Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Webmappen en gedeelde locaties

U kunt WebDAV gebruiken om bestanden te delen via internet. WebDAV is compatibel met de meeste besturingssystemen. Als WebDAV is geconfigureerd voor Blackboard Learn, kunnen gebruikers inhoud in Content Collection op dezelfde wijze benaderen als inhoud op gewone netwerkstations of in mappen op hun computer.

Wanneer WebDAV (of een webmap) is geconfigureerd, kunnen alle bestanden voor een cursus worden beheerd vanaf uw computer. Inhoud kan via slepen-en-neerzetten worden verplaatst tussen schijfstations en mappen om de gewenste structuur te verkrijgen.

Als u werkt met een Mac, maakt u gebruik van een gedeelde locatie in plaats van een webmap.

Aangezien de mapstructuur zichtbaar is en u hierin vrij kunt navigeren, kunnen er ook andere bewerkingen worden uitgevoerd op de bestanden en mappen in een webmap of gedeelde locatie. U kunt een bestand ook rechtstreeks in een webmap of op een gedeelde locatie bewerken. Het is dus niet nodig het bestand eerst te downloaden, vervolgens te wijzigen en dan weer te uploaden. Gebruikers die inhoud met HTML-bestanden uit oudere versies dan 9.1 hebben overgezet, kunnen een webmap of gedeelde locatie gebruiken om die bestanden te openen in het programma van hun keuze.

Veel gebruikers zijn bekend met WebDAV en geven dan ook de voorkeur aan deze methode van bestandsbeheer.

Als deze functie niet beschikbaar is, heeft uw instelling de functie mogelijk uitgeschakeld.

Acties voor webmappen/gedeelde locaties

U kunt via WebDAV de volgende bewerkingen uitvoeren voor bestanden en mappen in Content Collection:

 • Bestanden en mappen uploaden
 • De inhoud van mappen in Content Collection bekijken.
 • Bestanden openen, weergeven en bewerken, zoals een bestand van Microsoft®.
 • Mappen maken.
 • Bestanden en mappen verplaatsen, kopiëren, verwijderen en hernoemen.

Bestandsnamen

Bestandsnamen mogen de volgende tekens bevatten:

 • a-z
 • 0-9
 • punt '.'
 • onderstrepingsteken '_'

Daarnaast worden alle standaard ISO 8859-tekens (geen vreemde tekens of symbolen) ondersteund.

Alle spaties in de naam van het geüploade bestand worden geconverteerd naar onderstrepingstekens (_). Speciale tekens worden niet ondersteund in bestandsnamen.

Een webmap instellen in Microsoft Windows©

Als u verbinding wilt maken met een webmap, gebruikt u het webadres van de map in Content Collection in combinatie met een geldige gebruikersnaam en een geldig wachtwoord.

 1. Klik in Content Collection op Webmap instellen op de actiebalk van de map op het hoogste niveau. Als u op deze locatie begint, weet u zeker dat WebDAV toegang heeft tot alle mappen in Content Collection. U kunt elke map binnen Content Collection selecteren. Het is wel zo dat het pad naar de webmap niet langer mag zijn dan 240 tekens. Elke geselecteerde map heeft een ander adres.
 2. Klik op de pagina Webmappen gebruiken met de rechtermuisknop op de URL die wordt weergegeven bij Huidig webadres en kopieer de URL. Dit adres hebt u verderop nodig.
 3. Kies in het menu Start van Windows Documenten > Mijn documenten. Selecteer Mijn netwerklocaties in het linkerframe.
 4. Kies Netwerklocatie toevoegen in het menu Netwerktaken.
 5. Selecteer in de wizard Netwerklocatie toevoegen de optie Een andere netwerklocatie kiezen om een snelkoppeling te maken.
 6. Plak de eerdere gekopieerde URL voor de webmap en klik op Volgende.
 7. Typ de gebruikersnaam en het wachtwoord voor Blackboard Learn als dat wordt gevraagd. Voer een naam in voor de netwerklocatie en klik op Volgende. Klik op Voltooien om de wizard af te sluiten. U wordt mogelijk opnieuw gevraagd uw gebruikersnaam en wachtwoord op te geven.
 8. De webmap wordt geopend met de bestanden en mappen uit de map Content Collection. Zoek de map waaraan u bestanden of mappen wilt toevoegen. Zoek de map op uw computer met de bestanden en mappen die u wilt overbrengen.
 9. Nu kunt u een of meer bestanden en mappen verplaatsen van de webmap naar de map op uw computer en omgekeerd. Klik op een muisknop en sleep het bestand naar de doelmap. Laat de muisknop los om het bestand in de nieuwe map te plaatsen. Bestanden en mappen die u naar de webmap sleept, worden gekopieerd naar Content Collection. U kunt uiteraard ook bestanden en mappen van de webmap naar uw computer kopiëren. U kunt ook kopiëren en plakken gebruiken in plaats van slepen-en-neerzetten.
 10. Klik in Content Collection op Vernieuwen op de actiebalk om de geüploade bestanden weer te geven.

