Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Forums en discussielijnen

Het vooraf goed plannen en structureren van de inhoud van uw cursus, is net zo belangrijk als het aanbieden van structuur voor onlinediscussies.

De beginpagina van de tool Discussieruimte bevat een lijst met alle forums. Een forum is een ruimte waar deelnemers een bepaald onderwerp of een aantal verwante onderwerpen bespreken. Deelnemers kunnen binnen elk forum meerdere discussielijnen starten. Een discussielijn (ook wel een thread genoemd) bestaat uit het eerste bericht plus alle reacties daarop.

De discussies worden vastgelegd en op volgorde weergegeven, zodat alle cursusleden de discussie kunnen volgen.

De pagina Discussieruimte

De discussieruimte wordt meestal geopend via het cursusmenu, maar u kunt ook in een ander cursusgebied een koppeling toevoegen naar de tool, zoals in een inhoudsgebied.

De pagina Discussieruimte bevat een lijst met alle forums die u hebt gemaakt voor een cursus. U moet eerst een of meer forums maken voordat u discussielijnen kunt starten.

Via de actiebalk kunt u forums maken of de zoekfunctie gebruiken om te zoeken naar bepaalde inhoud. Het zoekveld is standaard ingeklapt om schermruimte te besparen.

 1. U kunt een kolom sorteren door op de kolomkop te klikken. Als u bijvoorbeeld de kolom Forum sorteert, worden de items in alfabetisch of omgekeerd alfabetische volgorde weergegeven.
 2. Om de berichten te bekijken, klikt u op de forumtitel. Als de titel van een forum vet wordt weergegeven, bevat het forum ongelezen berichten.
 3. U kunt voor elk forum het totale aantal berichten weergeven, maar ook het aantal ongelezen berichten en het aantal gebruikers dat heeft deelgenomen aan het forum. U kunt met één muisklik de ongelezen berichten op een forum weergeven door op de koppeling in de kolom Ongelezen berichten te klikken.

Discussieforums

Wanneer u een forum opent, verschijnt er een lijst met discussielijnen. De kolommen geven verschillende informatie voor elke discussielijn, zoals de aanmaakdatum, de auteur en de status.

U kunt een kolom sorteren door op de kolomkop of het driehoekje te klikken.

 1. Gebruik indien mogelijk de overzichtsbalk om naar een eerdere pagina te gaan. Gebruik hiervoor niet de navigatieknoppen van de browser. Dan kunnen er namelijk fouten bij het laden van de pagina optreden.
 2. Gebruik de actiebalk om bewerkingen uit te voeren zoals het maken van discussielijnen, het beoordelen van forumbijdragen, het verzamelen van discussielijnen en het zoeken naar inhoud.
 3. Schakel het selectievakje van meerdere discussielijnen in of schakel het bovenste selectievakje in om alle discussielijnen te selecteren voor een actie, zoals Verwijderen.
 4. Klik op de titel van een discussielijn om de berichten te lezen. Titels met ongelezen berichten worden vet weergegeven.
 5. Selecteer hier de gewenste weergave. U kunt een forum weergeven met de discussielijnen in een lijst of in een structuurweergave met alle berichten onder de bijbehorende discussielijn. Zie Lijstweergave en structuurweergave gebruiken in discussies voor meer informatie.

Discussielijnen

Als u de pagina van een discussielijn weergeeft, ziet u alle berichten plus de beschrijving van de discussielijn op één pagina. Beschrijvingen van discussielijnen worden vaak gebruikt om een discussie op gang te krijgen, en om die reden worden ze nu ook weergegeven wanneer gebruikers gaan posten. Er worden ook foto's van cursusleden weergegeven om sneller te kunnen zien wat bij wie hoort.

Om het beantwoorden van berichten nog gemakkelijker te maken, wordt de inhoudseditor direct onder het bericht weergegeven dat u wilt beantwoorden. U gaat niet naar een nieuwe pagina om een antwoord te posten, zodat u eenvoudig kunt verwijzen naar andere berichten op de pagina.

 1. Gebruik Alles uitvouwen en Alles samenvouwen om de zichtbaarheid van berichten op de pagina te regelen.
 2. Er komen extra functies beschikbaar wanneer u de pagina aanwijst. Verplaats de muisaanwijzer op de pagina en u ziet boven aan op de actiebalk functies zoals Zoeken en Vernieuwen.
 3. Klik op het aantal ongelezen berichten om een pagina weer te geven met alleen de ongelezen berichten in een discussielijn.
 4. Als u discussielijnen bekijkt, ziet u een badge naast de naam van een forumbeheerder of moderator. Wijs de badge aan om de huidige cursusrol en forumrol van de gebruiker te zien. Als binnen de instelling aangepaste rollen worden gebruikt, ziet u deze rollen. Extra informatie voor rollen is alleen beschikbaar in de discussieruimte.
 5. De datums van berichten worden als relatieve datum weergegeven, zoals "7 dagen geleden." Wijs de relatieve datum aan om de absolute datum te zien waarop het bericht is gemaakt of gewijzigd, en het aantal weergaven.
 6. Nieuwe pictogrammen voor Markeren als gelezen: blauw = ongelezen. wit = gelezen. Als u omlaag bladert op de pagina, worden berichten na een korte vertraging automatisch als gelezen gemarkeerd. Dit geldt alleen voor uitgevouwen berichten die op het scherm worden weergegeven. Dit gebeurt dus niet als gebruikers een pagina heel snel doorbladeren om zo alle berichten op gelezen te zetten. Klik op het pictogram om handmatig de status van een bericht te wijzigen. U kunt ook een markering of vlag toevoegen voor berichten die u later nog eens rustig wilt lezen of die belangrijk zijn.
 7. Wanneer u een bericht aanwijst, komen functies zoals Beantwoorden, Citeren en Uitvouwen/Samenvouwen beschikbaar. Klik op Samenvouwen om een bericht in te klappen. Hierdoor kunt u de hoeveelheid verticale schermruimte vergroten die beschikbaar is voor het weergeven van berichten.
 8. Als u in de foruminstellingen cijfertoekenning voor berichten hebt ingeschakeld, ziet u bij Algemene waardering de gemiddelde beoordeling van een bericht. Wanneer u het aantal sterren aanwijst, wordt Uw beoordeling weergegeven.