Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Kleur

  1 op de 12 mannen en 1 op de 165 vrouwen zijn in bepaalde mate
              kleurenblind.1

Veel mensen beseffen de kracht en het belang van kleurenschema's en kleuren in leerprocessen. De meeste mensen hebbendrie computermuizen met verschillende kleuren een voorkeur voor bepaalde kleuren. Kleurenblindheid is maar één belangrijke factor waarmee u rekening moet houden als u een kleurenschema gaat ontwerpen dat uw inhoud voor alle studenten toegankelijk maakt.

Kleuren worden anders weergegeven afhankelijk van de persoon, de computer, het beeldscherm, het besturingssysteem of de gebruikte browser. Omdat u er niet zeker van kunt zijn dat iedereen de "echte" kleuren ziet die u kiest, is het een goed idee uw cursus op verschillende computers en in verschillende browsers te bekijken zodat u kunt zien hoe de kleuren daar worden weergegeven.

Belangrijke kleuroverwegingen

  • Gebruik een consistent kleurenschema. Gebruik niet meer dan vijf kleuren in uw palet. Verschillende tinten van dezelfde kleur met één of twee extra kleuren als accenten werken goed.
  • Kies een lichte tint voor de achtergrondkleur. Donkere tekst op een witte achtergrond is de combinatie met de hoogste leesbaarheid. Als u kiest voor een niet-witte achtergrond, selecteer dan een lichte kleur voor een maximaal contrast. Gebruik geen donkere pagina's of felle kleuren, zoals lichtrood, -groen of -geel. Hierdoor worden de ogen snel moe en ze maken tekst slecht leesbaar.
  • Gebruik kleuren discreet en maak weinig gebruik van harde kleuren. Zwart op geel is bijvoorbeeld een goede kleurencombinatie omdat het contrast tussen de kleuren sterk is. Maar voor een hele pagina? U kunt de combinatie zwart en geel wel gebruiken om de aandacht op een gedeelte van uw pagina te vestigen, zoals een informatiegrafiek.
  • Kies verschillende kleuren voor elk van de drie statussen van koppelingen: gevolgd, actief en statisch. Gebruik deze kleuren consistent binnen de cursus. Kleuren van koppelingen moeten donker genoeg zijn om goed zichtbaar te zijn op een witte achtergrond.
  • Plaats geen rode en groene, en blauwe en bruine elementen bij elkaar. Deze kleurparen zijn lastig van elkaar te onderscheiden door mensen die kleurenblind zijn.
  • Maak niet uitsluitend gebruik van kleur om belangrijke informatie over te brengen. Laat belangrijke tekst opvallen door deze vet te maken, er een sterretje (*) bij te zetten of te cursiveren met behulp van em-tags. Gebruik het kenmerk ALT bij gekleurde afbeeldingen om informatie over te brengen die kleurafhankelijk is.

Harmonieuze kleurencombinaties

afbeelding bij de tekst   Monochromatisch

Monochromatische kleurenschema's zijn gebaseerd op één kleur. U kunt verschillende tinten van een kleur gebruiken om de perceptie van verschillende kleuren te geven. Monochromatische kleurenschema's zijn harmonieus en vredig, en geven een gevoel van subtiliteit. Kies voor één kleur om eenheid te creëren en dingen met elkaar te verbinden.

afbeelding bij de tekst   Analoog

Analoge kleurencombinaties gebruiken kleuren die zijn gerelateerd. Analoge kleurenschema's bestaan uit kleuren die naast elkaar staan in het kleurenwiel. Deze kleuren passen meestal goed bij elkaar en resulteren in serene en prettige ontwerpen. Deze combinaties zijn vaak terug te vinden in de natuur, en zijn harmonieus en prettig om te zien. Een selectie van blauwe en paarse kleuren, of rode en oranje, levert een analoog kleurenschema op.

afbeelding bij de tekst   Contrasterend

Contrasterende kleuren zijn complementair en prettig om te zien. Tegengestelde kleuren resulteren in contrasterende kleurenschema's. Geel en paars of rood en groen zijn voorbeelden van contrasterende kleuren. Contrasterende kleurenschema's gebruiken meestal een warme kleur en een koude kleur.

afbeelding bij de tekst   Trichromatisch

Trichromatische kleurencombinaties bestaan uit drie tegengestelde kleuren. Een trichromatisch kleurenschema gebruikt kleuren die op gelijke afstand van elkaar liggen in de kleurencirkel. Rood, geel en blauw zijn een voorbeeld van een trichromatisch kleurenschema.

 

Bron: 1http://www.indiana.edu/~pedagogy/pre...hapter6etp.pdf