Als alle bestanden en mappen zijn gekopieerd, verbreekt u de verbinding met de webmap. Als u dat niet doet, wordt de verbinding gehandhaafd totdat u de computer uitschakelt. Als u een gemeenschappelijke computer gebruikt, hebben andere gebruikers dan toegang tot alle inhoud in Content Collection.

Wanneer u de webmap in de toekomst wilt gebruiken, opent u Mijn netwerklocaties en selecteert u de snelkoppeling voor de webmap die u hebt gemaakt.

Een gedeelde locatie instellen in Mac OS©

Als u verbinding wilt maken met een webmap, wat een gedeelde locatie wordt genoemd op de Mac, gebruikt u het webadres van de map in Content Collection in combinatie met een geldige gebruikersnaam en een geldig wachtwoord.

klik op het plusteken naast het geplakte adres om dit toe te voegen aan het vak Favoriete servers. U kunt het adres dan eenvoudig selecteren en hoeft het niet steeds te kopiëren. Als u vanaf nu verbinding wilt maken met deze gedeelde locatie, kunt u beginnen bij stap 3.

 1. Klik in Content Collection op Gedeelde locatie instellen op de actiebalk van de map op het hoogste niveau. Als u op deze locatie begint, weet u zeker dat WebDAV toegang heeft tot alle mappen in Content Collection. U kunt elke map binnen Content Collection selecteren. Het is wel zo dat het pad naar de gedeelde locatie niet langer mag zijn dan 240 tekens. Elke geselecteerde map heeft een ander adres.
 2. Kopieer op de pagina Gedeelde locaties gebruiken de URL die wordt weergegeven bij Huidig webadres. Dit adres hebt u verderop nodig.
 3. Selecteer in de Finder de optie Ga > Verbind met server.
 4. Plak in het venster Verbinden met server de eerder gekopieerde URL in het veld Serveradres. Klik op Verbind.
 5. Als er een verificatievenster van WebDAVverschijnt, typt u een gebruikersnaam en wachtwoord voor Blackboard Learn. Klik op OK.
 6. Als er verbinding is met de gedeelde locatie, verschijnt er een pictogram op het bureaublad van de Mac om het netwerk aan te geven. Dubbelklik op het pictogram om de gedeelde locatie te openen. De gedeelde locatie wordt geopend met de bestanden en mappen uit Content Collection. Zoek de map waaraan u bestanden of mappen wilt toevoegen.
 7. Zoek de map op uw computer met de bestanden en mappen die u wilt overbrengen.
 8. Nu kunt u een of meer bestanden en mappen verplaatsen van de gedeelde locatie naar de map op uw computer en omgekeerd. Klik op een muisknop en sleep het bestand naar de doelmap. Laat de muisknop los om het bestand in de nieuwe map te plaatsen. Bestanden en mappen die u naar de gedeelde locatie sleept, worden gekopieerd naar Content Collection. U kunt uiteraard ook bestanden en mappen van de gedeelde locatie naar uw computer kopiëren. U kunt ook kopiëren en plakken gebruiken in plaats van slepen-en-neerzetten.
 9. Klik in Content Collection op Vernieuwen op de actiebalk om de geüploade bestanden weer te geven.

Nadat u de gedeelde locatie hebt gebruikt, worden sommige bestanden misschien weergegeven met dubbele bestandsnamen die beginnen met "._" of ".DS Store." U kunt deze bestanden zonder problemen verwijderen uit Content Collection.

Als u alle bestanden en mappen hebt gekopieerd, sluit u het venster en sleept u het pictogram van het netwerk naar de prullenbak om de verbinding met de gedeelde locatie te verbreken. Als u dat niet doet, wordt de verbinding gehandhaafd totdat u de computer uitschakelt. Als u een gemeenschappelijke computer gebruikt, hebben andere gebruikers dan toegang tot alle inhoud in Content Collection.