Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Zelfbeoordeling en collegiale beoordeling

Het Building Block Zelfbeoordeling en collegiale beoordeling is een tool die is bedoeld voor het bevorderen van de objectieve, analytische en didactische vaardigheden van studenten. Het beoordelen van het werk van medestudenten via een op criteria gebaseerde evaluatie maakt het mogelijk constructieve feedback te geven. De constructieve feedback die studenten geven aan en ontvangen van medestudenten kan bijdragen aan een beter begrip van de materie en waardevol inzicht geven in hun eigen prestaties.

Het Building Block Zelfbeoordeling en collegiale beoordeling kan helpen bij het verdelen van de werkbelasting en ervoor zorgen dat studenten feedback ontvangen van verschillende personen. Een ander voordeel is dat studenten analytische ervaring kunnen opdoen door het evalueren van inzendingen op basis van vastgelegde criteria.

U kunt deze toetsen exporteren, samen met de bijbehorende vragen en criteria, en later weer importeren.

Vragen bieden zowel de structuur als de inhoud van de beoordeling. Het kunnen zeer eenvoudige vragen zijn ("Hoeveel is 2 plus 2?") of moeilijke vragen ("Beschrijf de hoofdoorzaak van de val van het Romeinse Rijk."").

De criteria van een vraag vormen een manier om de antwoorden op die vraag te evalueren. Het aantal criteria kan variëren van één ("De vraag is beantwoord =4") tot een groot aantal:

  • Zorgt het antwoord ervoor dat de materie in een bredere context van het onderwerp wordt geplaatst?
  • Is het antwoord goed geordend en is de layout overzichtelijk?
  • Is het antwoord zorgvuldig nagelezen? Geen ernstige grammaticale fouten, spelfouten of typografische fouten gevonden?

Functies en voorzieningen

U kunt toetsen ook plannen, zodat er voldoende tijd is voor het inzenden van werkstukken en het evalueren hiervan. Hierbij kunt u ook rekening houden met de tijd die nodig is om eventuele inhoudsitems te raadplegen die aan de beoordeling zijn gekoppeld.

U kunt zowel zelfevaluaties als anonieme evaluaties toestaan. Deze opties kunnen ertoe bijdragen dat toetsen en evaluaties nog eerlijker worden uitgevoerd. De kans bestaat echter ook dat ze van invloed zijn op de integriteit van het beoordelingsproces.