounts.
  • Gebruik een creditcard in plaats van een betaalpas voor onlineaankopen en controleer de afschriften op verdachte activiteit.
  • Gebruik NOOIT een openbare Wi-Fi-verbinding om u aan te melden bij financiële sites. U bent dan namelijk uitzonderlijk kwetsbaar voor hackers of nieuwsgierige buren.
  • Let goed op phishing-mails. Deze lijken afkomstig van bijvoorbeeld uw bank, school of internetprovider, maar zijn afkomstig van criminelen en kunnen schadelijke koppelingen bevatten of bedoeld zijn om persoonlijke gegevens van u te verkrijgen. Klik niet op koppelingen in de e-mail. Ga direct naar de site en onderzoek het probleem. Als u zeker weet dat het een kwaadwillende e-mail is, neem dan direct contact op met de site.
 5. Ga voorzichtig om met gratis Wi-Fi. Hackers installeren vaak onbevoegde Wi-Fi-toegangspunten in openbare ruimten om zonder uw medeweten in het bezit te komen van wachtwoorden en andere gegevens.
  • Maak pas verbinding met een gratis Wi-Fi-netwerk als deze voorziening in de ruimte wordt geadverteerd en nadat u hebt gecontroleerd dat de naam van het netwerk legitiem is.
  • Gebruik de beschikbare instellingen om de veiligheid te maximaliseren. Schakel uw draadloze kaart uit als u niet van plan bent verbinding te maken met internet of een ander apparaat. Gebruik waar mogelijk een VPN om gegevens versleuteld te verzenden. Schakel gedeelde mappen uit.
  • Houd er rekening mee dat wachtwoorden of andere gegevens die u deelt op openbare locaties in handen kan komen van criminelen.
  • Ga voor meer tips van ZDNet.com naar Hidden Dangers of Free Public Wi-Fi
 6. Bescherm uw identiteit ook offline. Versnipper post met persoonsgegevens of rekeningnummers. Bewaar rekeningnummers en uw identiteitskaart op een veilige plek, dus niet in uw portemonnee. Zorg ervoor dat niemand uw pincode ziet als u deze invoert bij een geldautomaat of in een winkel.

Als u het slachtoffer bent van fraude of identiteitsdiefstal, lees dan hier wat in dat geval het advies is van de Amerikaanse Federal Trade Commission.