Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Passen gebruiken om inhoud te delen met externe gebruikers

Met behulp van passen kunt u een item of map delen met een gebruiker die geen toegang heeft tot Content Collection. Passen zijn een veilige manier om samen te werken met anderen buiten de school aangezien de toegang beperkt en gecontroleerd is.

Informatie over passen

Met een pas wordt een URL gemaakt die kan worden gebruikt door externe gebruikers om toegang te krijgen tot een bestand of map. Passen kunnen worden beperkt door het instellen van een verlooptijd of -datum. U kunt pasbevoegdheden ook zo instellen dat externe gebruikers (gebruikers die geen toegang hebben tot het Blackboard-systeem) kunnen samenwerken of een item of map kunnen bekijken zonder het te wijzigen.

Alle passen worden in een tabel weergegeven op de pagina Passen beheren. Elke rij vertegenwoordigt één pas met de volgende informatie:

 • De datum en de tijd waarop de pas verloopt.
 • De machtigingen die aan de pas zijn toegekend. Een groen vinkje geeft aan dat de machtiging beschikbaar is.
 • De URL waarmee externe gebruikers personen die niet zijn aangemeld bij Content Collection, toegang krijgen tot de pas.

Wanneer u een pas verzendt voor een map, verleent u toegang tot alle submappen en bestanden binnen de map waar de pas is gemaakt. Pasontvangers die beschikken over de machtiging Lezen kunnen submappen en bestanden weergeven. Pasontvangers die beschikken over de machtiging Lezen/schrijven kunnen mappen en bestanden toevoegen en wijzigen.

Wanneer de opmerkingen voor het item of de map worden gedeeld, kan de gebruiker met de pas de opmerkingen lezen en nieuwe opmerkingen toevoegen. Wanneer een externe gebruiker een nieuwe opmerking invoegt, krijgt de opmerking de naam 'Anoniem'.

Passen ontvangen

Een persoon die een pas ontvangt, moet beschikken over:

 • een e-mailaccount;
 • toegang tot internet;
 • een programma voor het openen van het item, bijvoorbeeld Microsoft Word om een Microsoft Word-document te openen.

Een pas maken

 1. Ga naar de map waarin het item of de map is opgeslagen.
 2. Selecteer Passen in het contextmenu voor het item.
 3. Klik op Pas maken op de actiebalk.
 4. Vul de volgende velden in en klik op Verzenden.

Opmerking:  een pas zonder verloopdatum is ingesteld om op 1 januari 2038 te vervallen. Gebruikers kunnen geen levensduur voorbij deze datum instellen.

Passen per e-mail verzenden

Zodra een pas is gemaakt, kan deze via de pagina Pas per e-mail verzenden worden gedeeld met externe gebruikers. Via de pagina Pas per e-mail verzenden kunnen e-mailberichten worden verzonden naar externe gebruikers met de URL voor toegang tot het item of de map in Content Collection.

Wanneer de gebruiker de machtigingen Lezen en Schrijven voor het item heeft, wordt de URL gekoppeld aan een pagina met bestandsinformatie. De gebruiker kan vanaf deze pagina toegang tot het bestand krijgen of toegang krijgen tot aanvullende informatie zoals gedeelde opmerkingen en versies.

Wanneer de gebruiker de machtiging Alleen lezen voor dit item heeft, zijn er twee mogelijkheden voor het koppelen van de URL. De URL kan direct aan het bestand of aan de bestandsinformatiepagina worden gekoppeld. De bestandsinformatiepagina biedt toegang tot het item en tot gedeelde opmerkingen.

 1. Ga naar de map waarin het item of de map is opgeslagen.
 2. Selecteer Passen in het contextmenu voor het item.
 3. Selecteer een pas door het selectievakje naast de pas in te schakelen.
 4. Klik op Pas per e-mail verzenden op de actiebalk.
 5. Voer de gevraagde gegevens in op de pagina Passen per e-mail verzenden en klik op Verzenden.