Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Over xpLor

Over xpLor

xpLor is een cloudgebaseerde repository met leerobjecten (LOR) die is ontworpen voor het gebruik met verschillende Learning Management Systems (LMS). De basis wordt gevormd door open standaarden, waardoor het mogelijk is interessante leerobjecten te maken, te ontdekken en te delen. Een leerobject is een bron, meestal digitaal en webgebaseerd, die kan worden gebruikt en hergebruikt om het leerproces te ondersteunen. Het kan een webpagina zijn, een bestand, een simulatie, een video, een podcast, een audiobestand, een beoordeling, etc.


U kunt leerobjecten delen buiten de grenzen van een bepaald LMS. Gedeelde objecten kunnen zonder aanpassingen in elk ondersteund systeem worden gebruikt. U kunt bestaande inhoud verplaatsen van het LMS-platform naar xpLor en deze zo in meerdere cursussen op meerdere platforms beschikbaar maken.

Lees de volgende onderwerpen voor meer informatie over het gebruiken van xpLor: Inhoud maken, Delen, Ontdekken, Copyright en Aanbieden.

Basis- en premium-uitvoeringen van xpLor

xpLor is er in twee uitvoeringen: basis en premium.

Het basismodel vereist acceptatie van de xpLor-licentie, maar brengt geen aanvullende kosten met zich mee.

In het basismodel krijgen gebruikers toegang tot een beperkte subset van xpLor-functies en kunnen ze alleen Open Educational Resources (OER) delen en ontdekken.

Het premium-model biedt volledige toegang tot alle functies van xpLor.

In de volgende tabel worden de verschillen beschreven tussen de twee modellen.

Basis vs. premium
Functie Eenvoudig Premium
Inhoud maken
 • Pagina's
 • Koppelingen
 • Beoordelingen (beperkt)
 • Opdrachten (beperkt)
 • Discussies (beperkt)
 • Pagina's
 • Koppelingen
 • Beoordelingen (volledig)
 • Opdrachten (volledig)
 • Discussies (volledig)
 • Bestanden
 • LTI-tools
 • Verzamelingen
Inhoud zoeken, ontdekken en aanbieden Ja Ja
Integratie met cijferlijst van LMS Ja Ja
Persoonlijke LOR Ja Ja
Instellings-LOR Nee Ja
Bestanden en afbeeldingen uploaden Nee Ja
Discussiebereik beheren Nee Ja
Inzendingen voor opdrachten Nee Ja
Kanalen beheren Nee Ja
Instellingsbeheer Nee Ja
Copyrightbeheer Nee Ja

De beste manier om met het oog vast te stellen onder welke licentie xpLor wordt gebruikt, is door naar het programma zelf te kijken.  Zo zijn op de pagina Maken bijvoorbeeld bepaalde secties uitgeschakeld voor gebruikers van de basisuitvoering. In een pop-up ziet u een melding dat de betreffende functie niet beschikbaar is in de basisuitvoering.

xpLor en Content Collection

Met xpLor en Content Collection beschikken gebruikers over een complete oplossing voor leerinhoud.  Deze twee voorzieningen vullen elkaar aan en bieden cursusleiders daarmee alle functies om beheertaken uit te voeren voor persoonlijke inhoud, gemeenschappelijke inhoud en inhoud van cursussen en instellingen.

 • Content Collection: een bestandsbeheersysteem voor het beheren, delen en hergebruiken van persoonlijke documenten en documenten van cursussen en instellingen.
 • xpLor: een cloudgebaseerde repository met gemeenschappelijke leerobjecten voor het maken, beschermen met copyright, delen en ontdekken van interessante lesmateriaal en Open Educational Resources.

Zie Een complete oplossing voor het aanbieden van leermateriaal voor meer informatie.

Schakelen tussen xpLor en Blackboard Learn

xpLor is alleen toegankelijk via het LMS. De repository is niet rechtstreeks toegankelijk. 

xpLor openen vanuit het LMS:

 1. Ga naar het configuratiescherm voor systeembeheer en klik op xpLor-instellingen.
 2. Klik op Administratie.

Klik op de koppeling Terug naar LMS om vanuit xpLor terug te gaan naar Blackboard Learn.

Cursusleiders hebben toegang tot xpLor via hun cursus van Blackboard Learn.

Copyright

Copyrightbeheer en DRM (Digital Rights Management) vormen een integraal onderdeel van xpLor. Er wordt binnen xpLor onderscheid gemaakt tussen twee hoofdtypen DRM: licenties van Creative Commons en aangepaste licenties van de instelling of organisatie.

 1. Creative Commons is een non-profit organisatie die licenties en licentiestructuren ontwikkelt voor digitale inhoud, met name open inhoud die vrij mag worden verspreid. Er zijn op dit moment zes soorten Creative Commons-licenties. Beschrijvingen van de soorten licenties kunt u vinden op de website van Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/.
 2. Aangepaste licenties kunnen worden ontwikkeld en onderhouden door de instellingen en organisaties die ze nodig hebben. Deze aangepaste licenties zijn alleen beschikbaar voor de makers van de licenties.

Nadat u een bron hebt gepubliceerd, kan het toegepaste copyright niet worden gewijzigd via xpLor.

Zie Copyright voor meer informatie.