Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Forums maken

Een discussieforum is een ruimte waar deelnemers een bepaald onderwerp of een aantal verwante onderwerpen bespreken. Gebruikers kunnen binnen elk forum meerdere discussielijnen starten. Een discussielijn bestaat uit het eerste bericht plus alle reacties daarop. U kunt forums en discussielijnen maken om discussies te concentreren in gebieden of onderwerpen die relevant zijn voor uw cursus.

Met behulp van foruminstellingen kunt u de discussieruimte op verschillende manieren gebruiken. Een cursusleider kan een forum beheren door discussielijnen te starten, gepubliceerde berichten te controleren en de berichten een cijfer te geven. Als een discussie door studenten wordt geleid, moet u echter studenten in de gelegenheid stellen zelf nieuwe discussielijnen te starten en berichten anoniem te posten. U kunt forums maken waar studenten eerst een bericht moeten plaatsen voordat ze de berichten van andere studenten kunnen zien en beantwoorden.

De pagina Forum maken

De forumbeschrijving die u opgeeft, zien gebruikers wanneer ze een discussielijn maken en wanneer ze een discussielijn openen waaraan ze pas kunnen deelnemen nadat ze een bericht hebben gepost. Forumbeschrijvingen worden vaak gebruikt om een discussie op gang te krijgen, en om die reden worden ze weergegeven wanneer gebruikers gaan posten.

U kunt kiezen tussen Standaardweergave, de standaardinstelling, en Deelnemers moeten een discussielijn plaatsen om andere discussielijnen op dit forum te kunnen zien..

De verschillende foruminstellingen zijn onderverdeeld in categorieën op de pagina, zodat u instellingen sneller kunt vinden. Instellingen die niet beschikbaar zijn op basis van de huidige selecties worden lichter gekleurd weergegeven of zijn doorgehaald.

Als u bijvoorbeeld instelt dat een deelnemer eerst een bijdrage moet leveren, worden bepaalde instellingen automatisch ingeschakeld en kunnen deze niet worden gewijzigd omdat dan de optie 'Deelnemers moeten een discussielijn plaatsen om andere discussielijnen op dit forum te kunnen zien' geen zin meer heeft. Ook kunnen auteurs niet hun eigen berichten verwijderen om te voorkomen dat een student iets post om de berichten van anderen te kunnen zien en vervolgens het eerder geplaatste bericht gaat aanpassen.

Forums maken

 1. Ga naar de discussieruimte en klik op Forum maken op de actiebalk.
 2. Typ op de pagina Forum maken een naam en eventueel instructies of een beschrijving. De beschrijving wordt samen met de naam van het forum weergegeven op de beginpagina van de tool Discussieruimte.
 3. Selecteer Ja bij Forumbeschikbaarheid.

  u kunt forums al vóór de cursus maken en de beschikbaarheid op Nee zetten totdat u het forum in gebruik wilt nemen.

 4. Schakel de selectievakjes Weergeven vanaf en Weergeven tot in om de datum- en tijdinstellingen in te schakelen. De ingestelde beperkingen hebben geen invloed op de beschikbaarheid, maar bepalen alleen wanneer het forum wordt weergegeven.
 5. Selecteer de gewenste foruminstellingen op basis van de specifieke behoeften.

  Instellingen voor weergeven van discussielijnen/reacties

  Om originele, creatieve en gevarieerde ideeën te stimuleren, kunt u de optie Deelnemers moeten een discussielijn plaatsen om andere discussielijnen op dit forum te kunnen zien selecteren. Studenten moeten dan eerst reageren voordat ze de berichten van andere studenten kunnen lezen.

  Als u Standaardweergave selecteert, kunnen gebruikers alle eerder gemaakte discussielijnen in het forum zien.

  Cijferinstellingen

  Wanneer u een forum of discussielijn met cijfertoekenning maakt, wordt er automatisch een bijbehorende kolom toegevoegd aan Grade Center.

  Klik op Cijfer geven aan forum en voer een puntwaarde in om de prestaties van de deelnemers in een forum te evalueren.

  Klik op Cijfer geven aan discussielijn om de prestaties van de deelnemers in elke afzonderlijke discussielijn te evalueren.

  Als u cijfers wilt geven aan berichten en berichten daarna niet meer mogen worden gewijzigd, moet u de optie Auteur toestaan eigen gepubliceerde berichten te bewerken niet inschakelen.

  Als u cijfertoekenning inschakelt voor het forum, schakel dan het selectievakje Deelnemers met de status Cijfer nodig weergeven in en selecteer het minimum aantal berichten in de vervolgkeuzelijst. Als u deze instelling toepast, wordt het pictogram Cijfer nodig weergegeven in het Grade Center en worden de bijdragen in de wachtrij op de pagina Cijfer nodig gezet als het opgegeven aantal bijdragen is bereikt. Als u een cijferoptie kiest en het selectievakje NIET inschakelt, wordt het pictogram Cijfer nodig niet weergegeven in het Grade Center en verschijnen de berichten niet op de pagina Cijfer nodig.

