Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Launcher installeren voor Windows

Gebruik de volgende stappen om Blackboard Collaborate Launcher te downloaden en te installeren:

 1. Klik op de pagina Details van ruimte op Deelnemen aan ruimte of klik in de tabel Opnamen op een opnamekoppeling. Er verschijnt een bericht van Blackboard Collaborate met het verzoek het installatieprogramma van Launcher te downloaden als u Launcher nog niet hebt geïnstalleerd of als uw browser "denkt" dat Launcher nog niet is geïnstalleerd.

  • U gebruikt Launcher de eerste keer: als dit de eerste keer is dat u Launcher gebruikt, klikt u op Launcher downloaden in het venster Gebruikt u Blackboard Collaborate voor de eerste keer?.

  • U hebt Launcher eerder gebruikt: zelfs als u Launcher al hebt geïnstalleerd, is het mogelijk dat u wordt gezien als iemand die Launcher "voor het eerst gebruikt" en wordt u gevraagd om het programma te downloaden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als u bij het afsluiten van de browser de cache en cookies hebt gewist, u veilig of anoniem browsen hebt ingeschakeld, of u een andere browser gebruikt.

   In een dergelijke situatie hoeft u het installatieprogramma natuurlijk niet opnieuw te downloaden. Klik in het venster Gebruikt u Blackboard Collaborate voor de eerste keer? op Start Blackboard Collaborate nu om de download over te slaan en open vervolgens het .collab-bestand.
 2. Er verschijnt een herinnering voor het installeren van Launcher. Klik pas op OK in het bericht nadat u Launcher hebt geïnstalleerd.

  Gebruikers van Internet Explorer en Firefox: als u nu op OK klikt, wordt de aanwijzing voor het openen en uitvoeren van het installatiebestand verborgen achter een aanwijzing voor het openen van het bestand meeting.collab.

 3. Open de installatiewizard van Blackboard Collaborate. Dit scenario wordt door verschillende browsers anders afgehandeld en de werking van de browser kan afhankelijk zijn van de configuratie van de browserinstellingen.

  Als de browser ook aangeeft dat u het .collab-bestand moet openen, mag u dat pas doen nadat u Launcher hebt geïnstalleerd.

  Als u het installatieprogramma uitvoert, ziet u mogelijk een dialoogvenster met de melding dat het cab-bestand (cabinet) beschadigd is en niet kan worden gebruikt. Dit betekent dat het installatieprogramma niet helemaal is gedownload. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de verbinding even wegvalt tijdens het downloaden. Download het installatieprogramma opnieuw.

  • In Firefox wordt u gevraagd om het Windows-installatieprogramma BlackboardCollaborateLauncher-Win.msi op te slaan. Sla het bestand op. Het bestand wordt standaard opgeslagen in de bibliotheek Downloads van uw browser. Open de bibliotheek Downloads en, als de download is voltooid, open het bestand om de installatiewizard van Blackboard Collaborate te starten.

  • In Chrome wordt u gevraagd om het Windows-installatieprogramma BlackboardCollaborateLauncher-Win.msi op te slaan. Sla het bestand op. Het bestand wordt standaard opgeslagen in de map Downloads. Linksonder kunt u de voortgang van de download volgen. Als het downloaden is voltooid, klikt u op het gedownloade bestand om de installatiewizard van Blackboard Collaborate te starten.

  • In Internet Explorer wordt u gevraagd om het Windows-installatieprogramma BlackboardCollaborateLauncher-Win.msi uit te voeren of op te slaan. Klik op Uitvoeren om de installatiewizard van Blackboard Collaborate te starten.

 4. Klik op Volgende > om de installatiewizard te starten en klik op Voltooien als de wizard klaar is.

  Als u een scherm ziet met de vraag of u de installatie wilt aanpassen, herstellen of verwijderen, is Launcher al geïnstalleerd. Klik in dat geval op Annuleren om de wizard af te sluiten.

  Launcher voor Windows wordt geïnstalleerd door de wizard en wordt toegevoegd aan het Start-menu.

  Gebruikers met Windows 8 of hoger kunnen Launcher vinden op het Start-scherm in de Metro-weergave.

 5. Klik in het venster op OK om te bevestigen dat u Launcher hebt geïnstalleerd.

 6. Open meeting.collab om deel te nemen aan de sessie of play.collab om de opname af te spelen. Als dit niet wordt gevraagd, kunt u het bestand openen via de map Downloads.