Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Pagina-ontwerp

Kies voor helder en overzichtelijk.

Hieronder staan ideeën voor pagina-ontwerp, lay-out en typografie die u kunt toepassen om uw inhoud efficiënt en beter leesbaar te maken.

Ontwerpprincipes

  • Houd pagina's strak en overzichtelijk. Gebruik voldoende witruimte tussen alinea's, afbeeldingen en andere pagina-elementen om het paginabeeld overzichtelijk te houden voor lezers.
  • Lijn tekst en koppen links uit. Meestal scannen lezers van online teksten de linkerkant van de pagina. Gecentreerde koppen hebben tot gevolg dat uw lezers harder moeten werken om gefocust te blijven op het materiaal.
  • Gebruik alinea's in blokstijl. Voeg ruimte in na elke alinea en laat de eerste regel niet inspringen.
  • Wees consistent. Creëer voorspelbaarheid door lay-outs te gebruiken waarin ontwerpelementen op elke pagina worden herhaald. Gebruik op elke pagina dezelfde lettertypen, kleuren en kopstijlen om studenten een vertrouwd gevoel te geven waardoor ze informatie sneller kunnen vinden.
  • Gebruik koppen. Presenteer informatie in blokken en maak pagina's eenvoudiger te scannen. Kies zorgvuldig een kleurenschema en gebruik kleuren die de leesbaarheid maximaliseren. Gebruik bij twijfel zwart op wit.
  • Gebruik tabellen om gegevens te presenteren. Gebruik geen tabellen als u een paginalay-out gaat maken. U kunt codes toevoegen aan tabellen voor gegevens, zodat schermlezers koptekstrijen en celgegevens goed kunnen interpreteren. Als u tabellen gebruikt om de lay-out van de pagina te definiëren, wordt het lastiger voor schermlezers om de informatie op de pagina te interpreteren.
  • Gebruik eenvoudige typografie. Gebruik nooit meer dan drie verschillende lettertypen binnen een cursus. Wees consistent in het gebruiken van de lettertypen. Gebruik bijvoorbeeld Verdana voor de hoofdtekst en Times New Roman voor subkopjes.