Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Toetsenbordnavigatie in Blackboard Collaborate

Er zijn vier niveaus van toetsenbordnavigatie in Blackboard Collaborate:

Gebruik een hierna beschreven navigatiemethode om naar de functie te navigeren die u de focus wilt geven. Druk op de spatiebalk om die functie te activeren.

Als u de JAWS-schermlezer gebruikt om te navigeren binnen Blackboard Collaborate, moet u Java Access Bridge inschakelen.

Navigeren tussen modules

Wanneer u deelneemt aan een sessie van Blackboard Collaborate, heeft het deelvenster Deelnemers de focus. Met F6 kunt u in deze volgorde de modules van Blackboard Collaborate doorlopen:

 • Het deelvenster Deelnemers: de focus gaat naar de eerste naam in de lijst met deelnemers
 • Het deelvenster Chatten: de focus gaat naar het vak voor het invoeren van berichttekst

 • De werkbalk Samenwerking: de focus gaat naar de knop Whitebordmodus
 • De actiebalk: de focus gaat naar de knop Nieuwe pagina
 • Het deelvenster Audio en Video: de focus gaat naar de knop Spreken

Als u de volgorde van de deelvensters verandert, verandert ook de navigatievolgorde van F6.

Navigeren tussen elementen

U kunt met behulp van de Tab-toets door de verschillende elementen van de gebruikersinterface van Blackboard Collaborate lopen. Elementen zijn objecten zoals knoppen, velden en opties. Met de Tab-toets gaat u steeds naar het volgende navigatie-element binnen Blackboard Collaborate, in de volgorde die hieronder wordt aangegeven. Druk op Shift+Tab om in omgekeerde volgorde door de elementen te lopen.

Binnen elk deelvenster of venster kunt u met de Tab-toets van links naar rechts en van boven naar beneden tussen de elementen schakelen.

De tabvolgorde kan afwijken van de hieronder beschreven volgorde omdat de elementen die u ziet in de gebruikersinterface afhankelijk zijn van uw machtigingen en of u een moderator of een gewone deelnemer bent.

 • Deelnemerslijst: Wanneer u deelneemt aan een sessie van Blackboard Collaborate, heeft de eerste naam in de lijst met deelnemers de focus. Binnen de lijst kunt u met de pijltoetsen Omhoog en Omlaag langs de namen navigeren. Druk op de spatiebalk om het menu Deelnemersopties te openen voor de persoon met de focus.
 • Het deelvenster Chatten: Vervolgens gaat u met Tab door de elementen in het deelvenster Chatten: de knop voor uitvouwen/samenvouwen, menu met opties, gespreksvenster, invoervak voor tekst en de tabbladen met gesprekken.
 • De werkbalk Samenwerking: Vervolgens gaat u met Tab door de elementen op de werkbalk Samenwerking: de knop voor de whitebordmodus, de knop voor de modus Toepassingen delen, de knop voor de modus Webrondleiding, tijdelementen als er een timer is ingesteld, informatiemenu, de knop Inhoud laden en de knop Opnemen.
 • De actiebalk: Daarna navigeert u door de elementen op de actiebalk voor de geselecteerde modus of door het dialoogvenster Beschikbare selectie voor delen als de modus Toepassingen delen actief is.
 • Het deelvenster Audio en Video: Vervolgens gaat u met Tab door de elementen in het deelvenster Audio en Video: de knop voor uitvouwen/samenvouwen, de knop voor de wizard Audio-instelling, menu met opties, knoppen voor volume van microfoon en luidspreker, de knop Spreken , de knop voor het verzenden van video en de knop Videovoorbeeld.
 • Het deelvenster Deelnemers: Daarna gaat u met Tab door de elementen in het deelvenster Deelnemers: de knop voor uitvouwen/samenvouwen, menu met algemene opties, menu voor feedback, de knop Bezet, de knop Hand opsteken, het menu Peilingsreactie, de werkbalk PeiIingsreactie als er een peiling is gehouden (alleen moderators) en uiteindelijk weer terug naar de deelnemerslijst.

Navigeren binnen een werkbalk van een modulevenster

Wanneer u het venster van een module opent, kunt u met de Tab-toets langs de verschillende elementen van de interface navigeren, met één uitzondering: werkbalkknoppen. Het venster Ondertiteling, de bibliotheek Bestandsoverdracht, de bibliotheek Multimedia (alleen moderators), de bibliotheek Sessieschema (alleen moderators), het venster Vragenlijstbeheer (alleen moderators) en het venster Notities hebben grafische werkbalken met knoppen die uit pictogrammen bestaan. U moet het gebruik van de Tab-toets expliciet inschakelen om deze knoppen te kunnen gebruiken.

 • Windows: Druk op Alt+F8 om met de Tab-toets door de werkbalk te kunnen lopen. Druk nogmaals op Alt+F8 om de functie uit te schakelen.

 • Mac:Druk op Option+F8 om met de Tab-toets door de werkbalk te kunnen lopen. Druk nogmaals op Option+F8 om de functie uit te schakelen.

Navigeren binnen vervolgkeuzelijsten

Als u een menu met opties, een menu voor deelnemersinteractie (zoals de menu's Feedback en Peilingsreacties) of een andere vervolgkeuzelijst wilt openen, drukt u op Tab om het element te selecteren en drukt u vervolgens op de spatiebalk. Met de pijltoetsen Omhoog en Omlaag gaat u naar de gewenste menuoptie en met de spatiebalk activeert u de optie. Als de menuoptie een submenu is, drukt u op de spatiebalk of op Pijl-rechts om het submenu te openen.

Als u het menu wilt sluiten zonder een menuoptie te selecteren, drukt u op Escape.

Gebruik sneltoetsen om de hoofdmenu's te openen, zoals Bestand en Bewerken. Deze menu's kunt u niet openen via de Tab-toets. Als een hoofdmenu al is geopend, kunt u met de pijltoetsen navigeren door het menu en met de spatiebalk een menuoptie uitvoeren.

In dit gedeelte...