Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Blogs

De instelling en de cursusleider bepalen welke tools beschikbaar zijn. Als deze tool niet beschikbaar is, heeft de instelling of de cursusleider de tool mogelijk uitgeschakeld.

Een blog is een persoonlijk online dagboek dat regelmatig wordt bijgewerkt en dat bedoeld is voor een groot publiek. Elke blogvermelding kan bestaan uit een combinatie van tekst, afbeeldingen, koppelingen, multimedia, mashups en bijlagen. Blogs zijn een handig hulpmiddel voor het delen van kennis en materialen met overige deelnemers aan de cursus. U kunt berichten op het blog plaatsen en reageren op bestaande berichten. Gebruik het blog om uw ideeën op papier te zetten en te delen met de andere cursusdeelnemers.

Als de eigenaar van een blog zult u regelmatig bijdragen moeten publiceren. De cursusleider en cursusdeelnemers kunnen hierop dan reageren. Een blog kan ook eigendom zijn van een cursus of een groep. in het gebied van de groep kunnen alle leden van een groep vermeldingen toevoegen voor hetzelfde blog, bijvoorbeeld om op elkaar te reageren. Alle cursusdeelnemers kunnen opmerkingen in een groepsblog lezen, maar alleen leden van de groep kunnen vermeldingen publiceren. De cursusleider kan opmerkingen toevoegen en een cijfer geven aan afzonderlijke berichten.

De pagina met blogonderwerpen is onderverdeeld in twee hoofdsecties. De instructies kunt u lezen in het inhoudsframe. Klik op de pijl om het veld samen te vouwen. Vouw in het zijpaneel het gedeelte Bloggegevens uit om meer informatie weer te geven.

 1. Blogvermelding maken: Maak een blogvermelding met de optie Blogvermelding maken. U kunt op elk moment een andere blogvermelding maken voor een onderwerp. Dit is bijvoorbeeld het geval als de cursusleider een opmerking toevoegt met het verzoek iets toe te lichten voordat een cijfer wordt toegekend of om een onderwerp voor een vermelding voor te stellen.
 2. Bloginstructies: lees de instructies voor het blog en doelen die de cursusleider eventueel heeft afgestemd op het blog.
 3. Concepten weergeven: hiermee kunt u alle vermeldingen weergeven die als concept zijn opgeslagen. Klik op Concepten weergeven op de actiebalk.
 4. Bloginvoer: blogvermeldingen worden weergegeven in het inhoudsframe achter de instructies.
 5. Opmerking: voeg opmerkingen toe door op Opmerking te klikken.
 6. Bloggegevens: bekijk in het zijpaneel de bloggegevens in dit gedeelte, bijvoorbeeld of andere gebruikers opmerkingen hebben toegevoegd. Het gedeelte Bloggegevens is standaard samengevouwen. U moet het gedeelte uitvouwen om de informatie te zien.
 7. Cijfer: dit gedeelte is beschikbaar als de cursusleider beoordeling heeft ingeschakeld voor het blog. U kunt hier zien of er een cijfer is toegekend voor uw blogvermeldingen.
 8. Meer blogs: hiermee kunt u blogvermeldingen van andere cursusleden bekijken.
 9. Index: in dit gedeelte kunt u voor een week of maand de titels zien van geselecteerde vermeldingen, afhankelijk van de instellingen die de cursusleider heeft opgegeven voor het blog. De titel van de meest recente vermelding wordt als eerste weergegeven.

Een blog weergeven

U kunt drie soorten blogs bekijken.

 • Cursus: Alle ingeschreven gebruikers kunnen berichten toevoegen aan het blog en opmerkingen toevoegen aan berichten.
 • Individueel: Alleen de eigenaar van het blog kan berichten toevoegen. Alle andere ingeschreven gebruikers kunnen opmerkingen bekijken en toevoegen.
 • Groep: Als de cursusleider de tool Blogs inschakelt voor een groep, kunnen alle groepsleden blogberichten posten en opmerkingen toevoegen voor berichten. Alle cursusdeelnemers kunnen groepsblogs bekijken. Ze kunnen echter alleen opmerkingen toevoegen, geen berichten publiceren. U kunt alleen bijdragen leveren aan het blog van uw eigen groep.