  Als u drie berichten kiest in de vervolgkeuzelijst en een gebruiker twee bijdragen levert, verschijnt het pictogram Wordt uitgevoerd in het Grade Center en de discussieruimte totdat het opgegeven aantal bijdragen is bereikt.

  Einddatum en rubriekinstellingen

  Als u cijfertoekenning inschakelt, kunt u een einddatum opgeven. Einddatums worden gebruikt om items met cijfertoekenning te ordenen en toe te wijzen aan cijfertoekenningsperioden in Grade Center. Berichten voor cijfertoekenning die binnenkomen na de einddatum, worden als TE LAAT gemarkeerd op de pagina Cijferdetails in Grade Center en op de pagina Cijfer nodig.

  Bovendien kunt u een rubriek koppelen voor cijfertoekenning door Rubriek toevoegen aan te wijzen.

 6. Klik opVerzenden.

Het nieuwe forum wordt onder aan de lijst op de pagina Discussieruimte weergegeven.

Lijstweergave en structuurweergave

Als u op de titel van een forum klikt, wordt er een pagina geladen met alle discussielijnen van het forum. U kunt deze pagina weergeven in de lijstweergave of de structuurweergave. Uw keuze blijft van kracht totdat u een andere weergave selecteert. U kunt op elk moment een andere weergave kiezen. Dit kan via de opties in de rechterbovenhoek van de forumpagina.

Lijstweergave

Klik op Lijstweergave om de discussielijnen in een tabel weer te geven. Discussielijnen met ongelezen berichten worden vet weergegeven.

 1. Via de actiebalk kunt u discussielijnen starten, en berichten verzamelen of verwijderen.

  Afhankelijk van de instellingen die u hebt opgegeven tijdens het maken van het forum, worden er verschillende functies weergegeven op de actiebalk. Als u bijvoorbeeld het toevoegen van labels (tags) hebt toegestaan, kunt u de functie Tags kiezen. Als u de functie E-mailwaarschuwingen hebt ingeschakeld voor het forum, komt de functie Abonneren beschikbaar.

 2. U kunt een kolom sorteren door op de kolomkop te klikken.
 3. Schakel het selectievakje van een discussielijn in en kies een optie in de vervolgkeuzelijst Acties voor discussielijn. U kunt meerdere discussielijnen selecteren of het selectievakje in de koptekst inschakelen om alle discussielijnen te selecteren. Het betreft deze acties:
  • Discussielijnen als gelezen of ongelezen markeren.
  • Vlaggen instellen of verwijderen. Met vlaggen kunt u een discussielijn markeren, zodat u deze later snel kunt terugvinden.
  • De status van de geselecteerde discussielijnen wijzigen.
  • Een abonnement nemen op nieuwe e-mailwaarschuwingen voor bepaalde discussielijnen of het abonnement opzeggen (indien ingeschakeld).

Structuurweergave

Klik op Structuurweergave om de beginberichten van discussielijnen weer te geven plus de reacties daarop. Via de actiebalk kunt u discussielijnen starten, en berichten verzamelen of verwijderen.

U kunt discussielijnen uitvouwen en samenvouwen met de plus- en minsymbolen naast de titels. Als het beginbericht van een discussielijn ongelezen reacties bevat, wordt de titel van het bericht vet weergegeven. Gebruik de functies Alles samenvouwen en Alles uitvouwen op de actiebalk om alle berichten in alle discussielijnen te verbergen of weer te geven.

Schakel het selectievakje van een discussielijn in en kies een optie in de vervolgkeuzelijst Berichtacties op de actiebalk. U kunt meerdere discussielijnen selecteren of het selectievakje in de koptekst inschakelen om alle discussielijnen te selecteren. Voorbeelden van acties zijn het markeren van discussielijnen als gelezen of ongelezen en het instellen of wissen van vlaggen. Met vlaggen kunt u een discussielijn markeren, zodat u deze later snel kunt terugvinden.

E-mailwaarschuwingen inschakelen voor nieuwe discussieberichten

Als de functie e-mailwaarschuwingen is ingeschakeld, kunnen studenten aangeven dat ze per e-mail een waarschuwing willen ontvangen voor nieuwe berichten of reacties. U kunt studenten toestaan zich te abonneren op een forum als geheel of op specifieke discussielijnen binnen een forum.

 1. Open het contextmenu van een forum en klik op Bewerken.
 2. Selecteer op de pagina Forum bewerken opties bij Abonneren:
  • Leden toestaan zich te abonneren op discussielijnen: gebruikers kunnen specifieke discussielijnen selecteren binnen het forum.
  • Leden toestaan zich te abonneren op forum: gebruikers kunnen zich abonneren op alle discussielijnen binnen het forum.
  • Tekst van bericht in de e-mail opnemen: de berichttekst en een koppeling om te reageren op het bericht opnemen in de e-mailwaarschuwing.
  • Koppeling naar gepost item opnemen: neem een koppeling naar het bericht op in de e-mailwaarschuwing.
 3. Klik opVerzenden.