Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Het Building Block Blackboard Collaborate

Over het Building Block Blackboard Collaborate

Het Building Block Blackboard Collaborate bestaat uit een uitgebreide reeks tools waarmee cursusleiders webvergaderingen kunnen houden en direct contact kunnen hebben met één student of een hele klas. Cursusleiders en studenten kunnen samenwerken met behulp van audio-, video- en opnamemogelijkheden. Andere voorzieningen zijn persoonlijke en openbare chatberichten, een whiteboard, het delen van toepassingen, een bibliotheek met illustraties, en de mogelijkheid om op elk moment inhoud toe te voegen en te bewerken.

Ingebouwde opties voor teleconferenties en VoIP

Met Blackboard Collaborate kunnen gebruikers kiezen voor ingebouwde teleconferentie; in dat geval worden het nummer van de telefonische bijeenkomst, de PIN van de leider en de deelnemers automatisch gegenereerd. Studenten en gasten die deelnemen aan een sessie, zien deze informatie voordat ze de ruimte betreden.

Met de optie voor VoIP (Voice over Internet Protocol) kunnen gebruikers de sessie beluisteren via de luidsprekers van hun computer of een USB-headset. Met een headset worden geluiden van buitenaf en echo's verzwakt.

Gebruikers kunnen ook een oplossing van derden kiezen voor hun sessies. De moderator moet de informatie verstrekken die nodig is voor toegang tot de sessie.

Standaardruimten voor elke cursus en elke cursusleider

Cursusruimte: Een standaardruimte voor elke cursus, die bestaat zolang de cursus duurt. De ruimte krijgt standaard de naam van de cursus als titel en is altijd beschikbaar.

 • Standaard betreden studenten een cursusruimte als deelnemers. Cursusleiders en beheerders betreden de ruimte als moderators. Cursusleiders kunnen toestaan dat alle deelnemers deelnemen als moderator, zodat samenwerking ook zonder hun aanwezigheid van start kan gaan.
 • Als supervisie een aandachtspunt is, kunnen cursusleiders een cursusruimte volledig uitschakelen op cursusniveau.
 • Cursusleiders kunnen cursusruimten gebruiken om studenten te laten kennismaken met de opzet van hun cursus, om nieuwe ideeën te introduceren, vraag- en antwoordsessies te houden, studiesessies te leiden en groepspresentaties te beoordelen.

Mijn ruimte: Een standaardruimte voor elke cursusleider, die bestaat zolang een gebruiker een account heeft op het systeem. De ruimte krijgt standaard de naam van de cursusleider als titel en is altijd beschikbaar.

 • Mijn ruimte is toegankelijk vanuit elke cursus waarvoor een gebruiker de rol van cursusleider heeft.
 • Cursusleiders kunnen ervoor zorgen dat deelnemers vanuit een bepaalde cursus hun ruimte niet kunnen betreden.
 • Standaard betreden studenten een ruimte van het type Mijn ruimte als deelnemers. Cursusleiders kunnen toestaan dat alle studenten deelnemen als moderator. Of ze kunnen alleen bepaalde gebruikers van een cursus die door hen wordt gegeven, toestaan om deel te nemen aan hun ruimte.
 • Gebruik Mijn ruimte om gebruikers van al uw cursussen 'inloopmogelijkheden' te bieden of op een andere manier te helpen. Wanneer privacy belangrijk is, kunnen cursusleiders een nieuwe sessie maken en de toegang beperken tot alleen die gebruiker waarmee ze iets willen bespreken.

Pop-upvenster van Collaborate Launcher

Als gebruikers op Ruimte starten klikken, wordt er bij bepaalde besturingssystemen een pop-upvenster weergegeven met de volgende twee mogelijkheden.

 1. Als u niet beschikt over Collaborate Launcher, downloadt u de tool nu en dubbelklikt u vervolgens op het bestand met de extensie .collab in de map Downloads om uw sessie te starten.
 2. Als u Collaborate Launcher al hebt gedownload, dubbelklikt u op het bestand met de extensie .collab in de map Downloads om uw sessie te starten.

U hoeft Collaborate Launcher niet te gebruiken als uw sessie wordt geopend met het jnlp-bestand nadat u op Ruimte starten hebt geklikt.

Als u Collaborate Launcher wilt blijven gebruiken voor toekomstige sessies, klikt u op de koppeling Mogelijk hebt u Collaborate Launcher nodig om het pop-upvenster opnieuw weer te geven.

Gebruik deze koppeling ook voor meer informatie over het downloaden of gebruiken van Collaborate Launcher.

Ondersteunde platforms

Versie 4.2 van het Building Block Blackboard Collaborate wordt ondersteund met de volgende servicepacks (SP) met cumulatieve patches (CP) voor het platform:

 • Blackboard Learn 9.1 SP 10 (Build: 9.1.100401.0) met CP 16 of hoger voor clients in Oracle-installaties.
 • Blackboard Learn 9.1 SP 11 (Build: 9.1.110082.0) met CP 16 of hoger voor clients in Oracle-installaties.
 • Blackboard Learn 9.1 SP 12 (Build: 9.1.120113.0)
 • Blackboard Learn 9.1 SP 13 (Build: 9.1.130093.0)

Opgeloste problemen

 • Upgrades van 4.1.3 naar 4.2.1018984 afgesloten met een onbruikbare status in sommige installaties.
 • Gebruikers met gebruikersnamen met meer dan 32 tekens kunnen geen sessies aanmaken.
 • Het aanmaken van een sessie mislukt als het veld met de pincode voor een teleconferentie een streepje of een punt bevat.
 • Er wordt in Grade Center geen kolom gemaakt in de gekopieerde cursus bij het ophalen van deelnamegegevens uit een gedeelde sessie.

Bekende problemen

 • Sessies die zonder beperkingen zijn aangemaakt in versie 4.1.3 van het Building Block Collaborate, maar waarvoor extra moderators zijn uitgenodigd, tonen deze informatie niet in versie 4.2.x.

Het Building Block Blackboard Collaborate installeren en activeren

 1. Download het Building Block Blackboard Collaborate uit Behind the Blackboard Downloads op de pagina Featured Building Blocks for Learn. Bewaar het bestand op een lokale schijf. Pak het bestand uit om toegang te krijgen tot het war-bestand.
 2. Ga in het configuratiescherm voor systeembeheer naar Building Blocks en klik op Building Blocks.
 3. Klik op de pagina Building Blocks op Geïnstalleerde tools.
 4. Klik op de pagina Geïnstalleerde tools op Building Blocks uploaden op de actiebalk.
 5. Blader op de pagina Building Block installeren naar het war-bestand voor het Building Block Blackboard Collaborate.
 6. Klik op Verzenden.
 7. Ga in de lijst met Building Blocks naar Blackboard Collaborate en open het bijbehorende contextmenu.
 8. Selecteer Beschikbaar.
 9. Klik op Goedkeuren.

Blackboard Collaborate beschikbaar stellen aan gebruikers

Na de installatie, moet u Blackboard Collaborate beschikbaar maken in bestaande cursussen.

 1. Ga naar het configuratiescherm voor systeembeheer en klik onder Tools en functies op Tools.
 2. Zoek Blackboard Collaboratein de lijst met tools en selecteer Altijd Aan bij Cursustool om de tool voor alle cursussen in te schakelen. Selecteer Standaard AAN als cursusleiders Blackboard Collaborate zelf mogen in- of uitschakelen voor hun cursussen (via Aanpassen > Toolbeschikbaarheid in het configuratiescherm).