Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Discussielijnen

Als u de pagina van een discussielijn weergeeft, ziet u alle berichten plus de forumbeschrijving op één pagina. Forumbeschrijvingen worden vaak gebruikt om een discussie op gang te krijgen, en om die reden worden ze nu ook weergegeven wanneer u een bericht gaat posten. Er worden ook foto's van cursusleden weergegeven om sneller te kunnen zien wat bij wie hoort.

Om het beantwoorden van berichten nog gemakkelijker te maken, wordt de inhoudseditor direct onder het bericht weergegeven dat u wilt beantwoorden. U gaat niet naar een nieuwe pagina om een antwoord te posten, zodat u eenvoudig kunt verwijzen naar andere berichten op de pagina.

De pagina van een discussielijn

 1. Gebruik Alles uitvouwen en Alles samenvouwen om de zichtbaarheid van berichten op de pagina te regelen.
 2. Er komen extra functies beschikbaar wanneer u de pagina aanwijst. Verplaats de muisaanwijzer op de pagina en u ziet boven aan op de actiebalk functies zoals  Zoeken  en  Vernieuwen .
 3. Klik op het aantal ongelezen berichten om een pagina weer te geven met alleen de ongelezen berichten in een discussielijn.
 4. Als u discussielijnen bekijkt, ziet u een badge naast de naam van een forumbeheerder of moderator. Wijs de badge aan om de huidige cursusrol en forumrol van de gebruiker te zien.
 5. De datums van berichten worden als relatieve datum weergegeven, zoals "7 dagen geleden." Wijs de relatieve datum aan om de absolute datum te zien waarop het bericht is gemaakt of gewijzigd, en het aantal weergaven.
 6. Nieuwe pictogrammen voor Markeren als gelezen: blauw =  ongelezen. wit =  gelezen. Als u omlaag bladert op de pagina, worden berichten na een korte vertraging automatisch als gelezen gemarkeerd. Dit geldt alleen voor uitgevouwen berichten die op het scherm worden weergegeven. Dit gebeurt dus niet als gebruikers een pagina heel snel doorbladeren om zo alle berichten op gelezen te zetten. Klik op het pictogram om handmatig de status van een bericht te wijzigen. U kunt ook een markering of vlag toevoegen voor berichten die u later nog eens rustig wilt lezen of die belangrijk zijn.
 7. Wijs een bericht aan om functies zoalsBeantwoorden, Citeren, Uitvouwen/Samenvouwen weer te geven. Klik op Samenvouwen om een bericht in te klappen. Hierdoor kunt u de hoeveelheid verticale schermruimte vergroten die beschikbaar is voor het weergeven van berichten.
 8. Als u in de foruminstellingen cijfertoekenning voor berichten hebt ingeschakeld, ziet u bij Algemene waardering de gemiddelde beoordeling van een bericht. Wanneer u het aantal sterren aanwijst, wordt Uw beoordeling weergegeven.

Discussielijnen starten op een forum

Forums hebben verschillende instellingen, onder andere om te bepalen wie er berichten kan posten en welke andere soorten bewerkingen u kunt uitvoeren, zoals het wijzigen van uw eigen berichten, anoniem posten of het beoordelen van berichten. Afhankelijk van de foruminstellingen die de cursusleider heeft geselecteerd, kunt u mogelijk ook zelf een discussielijn starten.

 1. Ga naar een discussieforum en klik op Discussielijn maken op de actiebalk.
 2. Op de pagina Discussielijn maken kunt u de beschrijving van het forum bekijken terwijl u een reactie schrijft. Voer een onderwerp  en een  bericht in. Gebruik de functies van de inhoudseditor om de tekst op te maken en bestanden, afbeeldingen, webkoppelingen, multimedia en mashups toe te voegen.
 3. Ga eventueel op een van de volgende manieren te werk om een bestand bij te voegen in het gedeelte Bijlagen:
  • Als u een bestand wilt uploaden vanaf uw computer, klikt u op Bladeren in mijn computer.
  • Als uw school beschikt over een licentie voor Inhoudsbeheer, klikt u op Bladeren in Content Collection.
 4. Klik op Concept opslaan om een concept van het bericht op te slaan of klik op Verzenden om de reactie te versturen.

Als de cursusleider een rubriek heeft gekoppeld aan het discussieforum of de discussielijn en deze beschikbaar heeft gesteld aan studenten, kunt u de criteria voor cijfertoekenning bekijken voordat u aan het werk gaat. Klik op Cijfergegevens om naar de pagina Cijfer van het forum of de discussielijn te gaan. Klik op Rubriek weergeven.

Een bericht opslaan als concept om later te posten

Kies de optie Als concept opslaan als u het bericht op een later moment wilt publiceren. Met deze optie worden de opmerkingen en bestanden op de pagina opgeslagen.

U kunt het conceptbericht opvragen door terug te gaan naar de forumpagina en Weergave aan te wijzen om de vervolgkeuzelijst te openen. Selecteer Alleen concepten om het opgeslagen bericht te bekijken.

U kunt het bericht nu bewerken, bestanden toevoegen of verwijderen, en de functies van de inhoudseditor gebruiken. Klik op Verzenden om het bericht te posten.