Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Webmappen en gedeelde locaties gebruiken

WebDAV wordt gebruikt voor het delen van bestanden via internet en is compatibel met de meeste besturingssystemen. Als WebDAV is geconfigureerd voor Blackboard Learn, kunnen gebruikers inhoud in Cursusbestanden of Content Collection op dezelfde wijze benaderen als inhoud op gewone netwerkstations of in mappen op hun computer.

Studenten kunnen geen bestanden uploaden naar Cursusbestanden.

Wanneer WebDAV (of een webmap) is geconfigureerd, kunnen alle bestanden voor een cursus worden beheerd vanaf uw computer. Inhoud kan via slepen-en-neerzetten worden verplaatst tussen schijfstations en mappen om de gewenste structuur te verkrijgen.

als u werkt met een Mac, maakt u gebruik van een gedeelde locatie in plaats van een webmap.

Aangezien de mapstructuur zichtbaar is en u hierin vrij kunt navigeren, kunnen er ook andere bewerkingen worden uitgevoerd op de bestanden en mappen in een webmap of gedeelde locatie. U kunt een bestand ook rechtstreeks in een webmap of gedeelde locatie bewerken. Het is dus niet nodig het bestand eerst te downloaden, vervolgens te wijzigen en dan weer te uploaden. Gebruikers die inhoud met HTML-bestanden uit oudere versies dan 9.1 hebben overgezet, kunnen een webmap of gedeelde locatie gebruiken om die bestanden te openen in het programma van hun keuze.

Alles wat u nodig hebt om verbinding te maken met een webmap of een gedeelde locatie, is het webadres van de map in Cursusbestanden of Content Collection en een geldige gebruikersnaam en een geldig wachtwoord. Met webmappen en gedeelde locaties worden een map en alle submappen en bestanden in die map gekoppeld aan het besturingssysteem. Vervolgens kunnen de bestanden worden benaderd met elke geschikte toepassing voor weergeven en bewerken.

Veel gebruikers zijn bekend met WebDAV en geven dan ook de voorkeur aan deze methode van bestandsbeheer.

Beschikbaarheid webmappen

Als webmappen niet beschikbaar zijn, heeft uw school de functie mogelijk uitgeschakeld.

Bestandsnamen

Bestandsnamen mogen de volgende tekens bevatten:

 • a-z
 • 0-9
 • punt '.'
 • onderstrepingsteken '_'

Daarnaast worden alle standaard ISO 8859-tekens (geen vreemde tekens of symbolen) ondersteund.

Alle spaties in de naam van het geüploade bestand worden geconverteerd naar onderstrepingstekens (_). Speciale tekens worden niet ondersteund in bestandsnamen.

Een webmap instellen in Microsoft Windows©

 1. Ga naar Cursusbestanden of Content Collection.
 2. Klik op Webmap instellen op de actiebalk van de map op het hoogste niveau. Als u op deze locatie begint, weet u zeker dat WebDAV toegang heeft tot alle mappen op de opslaglocatie. U kunt echter elke map binnen Cursusbestanden of Content Collection selecteren. Het is wel zo dat het pad naar de webmap niet langer mag zijn dan 240 tekens. Elke geselecteerde map heeft een ander adres.
 3. Klik op de pagina Webmappen gebruiken met de rechtermuisknop op de URL die wordt weergegeven bij Huidig webadres en kopieer de URL. Dit adres hebt u verderop nodig.
 4. Kies in het menu Start van Windows Documenten > Mijn documenten. Selecteer Mijn netwerklocaties in het linkerframe.
 5. Kies Netwerklocatie toevoegen in het menu Netwerktaken.
 6. Selecteer in de wizard Netwerklocatie toevoegen de optie Een andere netwerklocatie kiezen om een snelkoppeling te maken.
 7. Plak de eerdere gekopieerde URL voor de webmap en klik op Volgende.
 8. Typ uw gebruikersnaam en wachtwoord voor Blackboard Learn als dat wordt gevraagd. Voer een naam in voor de netwerklocatie en klik op Volgende. Klik op Voltooien om de wizard af te sluiten. U wordt mogelijk opnieuw gevraagd uw gebruikersnaam en wachtwoord op te geven.
 9. De webmap wordt geopend met de bestanden en mappen uit Cursusbestanden of Content Collection. Zoek de map waaraan u de bestanden of mappen wilt toevoegen. Zoek de map op uw computer met de bestanden en mappen die u wilt overbrengen.
 10. Nu kunt u een of meer bestanden en mappen verplaatsen van de webmap naar de map op uw computer en omgekeerd. Klik op een muisknop en sleep het bestand naar de doelmap. Laat de muisknop los om het bestand in de nieuwe map te plaatsen. Bestanden en mappen die u naar de webmap sleept, worden gekopieerd naar Cursusbestanden of Content Collection. U kunt uiteraard ook bestanden en mappen van de webmap naar uw computer kopiëren. U kunt ook kopiëren en plakken gebruiken in plaats van slepen-en-neerzetten.
 11. Klik op de opslaglocatie op Vernieuwen op de actiebalk om de toegevoegde bestanden weer te geven.

