Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Informatie over portfolio's

Portfolio's kunnen voor de academische en professionele ontwikkeling van gebruikers een zeer waardevol en krachtig hulpmiddel zijn om op efficiënte wijze werkstukken te verzamelen en te ordenen die representatief zijn voor het werk dat gedurende een periode is voltooid. Portfolio's bieden een manier om de voortgang en prestaties op formatieve en/of summatieve wijze te demonstreren. Portfolio-auteurs beschikken over tools waarmee ze hun gegevens effectief kunnen presenteren op een overzichtelijk manier in een indeling die ze zelf kunnen kiezen.

Portfoliotypen

In het systeem zijn drie typen portfolio's beschikbaar:

  • Persoonlijke portfolio's: persoonlijke portfolio's bieden auteurs krachtigere tools waarmee ze over meer flexibiliteit beschikken om de stijl van een portfolio aan te passen. Gebruikers kunnen kleuren, lettertypen, achtergrondafbeeldingen en de algemene inhoudsopmaak aanpassen. Hierbij zijn ze niet beperkt tot de op frames gebaseerde weergave die beschikbaar is voor basisportfolio's. Met persoonlijke portfolio's verzamelen auteurs een of meer onafhankelijke entiteiten (persoonlijke artefacten) die gezamenlijk de inhoud vormen die wordt weergegeven in de portfolio. In de portfolio worden werkstukken geordend door ze op portfoliopagina's te plaatsen. U kunt tijdens het maken van een portfolio werkstukken maken, maar u kunt ook zelfstandige werkstukken maken. Werkstukken die als onderdeel van een portfolio zijn gemaakt, kunnen opnieuw worden gebruikt in andere portfolio's.

    Beheerders kunnen volledige portfoliosjablonen definiëren waarmee instellingen worden bepaald die betrekking hebben op de gehele gemaakte portfolio. Met sjablonen kunnen alle aspecten van de stijl en algemene opmaak van de portfolio worden bepaald. Ontwerpers van sjablonen kunnen instellen of er beperkingen gelden voor bepaalde sjablooninstellingen (en dus niet kunnen worden gewijzigd).

  • Outcomes-portfolio's: Outcomes-portfolio's en persoonlijke portfolio's functioneren op vergelijkbare wijze. Outcomes-portfolio's zijn geïntegreerd met Blackboard Learn en kunnen worden gebruikt om een standaardwerkstroom voor de controle van portfolio's tot stand te brengen. Outcomes-portfolio's worden altijd op basis van een sjabloon gegenereerd om voor consistentie tussen de portfolio's te zorgen. U kunt alleen Outcomes-portfolio's gebruiken als uw instelling beschikt over een licentie voor Outcomes-toetsing.
  • Basisportfolio's: basisportfolio's zijn eenvoudige tools waarmee snel portfolio's kunnen worden gemaakt. Basisportfolio's hebben een eenvoudiger ontwerp en omdat ze geen werkstukken bevatten, is het moeilijker om inhoud opnieuw te gebruiken voor andere portfolio's. Beheerders kunnen basisportfolio's uitschakelen. De kenmerken en functies van basisportfolio's worden besproken in een apart hoofdstuk.

Mijn portfolio's

De pagina Mijn portfolio's fungeert als startpunt voor het weergeven, maken en doornemen van portfolio's. De pagina Mijn portfolio's is beschikbaar via de navigatieopties aan de linkerzijde op het tabblad Content Collection of via de portaalmodule Mijn portfolio's, die kan worden weergegeven op andere tabbladen.

Op de pagina Mijn portfolio's is een zoekfunctie opgenomen die u kunt gebruiken om een bepaalde portfolio te zoeken. De lijst met portfolio's bevat informatie over het portfoliotype en de beschikbaarheid van het portfoliotype, en koppelingen waarmee u opmerkingen kunt lezen en de portfolio-instellingen kunt beheren.

Als u een portfolio wilt weergeven via de pagina Mijn portfolio's, klikt u op de naam van de portfolio.