Doorgaan naar hoofdcontent
pdf?stylesheet=default
Blackboard Help

Ontdekken

Inhoud zoeken die ergens door iemand is gedeeld

U kunt efficiënter zoeken en zo kostbare tijd besparen door geavanceerde filterfuncties te gebruiken en te zoeken op trefwoord, auteur of onderwerp. U kunt ook een abonnement nemen op kanalen met interessante inhoud of bepaalde auteurs volgen. xpLor ondersteunt een geavanceerde zoek-engine waarmee u inhoud kunt vinden die ergens door iemand is gedeeld. Uiteraard kunt u hiermee ook zoeken in specifieke kanalen die zijn geïntegreerd met uw LMS (Learning Management System).

Ongestructureerd zoeken naar inhoud

Als u niet op zoek bent naar bepaalde inhoud, klikt u in het Dashboard op Ontdekken om door de beschikbare inhoud te bladeren.

Zoekvak

U kunt overal in xpLor zoeken naar bepaalde tekst en zoekresultaten weergeven die specifiek zijn voor de zoekcontext.

In context zoeken

Een van de unieke functies van xpLor is de mogelijkheid om te zoeken naar inhoud binnen een bepaalde context. U kunt de gevonden inhoud beperken door een van de volgende contexten te selecteren:

 • Cursussen: beperk de zoekopdracht tot uw cursussen in het LMS.
 • Verzameling: beperk de zoekresultaten tot de verzamelingen waarvan u de eigenaar bent.
 • Kanalen: beperk de zoekresultaten tot de kanalen waarvan u de eigenaar bent, kanalen waarop u een abonnement hebt, kanalen die u beheert of kanalen waarvoor u bent uitgenodigd.
 • Mijn inhoud: beperk de zoekopdracht tot uw gepubliceerde, teruggetrokken of favoriete bronnen en uw conceptbronnen.

De context van uw zoekopdracht wordt altijd weergegeven onder het zoekvak van xpLor. De opties in de vervolgkeuzelijst voor de context zijn afhankelijk van wat u hebt gemaakt.

 • Opties voor de context Mijn inhoud: Gepubliceerd, Concepten, Teruggetrokken en Favorieten
 • Opties voor de context Cursus: een lijst met beschikbare cursussen en Common Cartridges.
 • Opties voor de context Verzameling: een lijst met beschikbare verzamelingen.
 • Opties voor de context Kanalen: Alle kanalen, Geabonneerd, Door mij beheerd, Uitnodigingen.

Zoekfilters

U kunt zoekfilters toepassen op elke lijst met zoekresultaten om irrelevante resultaten weg te filteren. Klik op Filter en selecteer een van deze instellingen:

 • Medewerker: auteurs van inhoud die inhoud hebben bijgedragen aan xpLor of daarin hebben gepubliceerd.
 • Cijferniveau: bronnen die zijn gekoppeld aan bepaalde cijferniveaus.
 • Brontype: hiermee kunt u filteren op de verschillende typen bronnen in xpLor.
 • Standaard: bronnen die zijn gekoppeld aan specifieke standaarden binnen een set met standaarden.
 • Label: bronnen die zijn gekoppeld aan een bepaald label.

u kunt meerdere zoekfilters tegelijk toepassen.

Voorbeeld van bron weergeven

Wanneer u een zoekopdracht uitvoert, kunt u vanuit de zoekresultaten een voorbeeld van een gevonden bron bekijken door de titel van de bron te selecteren. Zie Navigeren door xpLor voor meer informatie.

Kanalen

Kanalen zijn de belangrijkste manier om gebruikers in staat te stellen inhoud te zoeken en te destilleren binnen xpLor. In tegenstelling tot algemene zoek- en filterbewerkingen, kunt u met behulp van kanalen leerobjecten zoeken en ontdekken die onlangs zijn gemaakt of verzameld door specifieke gebruikers of organisaties. 

U kunt zoeken naar kanalen via de pagina Kanalen zoeken die beschikbaar is vanuit het Dashboard. De zoekresultaten voor kanalen worden weergegeven op basis van de titel en beschrijving van het kanaal.

Selecteer een kanaal dat u wilt bekijken:

 • Informatie over het kanaal, zoals de eigenaar van het kanaal en contactgegevens (indien van toepassing)
 • Het aantal bronnen, verzamelingen en abonnees van het kanaal
 • De auteurs met de meeste bijdragen en recente toevoegingen aan het kanaal

U kunt ook de opties op de werkbalk voor kanalen gebruiken om u te abonneren op het kanaal of om te zoeken naar inhoud in het kanaal. Als u zich abonneert op een kanaal, kunt u het kanaal kiezen wanneer u de zoekcontext Kanalen gebruikt.

Een kanaal maken

Maak kanalen om inhoud te delen met anderen. Klik op Kanaal in het Dashboard. 

U kunt de toegang tot uw kanaal regelen via het deelvenster Over in de kanaaleditor. U kunt specifieke instellingen, leden van andere kanalen of specifieke gebruikers toegang en rechten verlenen om inhoud bij te dragen aan een kanaal.

Deze instelling komt overeen met de instelling voor het Delen van bronnen en verzamelingen, met enkele belangrijke verschillen:

 • In plaats van beperkingen op te leggen ten aanzien van de mensen die metagegevens kunnen toevoegen aan kanalen of items kunnen delen in kanalen, reguleert u de rechten van gebruikers om inhoud toe te voegen aan uw kanaal.
 • U kunt nog steeds de zichtbaarheid van uw kanaal en de toegang ertoe beperken tot bepaalde instellingen, leden van andere kanalen en specifieke gebruikers.
 • U kunt beheerrechten voor een kanaal toewijzen aan individuen. Kanaalbeheerders kunnen abonnementsrechten beheren en de mogelijkheid om inhoud toe te voegen aan het kanaal.