Als alle bestanden en mappen zijn gekopieerd, verbreekt u de verbinding met de webmap. Als u dat niet doet, wordt de verbinding gehandhaafd totdat u de computer uitschakelt. Als u een gemeenschappelijke computer gebruikt, hebben andere gebruikers dan toegang tot alle inhoud op de opslaglocatie.

Wanneer u de webmap in de toekomst wilt gebruiken, opent u Mijn netwerklocaties en selecteert u de snelkoppeling voor de webmap die u hebt gemaakt.

Een gedeelde locatie instellen in Apple Mac OS©

 1. Ga naar Cursusbestanden of Content Collection.
 2. Klik op Gedeelde locatie instellen op de actiebalk van de map op het hoogste niveau. Als u op deze locatie begint, weet u zeker dat WebDAV toegang heeft tot alle mappen op de opslaglocatie. U kunt echter elke map binnen Cursusbestanden of Content Collection selecteren. Het is wel zo dat het pad naar de gedeelde locatie niet langer mag zijn dan 240 tekens. Elke geselecteerde map heeft een ander adres.
 3. Kopieer op de pagina Gedeelde locaties gebruiken de URL die wordt weergegeven bij Huidig webadres. Dit adres hebt u verderop nodig.
 4. Selecteer in de Finder de optie Ga > Verbind met server.
 5. Plak in het venster Verbinden met server de eerder gekopieerde URL in het veld Serveradres. Klik op Verbind.

  klik op het plusteken naast het geplakte adres om dit toe te voegen aan het vak Favoriete servers. U kunt het adres dan eenvoudig selecteren en hoeft het niet steeds te kopiëren. Als u vanaf nu verbinding wilt maken met deze gedeelde locatie, kunt u beginnen bij stap 4.

 6. Als er een verificatievenster van WebDAV verschijnt, typt u een gebruikersnaam en wachtwoord voor Blackboard Learn. Klik op OK.
 7. Als er verbinding is met de gedeelde locatie, verschijnt er een pictogram op het bureaublad van de Mac om het netwerk aan te geven. Dubbelklik op het pictogram om de gedeelde locatie te openen. Zoek de map waaraan u de bestanden of mappen wilt toevoegen.
 8. Zoek de map op uw computer met de bestanden en mappen die u wilt overbrengen.
 9. Nu kunt u een of meer bestanden en mappen verplaatsen van de gedeelde locatie naar de map op uw computer en omgekeerd. Klik op een muisknop en sleep het bestand naar de doelmap. Laat de muisknop los om het bestand in de nieuwe map te plaatsen. Bestanden en mappen die u naar de gedeelde locatie sleept, worden gekopieerd naar Cursusbestanden of Content Collection. U kunt uiteraard ook bestanden en mappen van de gedeelde locatie naar uw computer kopiëren. U kunt ook kopiëren en plakken gebruiken in plaats van slepen-en-neerzetten.
 10. Klik in Cursusbestanden of Content Collection op Vernieuwen op de actiebalk om de toegevoegde bestanden weer te geven.

Nadat u de gedeelde locatie hebt gebruikt, worden sommige bestanden misschien weergegeven met dubbele bestandsnamen die beginnen met "._" of ".DS Store." Deze bestanden kunt u gewoon verwijderen van de opslaglocatie.

Als alle bestanden en mappen zijn gekopieerd, sluit u het venster en sleept u het pictogram van het netwerk naar de prullenbak om de verbinding met de gedeelde locatie te verbreken. Als u dat niet doet, wordt de verbinding gehandhaafd totdat u de computer uitschakelt. Als u een gemeenschappelijke computer gebruikt, hebben andere gebruikers dan toegang tot alle inhoud op de opslaglocatie.