Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Aanbevolen procedure: De cursusomvang beperkt houden

Probeer altijd rekening te houden met de omvang van de cursussen die u maakt. Uw Blackboard-beheerder zal u er dankbaar voor zijn! Het is mogelijk dat binnen de instelling limieten voor de cursusomvang zijn gedefinieerd. In dat geval helpt het om binnen het gehele semester aan deze limiet te voldoen door de omvang van geüploade bestanden zo veel mogelijk te beperken wanneer u inhoud gaat maken. Volg de onderstaande aanbevelingen om schijfruimte te besparen op de server van uw instelling. De kans bestaat dat uw instelling andere beleidsregels heeft opgesteld waaraan u zich moet houden.

Video — maak een koppeling naar video's in plaats van videobestanden te uploaden naar een cursus. Upload uw video's naar YouTube, Vimeo of een speciale mediaserver op de campus en voeg vervolgens in uw cursus een koppeling naar de video's toe. Zorg er wel voor dat u zich houdt aan de regels voor intellectueel eigendom. Het kan bijvoorbeeld juridisch niet zijn toegestaan een video van National Geographic op Vimeo te publiceren, terwijl u wel een licentie hebt om de video te gebruiken in een cursus.

Gebruik mashups — upload diaverzamelingen naar SlideShare, video's naar YouTube of foto's naar Flickr. U kunt al deze elementen vervolgens eenvoudig insluiten in uw cursus met de tool Mashups van Blackboard Learn. Zie Mashups maken voor meer informatie.

Cursusbestanden of Content Collection — zoek naar grote bestanden en ongebruikte bestanden en mappen die u kunt verwijderen.

Maak bestanden kleiner — maak bestanden kleiner voordat u ze gaat uploaden:

  • Microsoft Office-bestanden; gebruik de tools in Microsoft Office om bestanden van PowerPoint en Word kleiner te maken. De betreffende optie staat meestal in het menu Bestand. U kunt bestanden ook opslaan als PDF's voordat u gaat uploaden, waardoor de bestanden vaker kleiner worden maar ook niet meer zijn te bewerken.
  • Foto's; gebruik een grafisch programma om het formaat van foto's aan te passen voor weergave op het scherm voordat u ze gaat uploaden. U kunt dit ook doen met een online service zoals http://www.shrinkpictures.com of http://www.picresize.com.
  • Audio; gebruik software om audiobestanden te resamplen of te trimmen om ze kleiner te maken.