Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Versiebeheer

Om verwarring te voorkomen, wordt in xpLor maar één instantie bijgehouden van elke bron die u maakt of uploadt binnen het systeem. Het is echter toch mogelijk om bronnen te delen en te combineren in xpLor doordat er, in plaats van meerdere kopieën op te slaan, verschillende versies van een bron kunnen worden bewaard. Voor het maken van nieuwe versies van een bron is het niet nodig onderliggende, afhankelijke bestanden te dupliceren of te kopiëren. Dit betekent dat er op ieder moment meerdere versies van een bron kunnen bestaan, evenals verschillende bronnen, die allemaal aan hetzelfde onderliggende bestand zijn gekoppeld.

Ga via de werkbalk voor de bron naar het deelvenster Versie-info. Zie Navigeren door xpLor voor meer informatie over de werkbalk voor bronnen.

Het deelvenster Versie-info bevat informatie over de auteur van de huidige versie, de aanmaakdatum, het copyright dat is toegepast op de bron, locaties waar de huidige versie wordt gebruikt, eventuele updates die beschikbaar zijn voor de huidige versie, en nieuwere of oudere versies van de bron.

Een nieuwe versie maken

Selecteer Een nieuwe versie maken om een nieuwe versie te maken van een bron. Er wordt nu een broneditor geopend met de eerdere inhoud zichtbaar in de inhoudseditor. Breng de gewenste wijzigingen aan voor de nieuwe versie en klik op Voltooien om deze versie te gebruiken.

Wanneer u een nieuwe versie maakt van een bron, bent u de enige eigenaar van de nieuwe versie. U krijgt geen rechten voor eerdere of toekomstige versies van de bron, tenzij u ook een auteur bent van die versies.

Nieuwe versies van bronnen zijn afhankelijk van het copyright dat is toegepast op de vorige versie van de bron.

Als een bron is gekoppeld aan een niet-commerciële licentie met naamsvermelding, wordt die licentie meegenomen en toegepast op elke volgende versie van de bron. In het geval van een licentie met het kenmerk “Geen afgeleide werken”, kan niemand een afgeleide versie van die bron maken.

Een nieuwe versie publiceren

U moet versies publiceren om ze te kunnen gebruiken. Zie Bronnen maken en publiceren voor meer informatie.

Wanneer u een versie publiceert, geeft u aan of oudere versies van de bron moeten worden bijgewerkt met deze nieuwere versie. Selecteer hiervoor alle gebieden waarin deze nieuwe versie van de bron moet worden gebruikt.

het bijwerken van oudere versies van bronnen is afhankelijk van het copyright dat aan de eerdere versies is gekoppeld.

Een versie terugtrekken

Als de auteur van een versie van een bron niet wil dat die versie nog wordt gebruikt, kan hij of zij de versie terugtrekken. Dit houdt in dat de versie dan wordt gearchiveerd. Als u een versie terugtrekt, wordt deze niet meer weergegeven in de resultaten van nieuwe zoekopdrachten. De versie is nog wel zichtbaar voor mensen die de versie al gebruiken.

u kunt geen versies van bronnen verwijderen als deze in gebruik zijn door andere gebruikers.

Zie Bronnen wijzigen en verwijderen voor meer informatie.