De cursusleider kan berichten wijzigen en verwijderen in alle drie de soorten blogs. Daarnaast kan de cursusleider opmerkingen van gebruikers verwijderen.

Als u uit een cursus bent verwijderd, hebt u geen toegang tot blogs Als u uit een cursus wordt verwijderd nadat afzonderlijke blogs zijn gemaakt, worden al uw berichten en opmerkingen verwijderd. Als u wordt verwijderd uit een cursus nadat cursusblogs zijn gemaakt, blijven al uw berichten en opmerkingen behouden, maar wordt de naam van de afzender of de maker van de opmerkingen gewijzigd in "Anoniem".

 1. Klik in het cursusmenu op Blogs.

  -OF-

  Klik in het cursusmenu op Tools. Selecteer Blogs op de pagina Tools.
 2. Klik op de overzichtspagina met blogs op de naam van het blog dat u wilt openen.

Een blogvermelding maken

Alleen de cursusleider kan een blog maken. U kunt vervolgens wel vermeldingen toevoegen aan het blog. De onderwerpen van het blog worden in alfabetische volgorde weergegeven op de pagina Blogs. U kunt per blog zien of het een groepsblog is, een cursusblog of een individueel blog.

Als dit is toegestaan door de instelling, kunt u een avatar uploaden die in uw persoonlijke blogs wordt weergegeven. U kunt een foto van uzelf gebruiken of een afbeelding die u bij u vindt passen.

 1. Klik in het cursusmenu op Blogs.

  -OF-

  Klik in het cursusmenu op Tools. Selecteer Blogs op de pagina Tools.
 2. Klik op de overzichtspagina met blogs op de naam van het blog dat u wilt openen.
 3. Klik op de actiebalk van de pagina met onderwerpen van het blog op Blogvermelding maken.
 4. Typ op de pagina Blogvermelding maken een titel voor de vermelding.
 5. Typ de tekst in het tekstvak Bericht van vermelding.
 6. U kunt ook het veld Blogvermeldingsbestanden gebruiken om op een van de volgende manieren een bestand bij te voegen:
  • Als u een bestand wilt uploaden vanaf uw computer, klikt u op Bladeren in mijn computer.
  • Als u een bestand wilt uploaden vanuit de opslaglocatie van de cursus:
   • Als Cursusbestanden de opslaglocatie is van de cursus, klikt u op Bladeren in cursusbestanden.

    -OF-

   • Als uw instelling beschikt over een licentie voor Inhoudsbeheer, klikt u op Bladeren in Content Collection.

  Bestanden die zijn toegevoegd door studenten worden alleen bij hun vermeldingen weergegeven. Deze bestanden worden niet opgeslagen in Cursusbestanden of Content Collection.

 7. Klik op Vermelding posten.

  -OF-

  Klik op Vermelding als concept opslaan om de vermelding op te slaan en later te posten.

Rubrieken

Als de cursusleider een rubriek gebruikt voor het blog en deze beschikbaar heeft gesteld, klikt u bij Cijfer voor blog op de knop Rubriek weergeven om de criteria voor cijfertoekenning te bekijken. Als er geen rubriek is gekoppeld of de cursusleider rubrieken niet beschikbaar heeft gemaakt, kunt u de knop Rubriek weergeven niet kiezen.

Concepten van blogvermeldingen weergeven

Klik op Vermelding als concept opslaan om de vermelding op te slaan en later te posten. Klik op Concepten weergeven om deze vermeldingen te bekijken op de beginpagina van de tool Blog. Klik op de titel van de vermelding om deze eventueel aan te passen en dan te posten.

