Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Aanbevolen procedure: Online succesvol zijn

Dit zijn de drie belangrijkste redenen die studenten hebben genoemd voor het niet succesvol afronden van een online cursus, aldus een onderzoek onder online studenten van openbare scholen voor hoger (beroeps)onderwijs tussen 2001 en 2010 (Fetzner, 2013):

  1. Ik raakte achterop met mijn studie en het was te moeilijk om dat weer in te halen.
  2. Ik had persoonlijke problemen (gezondheid, werk, kleine kinderen).
  3. De combinatie van studeren en werken of gezin was te zwaar.

Afbeelding bij de tekstZorg dat dit u niet overkomt!

Gebruik de volgende tips om uw eigen succesverhaal te schrijven.

File:nl-nl/Learn/9.1_SP_14/Student/020_Get_Started/How_to_Succeed_Online/check.png Blijf betrokken

Laat u niet verleiden tot de gedachte: "dat haal ik later wel weer in." Zorg ervoor dat u betrokken blijft. Zorg dat alles nauwkeurig georganiseerd is, ook als er extra speling is in de online cursussen.

Neem een kijkje.  Als er een “introductieweek” wordt aangeboden voordat de online cursus begint, lees dan de syllabus, neem het schema door en kijk hoe u kunt navigeren in Blackboard.

Maak een hoofdagenda.  Print het cursusschema en de syllabus en voeg einddatums, inclusief dagen en tijden, toe aan een hoofdagenda. Dit kan een digitale of een gedrukte versie zijn, wat voor u het prettigst werkt.

Afbeelding bij de tekstGebruik de ingebouwde tools. Cursusitems met cijferbeoordeling, zoals toetsen, opdrachten en beoordeelde discussies, worden automatisch toegevoegd aan de Agenda van Blackboard. U hebt zelfs de mogelijkheid om uw cursusagenda te importeren in externe agenda's zoals Google Agenda. Gebruik Mijn Blackboard dagelijks. U kunt hier herinneringen zien voor einddatums en andere meldingen in Updates, cursusinteracties in Berichten en uw laatste cijfers in Mijn cijfers.

Meld u vroeg en regelmatig aan.  Bekijk aan het begin van elke week of eenheid alle cursusactiviteiten en opdrachten die u in die week moet inleveren. Als u vragen hebt, stel deze dan aan het begin van de week zodat u de taak nog steeds op tijd kunt af krijgen.

Houd rekening met technische problemen. Bewaar het telefoonnummer van de helpdesk van uw school en de URL van de website op uw telefoon en schrijf deze gegevens ook ergens op. U weet dan zeker dat u ook technische hulp kunt krijgen als uw computer niet werkt. Aangezien cursussen van Blackboard toegankelijk zijn vanaf elke computer of elk apparaat met een internetverbinding, zijn computerproblemen meestal geen geldig excuus voor te laat ingeleverd werk. Zorg dat u een andere manier kunt gebruiken om het werk op tijd af te krijgen, zoals een computer in de mediatheek of de laptop van een vriend. Als u instructies nodig hebt voor een Blackboard-tool, kunt u altijd help.blackboard.com raadplegen.

Als u toch achterop raakt... en het ondanks uw inzet niet lukt om de achterstand in te halen, vraag dan in een vroeg stadium hulp aan uw docent.

File:nl-nl/Learn/9.1_SP_14/Student/020_Get_Started/How_to_Succeed_Online/check.png Houd rekening met onvoorziene omstandigheden

Alle studenten krijgen op een bepaald moment te maken met persoonlijke problemen. Een goede voorbereiding op onverwachte omstandigheden en de manier waarop u hiermee omgaat, zijn bepalend voor een succesvolle afronding van uw studie.

Communiceer met uw docent.  Als er sprake is van ernstige persoonlijke problemen, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw docent zodat ze bekend zijn met de situatie. Zorg voor een goede relatie met uw docent, ook als er geen problemen zijn.

Vraag om hulp.  Onderwijsinstellingen hebben verschillende voorzieningen om studenten te helpen, zoals counselors en decanaten. Maak hier dan ook gebruik van en vraag om hulp bij eventuele persoonlijke problemen.

Plan uw werk ruim in  Vaak is het niet zo “of” persoonlijke problemen een invloed gaan hebben op uw studie, maar “wanneer” dit het geval gaat zijn. Maak daarom een goede planning en laat elke week wat extra tijd vrij zodat u ook nog genoeg tijd hebt als er zich problemen van persoonlijke aard voordoen.

Een goede indeling van uw tijd is zeer belangrijk.  Maak een goede en realistische planning zodat u niet op het laatste moment nog aan uw taken moet beginnen. Gebruik de ingebouwde agenda en de tools van Mijn Blackboard, zoals beschreven in het vorige gedeelte, om taken prioriteit te geven.

File:nl-nl/Learn/9.1_SP_14/Student/020_Get_Started/How_to_Succeed_Online/check.png Integreer uw cursuswerk in uw leven

Het is best lastig om een goede balans te vinden tussen school en uw andere bezigheden, maar het is niet onmogelijk.

Stel doelen.  Formuleer studiedoelen voor de lange en korte termijn, inclusief tijdsperioden, voor het afronden van uw studietaken. Het maakt niet uit of u als doel hebt een doctoraal te halen, een certificaat of een paar cursussen voor persoonlijke of professionele groei. Plan de tijd die u nodig denkt te hebben om dat doel te realiseren en tegelijkertijd voldoende tijd over te houden voor uw andere verantwoordelijkheden. Beperk het aantal inschrijvingen voor cursussen tot een acceptabel aantal.

Voeg persoonlijke en cursusagenda's samen.  Stel een takenlijst op en maak een hoofdagenda, digitaal of gedrukt, wat voor u het prettigst werkt. U krijgt dan een “totaalbeeld” van alle einddatums voor cursuswerk, samen met belangrijke datums voor uw persoonlijke leven en uw werk. Als u vaststelt dat een bepaalde week heel erg druk gaat worden, plan uw cursuswerk dan ruim van tevoren in zodat u niet te laat bent met het inleveren van opdrachten.

U kunt cursusagenda's van Blackboard importeren in externe agendatoepassingen.

Bron

Fetzner, M. (2013). What Do Unsuccessful Online Students Want Us To Know? JALN 17(1), 13-27.

Bijdrage van

Marie Fetzner, Ed. D. | Monroe Community College | Rochester, NY