Een opmerking toevoegen voor een blogvermelding

U kunt opmerkingen toevoegen aan blogvermeldingen van andere gebruikers. Dit kan voor persoonlijke blogs, maar ook voor cursusblogs en groepsblogs. De cursusleider bepaalt of u anoniem opmerkingen kunt toevoegen en of uw opmerkingen kunt verwijderen.

 1. Klik in het cursusmenu op Blogs.

  -OF-

  Klik in het cursusmenu op Tools. Selecteer Blogs op de pagina Tools.
 2. Klik op de pagina Blogs op de naam van het blog dat u wilt openen.
 3. Op de pagina met onderwerpen van het blog kunt u een blog bekijken door aan de zijkant op de naam van een gebruiker te klikken bij Meer blogs. De blogvermeldingen van de gebruiker worden weergegeven in het inhoudsframe.
 4. Klik op Opmerking voor het gewenste bericht.
 5. Typ uw reactie in het tekstvak Opmerking.
 6. Klik op Toevoegen.

Een blogvermelding wijzigen

De cursusleider bepaalt of u wijzigingen mag aanbrengen in blogberichten die u hebt gepubliceerd. Als u een bericht wijzigt waaraan al een cijfer is toegekend, wordt het oorspronkelijke bericht verwijderd.

 1. Klik in het cursusmenu op Blogs.

  -OF-

  Klik in het cursusmenu op Tools. Klik op Blogs op de pagina Tools.
 2. Klik op de pagina Blogs op de naam van het blog dat u wilt openen.
 3. Open het contextmenu van het bericht op de pagina met onderwerpen van het blog en selecteer Bewerken.
 4. Breng de gewenste wijzigingen aan op de pagina Blogvermelding bewerken.
 5. Klik op Vermelding posten.

Een blogvermelding verwijderen

De cursusleider bepaalt of u uw blogvermeldingen kunt verwijderen. Als u een bericht verwijdert waaraan al een cijfer is toegekend, wordt het oorspronkelijke bericht verwijderd.

 1. Klik in het cursusmenu op Blogs.

  -OF-

  Klik in het cursusmenu op Tools. Selecteer Blogs op de pagina Tools.
 2. Klik op de pagina Blogs op de naam van het blog dat u wilt openen.
 3. Open het contextmenu van het bericht op de pagina met onderwerpen van het blog en selecteer Verwijderen. Deze actie is definitief. U kunt deze actie niet ongedaan maken.

Blogcijfers weergeven

Nadat de cursusleider uw bijdragen aan een blog heeft beoordeeld, kunt u het cijfer op twee plaatsen bekijken. De cijfergegevens zijn beschikbaar in het gedeelte Blog cijfer geven van de pagina met blogonderwerpen en in de tool Mijn cijfers. U kunt ook de feedback van de cursusleider zien en de datum van de beoordeling.

Rubrieken

Als de cursusleider een rubriek gebruikt voor het blog en deze beschikbaar heeft gesteld, klikt u bij Cijfer voor blog op de knop Rubriek weergeven om de criteria voor cijfertoekenning te bekijken.

Als er geen rubriek is gekoppeld of de cursusleider rubrieken niet beschikbaar heeft gemaakt, kunt u de knop Rubriek weergeven niet kiezen.

Aandachtspunten bij het beheren van blogs

 • Als de cursusleider een blog verwijdert terwijl u een bijdrage schrijft voor het blog, worden het blog en alle opmerkingen verwijderd.
 • Als de beschikbaarheid van een blog wordt ingetrokken terwijl u een bijdrage schrijft, blijft het blog alleen zichtbaar voor de cursusleider.
 • Als de cursusleider de instelling van de optie Gebruikers toestaan vermeldingen te bewerken en te verwijderen wijzigt, blijven de vermeldingen beschikbaar maar kunt u deze niet meer wijzigen.
 • Als de cursusleider de instelling van de optie Gebruikers toestaan opmerkingen te verwijderen wijzigt, blijven de opmerkingen beschikbaar maar kunt u deze niet meer wijzigen.